Monitory studyjne, a domowe

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
abcdef542
Monitory studyjne, a domowe

Post autor: abcdef542 » piątek 17 lis 2006, 14:05

Witam,
chcialem sie was zapytac jaka jest roznica miedzy monitorami studyjnymi a normalnymi monitorami do odsluchu domowego? Mam zamiar kupic monitory do domu za okolo 600 zl. Mam na oku Eltax Liberty 3+ czytalem testy wypadly super. Kolega doradza mi jednak Alesis One mk2. Jednakze one sa studyjne wiec nie wiem jaki dzwiek bedzie mi sie lepiej podobal... Inetesuje mnie dzwiek czysty, delikatny, dobra strereofonia, w miare niski ale dobrze kontrolowany bas, w ogole dzwiek powinien byc jak najbardziej naturalny. Czy moze mi ktos powiedziec roznice miedzy wymienionymi przeze mnie kolumnami i ogolnie jaka jest roznica miedzy monitorami studyjnymi, a domowymi.

pozdrawiam
Kamil

Rafals

Re: Monitory studyjne, a domowe

Post autor: Rafals » piątek 17 lis 2006, 15:17

...Witam,
chcialem sie was zapytac jaka jest roznica miedzy monitorami studyjnymi a normalnymi monitorami do odsluchu domowego? Mam zamiar kupic monitory do domu za okolo 600 zl. Mam na oku Eltax Liberty 3+ czytalem testy wypadly super. Kolega doradza mi jednak Alesis One mk2. Jednakze one sa studyjne wiec nie wiem jaki dzwiek bedzie mi sie lepiej podobal... Inetesuje mnie dzwiek czysty, delikatny, dobra strereofonia, w miare niski ale dobrze kontrolowany bas, w ogole dzwiek powinien byc jak najbardziej naturalny. Czy moze mi ktos powiedziec roznice miedzy wymienionymi przeze mnie kolumnami i ogolnie jaka jest roznica miedzy monitorami studyjnymi, a domowymi.

pozdrawiam
Kamil...
W domu nie używa się monitorów tylko zestawów głośnikowych... Monitory to zestawy głośnikowe do użytku studyjnego... zazwyczaj nie słychać z nich ładnego grania ale techniczne aspekty nagrań...
Dużoby pisać...

Jeśli ktoś pisze, że sprzedaje "MONITORY DO UŻYTKU DOMOWEGO" to czytaj: "tanie monitory" o ile nie są to zwykłe zestawy głośnikowe...

WG

Post autor: WG » piątek 17 lis 2006, 15:17

Monitory domowe - niezły skrót myślowy. Nie ma czegoś takiego.
Musisz sam zdecydować czy chcesz realizować/mixować ten dźwięk czy potrzebujesz czegoś co "ładnie" brzmi albo ładnie wygląda.

Eltax Liberty 3 to kolumienki dla melomana albo pod kino domowe. I nawet brzydkie to ja już wolę coś co przynajmniej ładnie wygląda

Awatar użytkownika
SUN

Post autor: SUN » piątek 17 lis 2006, 15:19

i ja WITAM!

MONITOR -Jest to w nomenklaturze
akustykow''GLOSNIK'' z ktorego monitorujemy - (sprawdzamy,slyszymy,korygujemy,modyfikujemy-
DZWIEK) Monitor na scenie gdzie odbywa sie
koncert,wystep,chaltura i inne - to ''GLOSNIKI''
ktore sa odpowiedzialne za ''pokazanie'' dzwieku artystom na scenie , a z tego wzgledu ze artysci nie slysza za bardzo co sie dzieje przed scena.
(niemozliwe fizycznie)
Nie wiem czy ktos slyszal TO- monitory domowe czy studyjne -chyba nikt tak samo jak ja.

monitory bliskiego pola-- sa najbardziej odpowiednie dla studia nieduzego , dalekigo pola juz wiadomo co bym napisal. PASYWNE -to te bez wbudowanego takzw.'' Wzmacniacza'' czy koncowki mocy jak kto woli AKTYWNE juz nie trzeba dalej pisac?
oczywiscie AKTYWNE sa lepsze z tego wzgledu
ze nie dosc ze jest ''wzmacniacz'' to on jest
przeznaczony wlasnie dla danego monitora.
(skonstruowany,dopasowany.dopieszczony)

osobiscie za ta SUME preferowalbym zakup
KEF cresta oczywiscie PASYWNE gdyz za ta kwote nie dostanie sie AKTYWNEGO --no chyba ze SZROTY

cresta ma dobra scene dobra gora srodek ---niektorzy mowia ze ginie gdzies dol --moze dlatego ze ustawiaja je byle jak
---cresty slyszalem i nagrywalem na nich sa OK.---

KONKLUZJA -- za ta cene moge doradzic to co napisalem i
co wiecej nie pchac sie w niewiadome firmy--
miec sprzet sprawdzony przez innych
czlowiek powinien sie uczyc NIE na swoich bledach
bo jak cos kupi drogiego z nie ''slyszlnego''- no to uuuuu..
pozdrawiam
SUN

Przeznaczam sporo czasu na tworzenie MUZYKI i nie jest to tylko moje hobby - może w jakimś sensie to sposób na życie !

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 17 lis 2006, 15:45

... i ja WITAM!
Uporządkuj jakoś swe myśli i interpunkcję, może po tym coś z tego zrozumiemy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

abcdef542

Post autor: abcdef542 » piątek 17 lis 2006, 18:10

Witam,
chodzi mi o roznice miedzy malymi kolumnami, ktore uzywa sie w studiu (np. Alesis One Mk2), a malymi kolumnami do uzytku domowego np Eltax Liberty 3+

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 lis 2006, 18:35

to nie musisz zakladac kilku tematow.....

pozatym google bo roznice sa olbrzymie

pawelq

Post autor: pawelq » piątek 17 lis 2006, 19:30

pozatym google bo roznice sa olbrzymie...

Polecam zapoznać się z:
http://www.soundonsound.com/sos/Jun02/articles/monitors.asp
http://www.soundonsound.com/sos/Jul02/articles/monitors2.asp

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 17 lis 2006, 22:02

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:49 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 lis 2006, 23:08

tak nadal......

monitor studyjny(pomijamy pasywne) ma mase zabezpieczen i wzmacniacz....

tego domowe glosniki nie maja(chyba ze jakies wynalazki do mikrowiez itd)

przy pasywnym odsluchu roznic praktycznie nie ma(w pewnej klasie - ns10 to zwykla pochodna calej serii ns konsumenckich) - oczywiscie zalezy na co patrzec bo jakies liberty to syf nie kolumna......

co innego taki paradigm monitor 3 czy 5

o b&w serii 800 nie wspomne bo w niejednym studiu widzialem takowe(na obrazku heheh)

no ale tu duuuzo wiekszy wybor - dosc sporadycznie nastawione na plaska charakterystyke - i nie zawsze odpowiednio dobrane glosniki(oczywiscie mowa o badziewiu do 3k w sklepach)

ODPOWIEDZ