Jakie słuchawki do masteringu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Leff
Re: Jakie słuchawki do masteringu?

Post autor: Leff » poniedziałek 13 lis 2006, 16:02

......jeśli już "mastering" na słuchawkach to HD600 Sennheiser'a...
A skądże znowu. Mam takie, kłamią jak głupie....
A swoją drogą, to jakie słuchawki polecasz? Tak ogólnie, jako słuchawki, nie do "masteringu", he he
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 13 lis 2006, 16:12

.........jeśli już "mastering" na słuchawkach to HD600 Sennheiser'a...
A swoją drogą, to jakie słuchawki polecasz? Tak ogólnie, jako słuchawki, nie do "masteringu", he he
Pozdrówka - Leff...
...założę się że HD600

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » poniedziałek 13 lis 2006, 16:13

............jeśli już "mastering" na słuchawkach to HD600 Sennheiser'a...
Pozdrówka - Leff...
...założę się że HD600 ...
bo uszy się wnich nie pocą ... nawet po kilku godzinach

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 13 lis 2006, 16:21

...założę się że HD600 ...
bo uszy się wnich nie pocą ... nawet po kilku godzinach ...
W tej konkurencji również znakomite są AKG K-501 - zakładasz i zapominasz, że masz słuchawki na głowie. Bardzo komfortowe.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » poniedziałek 13 lis 2006, 22:22

koss porta pro - można je dostać za śmieszną cenę, niecałe 140 zł......
Nie wiem czy nadają się do MASTERINGU, ale do "nagrywania", ustawiania panoramy, kontrolowania basu z pewnością.
Znajomy R.I. Drozd (dla niewtajemniczonych np. autor orkiestracji pioseneczek Kayanisa) od dawna (chyba z 15 lat) używa bardzo często gdyż robi muzykę głównie wieczorami, nocami, tylko tych słuchawek i życzę Wam wszystkim żebyście mieli kiedyś w życiu możlikwość posłuchania co ten człowiek robi w swoim domowym studio! Jest to bez wątpienia jeden z najlepszych artystów w Polsce o takiej wyobraźni i pomysłach. W harmonii nie ma sobie równych. Rubik - śrubnik to przy nim płotka jeśli chodzi o muzykę chóralną, nie mówiąc np. o jinglach do radia czy telewizji Szkoda tylko że tak bardzo trzyma się swoich kulturowych korzeni...
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 13 lis 2006, 23:22

Jak juz o sluchawkach, to ja mam zamkniete superllux hd-660. Slyszal ktos o nich ? Jak kazde sluchawki kompresuja dzwiek okropnie i do tego boruja mi dziury w uszach. Czasami sie zapomne i ustawie sobie dzwiek za glosno to wtedy po pol godziny moje bebenki centralnie fixuja ;) Co do mixu na sluchawkach moje zdanie jest takie ze sie da... ale tylko i wylacznie razem w polaczeniu z jakimis odsluchem. Jezeli robi sie cos z panorama, dobrze tez sprawdzic jak to wyglada na sluchawkach. W sumie zawsze staralem sie ustawiac tak dzwiek zeby optymalnie brzmial na odsluchach i na sluchawkach zarazem. A propo glownego watku to ciekaw jestem jak wypadl by mix robiony na alesisach m1 mk2 vs mix na sluchawkach za 1300 zeta :) Mimo wszystko stawiam na monitory.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
marcin1987

Post autor: marcin1987 » wtorek 14 lis 2006, 08:36

po przeczytaniu tych wszystkich postow zainwestuje w monitory i w jakas karte muzyczna w miare na poziomie oczywiscie wszystko do zastosowania w skromnym domowy studio do poprawy jakosc tzn poprawic mix i nadac jakos kształtow w swoich "produkcjach" zeby to wszystko mialo rece i nogi :]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 14 lis 2006, 17:45

mądra decyzja !

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 14 lis 2006, 18:26

...po przeczytaniu tych wszystkich postow zainwestuje w monitory i w jakas karte muzyczna w miare na poziomie oczywiscie wszystko do zastosowania w skromnym domowy studio do poprawy jakosc tzn poprawic mix i nadac jakos kształtow w swoich "produkcjach" zeby to wszystko mialo rece i nogi :]...
Jak juz to sobie sprawisz uwazaj zebys sie nie zasiedzial... Możliwosci kreacji dzwięku jest po prostu MULTUM. Ja kiedys 3 dni nie odchodzilem od kompa wciaz mixujac a jedzenie wydawalo sie czynnoscia calkowicie zbedna:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
marcin1987

Post autor: marcin1987 » środa 15 lis 2006, 16:09

Jak juz to sobie sprawisz uwazaj zebys sie nie zasiedzial... Możliwosci kreacji dzwięku jest po prostu MULTUM. Ja kiedys 3 dni nie odchodzilem od kompa wciaz mixujac a jedzenie wydawalo sie czynnoscia calkowicie zbedna:) ...
no juz teraz mam z tym problemy tzn nie moge sie oderwac od krecenia galeczkami na moim syntezatorze i skladaniu wszystkiego na kompie a co bedzie sprawie sobie te monitorki i karte u la la :D

ODPOWIEDZ