Częstotliwości

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Borkowski
Re: Częstotliwości

Post autor: Borkowski » niedziela 19 lis 2006, 23:19

pytanie nie jest zle...tylko moze zle sformulowane

Zeby uniknac tych wszystkich nagonek (ktorych notabene nie powinno byc) brzmialoby to tak:

Na jakich czestotliowsciach zwykle graja instrumenty? Na jakie pasma zwracac z reguly na poczatku uwage?

mnich123 tak jakby odpowiedzial na nie, jest to tez wypisane w linku, ktory podalem w dziale miksowanie.

mam nadzieje ze 'zwykle' i 'z reguly' sa dosc dobrze widoczne

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 19 lis 2006, 23:38

...Jak mozesz podawac jakieś przedzaly, gdzie co uciac a gdzie co podbić jak nie znasz źródła sygnału? A moze źrodło jest zupełnie inne i nie wymaga korecji, albo wymaga korekcji zupełnie innej? Czy uważasz że podawanie jakich kolwiek przepisów na zasadzie "tu podetnij tyle a tu podbij tyle" bez znajomosci źrodlowego sygnalu z jakim mamy doczynienia nie jest kompletnym absurdem?
Właśnie o tym napisałem w poprzednim poscie. Takie obcinanie i podbijanie w teorii wiele nie da. Trzeba do każdego elementu podejść osobno.

pozdrawiam ...
tego nie polecam.... :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lis 2006, 02:05

a dlaczego?bo moze sie skonczyc tak zwanym dlubaniem w g...?

ale tylko tak mozesz uzyskac to co chcesz...gitara nie zawsze musi brzmiec jak gitara..tym bardziej ze mozna z niej zrobic cokolwiek innego

Awatar użytkownika
MINOR_ANC
Kontakt:

Post autor: MINOR_ANC » poniedziałek 20 lis 2006, 07:49

ehhh.... widzę, że większość tematów na tym forum to tematy "zakazane" i można tylko dostać opieprz.... :( ;)

Głównie chodziło mi poprostu o to żeby zorientować się mniej więcej na jakich częstotliwościach każdy dźwięk działa. Ale najbardziej zastanawia mnie jedna kwestia... jak można oddzielić częstotliwościami bass od stopy, tak aby nie nakładały się na siebie, tylko żeby każdy z nich było słychać jakby "osobno" i wyraźnie. Słyszałem w wielu produkcjach fajny "efekt" właśnie takiej stopy ponad basem, a mimo to bas był bardzo wyraźny i głęboki.....
prawdziwy rap...dziś...??

Awatar użytkownika
MINOR_ANC
Kontakt:

Post autor: MINOR_ANC » poniedziałek 20 lis 2006, 07:54

ahhh.... bym zapomniał. Ktoś pytał o odsłuchy... ROKIT powered 5. Nie za cudowne, ale jak na moją kieszeń jestem z nich bardzo zadowolony....
prawdziwy rap...dziś...??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 lis 2006, 09:14

...ehhh.... widzę, że większość tematów na tym forum to tematy "zakazane" i można tylko dostać opieprz.... :( ;)

Tzn. nie, tematy nie są zakazane. To forum ma to do siebie że nikt ze stałych bywalców nie bedzie akceptował fuszerki w wyjaśnianiu pewnych zagadnien. Wyjasnienia muszą zawierac włąsciwe infoirmacje - a to wszystko dla dobra pytjącego

jak można oddzielić częstotliwościami bass od stopy, tak aby nie nakładały się na siebie, tylko żeby każdy z nich było słychać jakby "osobno" i wyraźnie. Słyszałem w wielu produkcjach fajny "efekt" właśnie takiej stopy ponad basem, a mimo to bas był bardzo wyraźny i głęboki..... ...
To znaczy nie da się odciąc czestotliwościowo stopy od basu, na tej zasadzie ze bas nie nakłada sie w paśmie ze stopą. Bylaby to jakas karykatura. Cały knif nie polega na kręceniu korektorem, tylko odpowiednim dobraniu barw obu instrumentów. Tzn. takie dobranie brzmien które niemal od razu bedą zesobą idelanie współpracować. Chodzi o tu o strukture brzmienia, charmoniczne, charakter (pasmo to inna para kaloszy). Jesli chodzi o pasmo - stopa niemal zawsze jest zlepiopna "w kamień" ze basem - nie ma tu żadnego oddzielenia w paśmie. Ewentualnie lekka kosmetyczna obróka, ktora lekko podrasuje, uwypukli.
I druga sprawa najwaznejsza, czyli proporcje. Jesli chcesz zeby nagranie smigalo, bylo dynamiczne, to wlasnie dobre ustawienie proporcji jest tutaj kluczem. Sproboj dac nadmiar stopy nad basem. Stopa powinna zaznaczac punt, a bas powinien dawac sustain. Odwrotnie, wyjdzie rozbabarany paszkwil.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 lis 2006, 09:21

