Szumy
Re: Szumy
dzięki wielkie. poczytałem i póki co oto dotychczasowe wyniki:
- wyjąłem kable audio z cd i nagrywarki (po stronie karty zostały). efektów niestety żadnych. skoro komp działa dobrze bez nich, to po co one są w ogóle? :|
- przysłuchałem się i prócz opisanego już brumu występuje jeszcze jeden cichszy. powodem jest pracujący komputer! poruszę myszką lub piszę coś na klawiaturze to też mam, najdłużej słychać jak przeglądam katalogi i dysk pracuje. jest on o wiele cichszy i prawdopodobnie nie trzebaby nim tak się przejmować podczas nagrywania. być może jednak ma on to samo źródło powodujące i da się to też wywalić.
- póki co nie mam w domu żadnego gniazdka bez uziemienia, ani żadnej przejściówki. postaram się szybko załatwić i mam nadzieję, że nie będzie tego brumu. wtedy trzeba będzie się pewnie zaopatrzyć w jedno z urządzeń na stronce, której podałeś, bo to będzie problem z pętlą mas.
- co do eksperymentalnego uziemienia z drutem, to możnaby ten drut pociągnąć zamiast do kaloryfera, to do bolca w gniazdku?
- wyjąłem kable audio z cd i nagrywarki (po stronie karty zostały). efektów niestety żadnych. skoro komp działa dobrze bez nich, to po co one są w ogóle? :|
- przysłuchałem się i prócz opisanego już brumu występuje jeszcze jeden cichszy. powodem jest pracujący komputer! poruszę myszką lub piszę coś na klawiaturze to też mam, najdłużej słychać jak przeglądam katalogi i dysk pracuje. jest on o wiele cichszy i prawdopodobnie nie trzebaby nim tak się przejmować podczas nagrywania. być może jednak ma on to samo źródło powodujące i da się to też wywalić.
- póki co nie mam w domu żadnego gniazdka bez uziemienia, ani żadnej przejściówki. postaram się szybko załatwić i mam nadzieję, że nie będzie tego brumu. wtedy trzeba będzie się pewnie zaopatrzyć w jedno z urządzeń na stronce, której podałeś, bo to będzie problem z pętlą mas.
- co do eksperymentalnego uziemienia z drutem, to możnaby ten drut pociągnąć zamiast do kaloryfera, to do bolca w gniazdku?
Hurra! (:o ??). mam pętlę mas :) Teraz już wiadomo o co chodzi i potrzebuję urządzenia do pozbycia się jej efektów. Na stronce podanej jest kilka opcji, np DI-Box, jednak na forum czytałem, że DI-Boxy często jeszcze pogarszają sprawę, zamiast pomagać (MB), czyli sprzeczne opinie. Czy ktoś z forumowiczów borykał sie już z tym problemem i mógłby polecić jakieś konkretne urządzenie???
dokonałem wstępnego wyboru DI-BOxa:
http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=19&id=13752&id_towaru=ART-DTI
fajnie by było, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć na te pytania:
- co można powiedzieć o tym produkcie?
- co można powiedzieć o sklepie muzyczny.pl?
- mając do wyboru kable: jack-jack, rca-rca, rca-jack - czy różnią się one między sobą wydajnością lub ekonomicznością?
http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=19&id=13752&id_towaru=ART-DTI
fajnie by było, gdyby ktoś mógł mi odpowiedzieć na te pytania:
- co można powiedzieć o tym produkcie?
- co można powiedzieć o sklepie muzyczny.pl?
- mając do wyboru kable: jack-jack, rca-rca, rca-jack - czy różnią się one między sobą wydajnością lub ekonomicznością?
Na stronce podanej jest kilka opcji, np DI-Box, jednak na forum czytałem, że DI-Boxy często jeszcze pogarszają sprawę, zamiast pomagać (MB), czyli sprzeczne opinie.
hmmm ... czy ja coś takiego napisałem? proszę o link
hmmm ... czy ja coś takiego napisałem? proszę o link
przejrzałem ok 50 tematów na forum z historii odwiedzonych stron i nie udało mi się znaleźć. wydaje mi się, że było ich więcej. w każdym bądź razie, w którejś wypowiedzi wyczytałem, że nie DI-Boxy mogą wprowadzać pewne zniekształcenia do sygnału czy coś w tym stylu. sporo czytałem, więc może mi się coś pomyliło. jeśli tak, to przepraszam
tak tak, czytałem. zrobiłem prosty test:
S80 i komputer podpięte są do tej samej listwy (pozbyłem się problemów z fazą). teraz pożyczyłem przedłużacz, w którym nie ma bolca. wyjąłem wtyczkę z S80 z listwy, podpiąłem do listwy przedłużacz, a następnie do tego przedłużacza podpiąłem S80. Wynik był po prostu super, dźwięk "idealny", bez żadnych brumów. Jedynym dźwiękiem, gdy ustawiłem głośność na maksa było "syczenie" głośników, co jest raczej zjawiskiem normalnym i wszędzie spotykanym. 0% brumów! czy to nie wystarczający dowód?
S80 i komputer podpięte są do tej samej listwy (pozbyłem się problemów z fazą). teraz pożyczyłem przedłużacz, w którym nie ma bolca. wyjąłem wtyczkę z S80 z listwy, podpiąłem do listwy przedłużacz, a następnie do tego przedłużacza podpiąłem S80. Wynik był po prostu super, dźwięk "idealny", bez żadnych brumów. Jedynym dźwiękiem, gdy ustawiłem głośność na maksa było "syczenie" głośników, co jest raczej zjawiskiem normalnym i wszędzie spotykanym. 0% brumów! czy to nie wystarczający dowód?