T.Bone SCT-2000 i C4 - problem.

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
abproject
T.Bone SCT-2000 i C4 - problem.

Post autor: abproject » poniedziałek 20 lis 2006, 20:41

Hmm... dosc juz zlecen na nagranie wokalu w innych studiach. Dzis dostalem mikrofon. Jest to T. Bone SCT 2000. Do mikrofonu jest w zestawie zasilacz, jak sie okazuje w srodku jest jakas lampa. Mam problem, w zwiazku z tym ze po niedawnym zalaniu miksera obawiam sie wpiac ten mikrofon do C4. Cos tam jest nie tak, kiedy wpinam dynamika shure i wlaczam przycisk +48 V to wogole nie ma roznicy w brzmieniu, i nie wiem czy zasilanie jest aktywne czy tez nie. Stad moje obawy... jak wpuszcze sygnal z tego nowego majka przez wzmacniacz do miksera i tam tez bedzie aktywne zasilanie to co sie stanie ? spali sie ?
Wolałbym nie ryzykować ...

Zastanawiam sie czy do wejscia IN karty muzycznej M-Audio moge podpiac zestaw...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: T.Bone SCT-2000 i C4 - problem.

Post autor: JoachimK » poniedziałek 20 lis 2006, 23:39

Cos tam jest nie tak, kiedy wpinam dynamika shure i wlaczam przycisk +48 V to wogole nie ma roznicy w brzmieniu, i nie wiem czy zasilanie jest aktywne czy tez nie.

Jesli dotad byla roznica w brzmieniu, to miales pecha. Malo ktory dynamik jest wrazliwy na napiecie phantom, zreszta idea tego rozwiazania na tym polega, by to napiecie bylo "niewidoczne" dla tego sprzetu, ktore go nie potrzebuje. ;)
Chocaz nie pamietam, moze wlasnie stare Shure 565 byly wrazliwe? Objawialo sie to malymi szumami czy trzaskami.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

abproject

Post autor: abproject » wtorek 21 lis 2006, 00:22

...Cos tam jest nie tak, kiedy wpinam dynamika shure i wlaczam przycisk +48 V to wogole nie ma roznicy w brzmieniu, i nie wiem czy zasilanie jest aktywne czy tez nie.

Jesli dotad byla roznica w brzmieniu, to miales pecha. Malo ktory dynamik jest wrazliwy na napiecie phantom, zreszta idea tego rozwiazania na tym polega, by to napiecie bylo "niewidoczne" dla tego sprzetu, ktore go nie potrzebuje. ;)
Chocaz nie pamietam, moze wlasnie stare Shure 565 byly wrazliwe? Objawialo sie to malymi szumami czy trzaskami.
...
No teraz juz wiem ;) Dalem temat w "dopiero zaczynam" bo zabieram sie za rzecz ktorej przed tem nie robilem, tak jak pisze wyzej, zawsze w studio zlecalem nagranie wokalu.

To jak z tym mixerem ? Jak moge sprawdzic czy jest czy tez nie ma w kanale napiecia 48 V ? mysle zeby samego pojemnika wpiac do tego C4 ale tam sa jakies inne złacza... nie mam na wyjsciu xlr tylko jakis 7-pin

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 21 lis 2006, 00:39

To jak z tym mixerem ? Jak moge sprawdzic czy jest czy tez nie ma w kanale napiecia 48 V ? mysle zeby samego pojemnika wpiac do tego C4 ale tam sa jakies inne złacza... nie mam na wyjsciu xlr tylko jakis 7-pin...

T.Bone SCT-2000 ma swoj zasilacz (stad obecnosc owego 7-pin...), nie potrzebuje phantomu, ale i phantom nie powinien mu nic zrobic.
A phantom miksera mozesz sprawdzic podlaczajac inny mikrofon pojemnosciowy, wymagajacy zasilania, czy po prostu miernikiem uniwersalnym (na kazdym punkcie sygnalowym wzgledem masy powinno byc takie samo napiecie)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

abproject

Post autor: abproject » wtorek 21 lis 2006, 00:43

T.Bone SCT-2000 ma swoj zasilacz (stad obecnosc owego 7-pin...), nie potrzebuje phantomu, ale i phantom nie powinien mu nic zrobic.
A phantom miksera mozesz sprawdzic podlaczajac inny mikrofon pojemnosciowy, wymagajacy zasilania, czy po prostu miernikiem uniwersalnym (na kazdym punkcie sygnalowym wzgledem masy powinno byc takie samo napiecie)...
ok... dzieki !

ODPOWIEDZ