Przez cale swoje zycie aranrzera, moze kilka razy uzylem korektora na instrumencie basu, kilka razy na stopie. Prawie nigdy tego nie robie. A musisz wiedziec, ze opanowanie dolnej warstwy pasma w nagraniach, nie jednemu zajmuje dluuuuugie lata. To najtrudniejszy zakres, i nie dziw sie ze masz z tym problemy. Jedna rada uniwersalna. Jesli czujesz ze bas sprawia wrazenie suchego, probuj dodac troszeczke czestotliwosci w okolcach 40 - 50 hz, ze 2 lub 3 dB, powinno dodac ciepła. Jesli bas wogole jest do bani pierwszym krokiem jaki zrób to - wywalic go z utworu i szukac innego.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 20 lis 2006, 15:30

tego nie polecam.... :)...

No nie wiem jak inni ale ja jestem otwarty na experymenty. Jeśli pracował bym ze stałymi zasadami korekcji to raczej nie osiągną bym tego co chciał.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 20 lis 2006, 18:32

Alez oczywiscie PETEY :)

ja nie polecam oddzielnego zupelnie, szczegolnie w przypadku garów, ustawiania korekcji. W sensie - kazdy instr brzmi dobrze a razem - makabra.

A do EQ - polecam prace na loopach perkusji (calego skladu). Jesli to kolekcja renomowanej firmy, to gary piknie sa zmiksowane i siedza z basem z tej samej kolekcji. Na ogol sa raczej (stopa sie zdarza) bez kompresji i drastycznego EQ i to dobre wyjscie do poszukiwan....

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » poniedziałek 20 lis 2006, 20:48

Więc podstawa to słyszeć to co robisz. Jeśli póki co nie stać Cię na monitory to idź do roboty i korzystaj z kilku domowych "odsłuchów" naraz: speakery, jamnik kuchenny, wieża hifi i jakieś słuchawki ale coś takiego porównać można do masturbacji przez szorstki ręcznik: zajmie Ci to dużo czasu, a efektem niekoniecznie będzie satysfakcja. Druga rzecz to naucz się rozpoznawać częstotliwości: wrzuć korektor parametryczny np. na gotowy mix, ustaw maksymalną dobroć [Q], duży gain i przemiataj całe pasmo od basów po treble. Korekta nie jest stałym elementem i jak sama nazwa wskazuje koryguje się tylko ew. błędy. Jeśli nauczysz się słyszeć w miksie , co nie gra, to nauczysz się korygować a w rezultacie robić dobre miksy . Dla mnie newralgiczne częstotliwości to często400 Hz, 1kHz, 4kHz i 8 kHz - zazwyczaj tam chirurgicznie coś podcinam. Ważne jest, żeby nie podbijać tego co ma być "z przodu", a raczej podciąć to samo w tle [np. zamiast podbić drastycznie górę w wokalu, stłum ją w podkładzie]. Póki nie masz monitorów, radzę mieć chociaż jeden sprzęt, który schodzi w miarę nisko z basami: Kiedy już kupiłem monitory okazało się, że stopa i linia basu w co drugim kawałki ma strasznie przewalone niskie częstotliwości [po prostu tego nie słyszałem]. Natomiast co do monitorów polecam pozbierać na Alesis M1 Active Mk2 - są to moje pierwsze monitory i jestem w 100% zadowolony i ustawianie na nich proporcji, panoramy i barw jest łatwe. Powodzenia

ODPOWIEDZ