Odnawianie starych nagrań

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
maczeta
Odnawianie starych nagrań

Post autor: maczeta » wtorek 21 lis 2006, 10:38

…wiem, że ten temat był wałkowany już na forum…ale może ktoś z Was ma nowe doświadczenia…
Przebrnąłem już przez chyba kilkanaście programów bądź wtyczek służących do restauracji nagrań pochodzących z taśm magnetycznych lub płyt analogowych. Jednak każdy program, bez względu na ustawienie wprowadza zniekształcenia, które są dla mnie nie do zaakceptowania. Dotyczy to zwłaszcza płyt analogowych.Jedyny program, który jest w do zaakceptowania to "PRISTINE SOUNDS"
Jestem ciekaw czy ktoś z Was pracuje bądź pracował na takim systemie jak „CEDAR” czy jest wart swojej ceny a może coś innego?

Awatar użytkownika
MB

Re: Odnawianie starych nagrań

Post autor: MB » wtorek 21 lis 2006, 11:16

Przede wszystkim musisz pogodzić się z faktem, że jeśli część nagrania jest zniszczona przez szum, obcięte pasmo i zniekształcenia nieliniowe to nie ma bata - żadna technika restauracyjna nie odtworzy informacji, której po prostu nie ma. Większość narzekań na zniekształcenia wprowadzane przez odszumianie wynika z nieumiejętnego stosowania tych narzędzi i z tego, że użytkownik oczekuje cudów. Każda technika odszumiania wprowadza zniekształcenia, gdy parametry ustawi się ekstremalnie, a to właśnie ma miejsce, gdy ktoś próbuje usunął cały szum. Nieważne, czy system kosztuje tysiąc, dziesięć tysięcy czy sto tysięcy dolarów - każdy z nich ma jakąś graniczną skuteczność, a różnice w tej skuteczności są niewielkie. Najważniejsze w tym wszystkim jest umiejętne stosowanie i świadomość kompromisów.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 21 lis 2006, 11:29

Przebrnąłem już przez chyba kilkanaście programów bądź wtyczek służących do restauracji nagrań pochodzących z taśm magnetycznych lub płyt analogowych. Jednak każdy program, bez względu na ustawienie wprowadza zniekształcenia, które są dla mnie nie do zaakceptowania. Dotyczy to zwłaszcza płyt analogowych.Jedyny program, który jest w do zaakceptowania to "PRISTINE SOUNDS"

Nigdy te "gotowce" do mnie nie przemawialy. Zawsze wybieralem indywidualne podejscie do kazdego amterialu i wg takich kryteriow kierowalem sie doborem i kolejnoscia doboru narzedzi.

Jestem ciekaw czy ktoś z Was pracuje bądź pracował na takim systemie jak „CEDAR” czy jest wart swojej ceny a może coś innego?

CEDAR'a nie znam, ale mam za soba kilka lat spedzonych na systemie Sonic Solutions - Sonic Studio v5 (nie znam nowego Sonic HD)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

maczeta

Post autor: maczeta » wtorek 21 lis 2006, 12:13

...Przede wszystkim musisz pogodzić się z faktem, że jeśli część nagrania jest zniszczona przez szum, obcięte pasmo i zniekształcenia nieliniowe to nie ma bata - żadna technika restauracyjna nie odtworzy informacji, której po prostu nie ma...
Swięta racja! Nie oczekuję cudów i nigdy nie stosowałem mocnej ingerencji w nagrania.Mimo delikatnych ustawień odnoszę jednak wrażenie,że te programy zabijają "życie",przestrzeń,oddech-jakkolwiek bym to nazwał.
Jednak są nagrania np. z "Polskich nagrań", które zostały świetnie odrestaurowane np."Kabaret Starszych Panów", Więc zastanawiam się czy te cuda robi "Cedar" czy to faktycznie kwestia umiejętności.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bomber

Post autor: Bomber » wtorek 21 lis 2006, 13:40

......Przede wszystkim musisz pogodzić się z faktem, że jeśli część nagrania jest zniszczona przez szum, obcięte pasmo i zniekształcenia nieliniowe to nie ma bata - żadna technika restauracyjna nie odtworzy informacji, której po prostu nie ma...
Swięta racja! Nie oczekuję cudów i nigdy nie stosowałem mocnej ingerencji w nagrania.Mimo delikatnych ustawień odnoszę jednak wrażenie,że te programy zabijają "życie",przestrzeń,oddech-jakkolwiek bym to nazwał.
Jednak są nagrania np. z "Polskich nagrań", które zostały świetnie odrestaurowane np."Kabaret Starszych Panów", Więc zastanawiam się czy te cuda robi "Cedar" czy to faktycznie kwestia umiejętności.

Pozdrawiam

...
myśle, że kwestia doświadczenia i umiejętnego rozpoznania granicy, gdzi dużo znaczy nie za dużo ale w sam raz. i racja, nieumiejętne stosowanie zabija klarownosc utworu

Korwin

Post autor: Korwin » wtorek 21 lis 2006, 14:02

...…wiem, że ten temat był wałkowany już na forum…ale może ktoś z Was ma nowe doświadczenia…
...
Witam
Sam program to nie wszystko zacząć należy od sprzętu musi być to albo magnetofon bardzo wysokiej klasy to taśmy Revox A77 lub B77 lub zwykły Unitry M2405S x usuniętą głowicą uniwersalną a w jej miejsce wstawioną głowicą odtwarzającą [Bogen PW130,(131,132,133,134) lub Telefunken WB01] elektronika toru odczytu musi być dostosowana do parametrów głowicy zmiany są raczej niewielkie w przypadku kasetowych
magnetofon DCC z wyjściem optycznym i karta muzyczną z prawdziwego
zdarzenia o "CEDAR-ze nawet nie myślę wart tych pieniędzy ale ja ich nie mam.
Pozdrawiam
Zbyszek
PS Z braku laku zaopatrzę się po zakupie porządnej karty w "Pristine" tylko nie wiem jeszcze skąd.
Zajmuję się pisaniem tekstów piosenek. Współpracowałem z R. Kowalem, M. Koszem, M. Nawrockim, Z. Paletą, A. Zaryckim, P.P. Koprowskim
i innymi. Interesują mnie magnetofony reporterskie Uher analogowe z serii CR- i 4000 oraz cyfrowe DAT i DCC.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 21 lis 2006, 14:05

Nie wiem, czy "Kabaret Starszych Panow" byl restaurowany Cedarem, ale na pewno w Polsce niektore nagrania byly restaurowane na Sonic Solutions

maczeta

Post autor: maczeta » wtorek 21 lis 2006, 14:24

..

Nie wiem, czy "Kabaret Starszych Panow" byl restaurowany Cedarem, ale na pewno w Polsce niektore nagrania byly restaurowane na Sonic Solutions
...
Jeśli tak to spóbuję ten program.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 21 lis 2006, 15:02

Jeśli tak to spóbuję ten program....

To nie jest program tylko caly system DSP na platformie maka, za kilkanascie tysiecy dolcow :(

maczeta

Post autor: maczeta » wtorek 21 lis 2006, 15:10

... Jeśli tak to spóbuję ten program....

To nie jest program tylko caly system DSP na platformie maka, za kilkanascie tysiecy dolcow :(...
Oj to tego nie spróbuje!.

ODPOWIEDZ