Alesis ION czy Korg MS2000?
Który z tych syntezatorów daje ciekawsze brzmienia i/lub większe możliwości tworzenia własnych? Z jednej strony zależy mi na czystych, klasycznych dźwiękach a z drugiej dobrze byłoby gdyby dało się wyciągnąć coś niespotykanego i dziwnego, nie do końca przewidywalnego.
Obydwa są w podobnej cenie i o obydwu można znaleźć dobre i złe opinie dlatego poruszam ten temat (po raz kolejny).
A może warto się wstrzymać i zaoszczędzić trochę np na Korga Radiasa? Przy okazji - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem? bo nie znalazłem niczego na forum..
Obydwa są w podobnej cenie i o obydwu można znaleźć dobre i złe opinie dlatego poruszam ten temat (po raz kolejny).
A może warto się wstrzymać i zaoszczędzić trochę np na Korga Radiasa? Przy okazji - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem? bo nie znalazłem niczego na forum..
Re: Alesis ION czy Korg MS2000?
...Który z tych syntezatorów daje ciekawsze brzmienia i/lub większe możliwości tworzenia własnych? Z jednej strony zależy mi na czystych, klasycznych dźwiękach a z drugiej dobrze byłoby gdyby dało się wyciągnąć coś niespotykanego i dziwnego, nie do końca przewidywalnego.
A może warto się wstrzymać i zaoszczędzić trochę np na Korga Radiasa? Przy okazji - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem? bo nie znalazłem niczego na forum.....
Właśnie wyczytałem że MS2000 ma kiepską polifonię i multitimbral...
A może warto się wstrzymać i zaoszczędzić trochę np na Korga Radiasa? Przy okazji - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem? bo nie znalazłem niczego na forum.....
Właśnie wyczytałem że MS2000 ma kiepską polifonię i multitimbral...
No właśnie - z tych dwóch zdecydowanie Ion: lepsza polifonia, ciekawsze, bardzo "analogowe" brzmienie z ogromną paletą filtrów do wyboru. Z kolei Radias to fenomenalna maszyna ze względu na oryginalne dodatki do toru syntezy. Cena masakryczna.
Test ION'a z magazynu SOS
Przykłady brzmień Alesis ION
Trzeba też zauważyć, że ION to półka tańszych syntezatorów virtualnych.
Mnie osobiście podoba się Alesis'owe brzmienie... może to za sprawa promowania tych instrumentów przez Klaus'a Schulze
Sam posiadam "młodszego brata" ION'a - Alesis micron i jestem bardzo zadowolony. Możliwości tego instrumentu za taką cenę... po prostu super. Z Alesis ION może być już tylko lepiej.
Gdzieś widziałem wystawionego używanego ION'a na aukcji.
Przykłady brzmień Alesis ION
Trzeba też zauważyć, że ION to półka tańszych syntezatorów virtualnych.
Mnie osobiście podoba się Alesis'owe brzmienie... może to za sprawa promowania tych instrumentów przez Klaus'a Schulze

Sam posiadam "młodszego brata" ION'a - Alesis micron i jestem bardzo zadowolony. Możliwości tego instrumentu za taką cenę... po prostu super. Z Alesis ION może być już tylko lepiej.
Gdzieś widziałem wystawionego używanego ION'a na aukcji.
Miło wiedzieć, że znani muzycy używają instrumentów Alesis'a

Miło wiedzieć, że znani muzycy używają instrumentów Alesis'a

z IONem był pewien problem... Elementy toru syntezy są sterowane przez trzy kontrolery MIDI (NRPN + data) - daje to wyższa dokładność zmian, ale również powoduje, że ilość komunikatów wzrasta zasadniczo. I zdarzało się, że ION wysyłał takie paczki komunikatów, ale już nie był w stanie ich przyjąć z sekwencera.
Pozdro
Groover
z IONem był pewien problem... Elementy toru syntezy są sterowane przez trzy kontrolery MIDI (NRPN + data) - daje to wyższa dokładność zmian, ale również powoduje, że ilość komunikatów wzrasta zasadniczo. I zdarzało się, że ION wysyłał takie paczki komunikatów, ale już nie był w stanie ich przyjąć z sekwencera.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
a Radias jest wart swojej ceny waszym zdaniem?
...a Radias jest wart swojej ceny waszym zdaniem?...
alias na maxa
Pozdro
Groover
alias na maxa
Pozdro
Groover
nowe portale:
......a Radias jest wart swojej ceny waszym zdaniem?...
alias na maxa
Pozdro
Groover...
a jest w podobnej cenie coś co nie ma aliasu i daje podobne możliwości?
alias na maxa
Pozdro
Groover...
a jest w podobnej cenie coś co nie ma aliasu i daje podobne możliwości?
-
kup lepiej AN1X - instrument nieśmiertelny , można wykręcić z niego takie brzmienia że sobie nie wyobrażasz, Korg (przynajmniej MS2000) się przy nim chowaaaaaaa! Włączasz Unison, wyłączasz w Yamaszce pookładowy efekt i masz cudo
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.