Witam serdecznie swoje pytanie zwracam do kompozytorów i wszelkich ludzi tworzących muzykę.
Na jakich zestawach tworzycie muzykę
1. Jaki program ?
2.Jakie urządzenia zewnętrzne ?
3.Jakim sposobem (w skrócie)
Sprzęt do komponowania muzyki ?
- starplanet
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.
Re: Sprzęt do komponowania muzyki ?
...Witam serdecznie swoje pytanie zwracam do kompozytorów i wszelkich ludzi tworzących muzykę.
oh, jest troche zestawów
ten najbardziej minimalistyczny to ołówek i pięciolinia, łatwy w rozbudowie np o..fortepian, dzieki czemu łatwo mozesz usłyszeć efekt pracy..;)
natomiast jeli w rachube wchodzi juz aranzacja, bodowanie harmonii, to przede wszystkim wytrawne ucho. Nie pytaj innych jak to robią, zapytaj siebie jak Ty chciałbyś to robić ...
oh, jest troche zestawów
ten najbardziej minimalistyczny to ołówek i pięciolinia, łatwy w rozbudowie np o..fortepian, dzieki czemu łatwo mozesz usłyszeć efekt pracy..;)
natomiast jeli w rachube wchodzi juz aranzacja, bodowanie harmonii, to przede wszystkim wytrawne ucho. Nie pytaj innych jak to robią, zapytaj siebie jak Ty chciałbyś to robić ...
"Sprzętem" do komponowania jest wena (w danej chwili) wynikająca z "daru Bożego". Pomocne są tu: talent, wyobraźnia muzyczna, estetyka ogólna, kultura i emocje chwili.
Tobie chodzi zapewne o zapis tych ulotności. Lecz to już inny temat.
Tobie chodzi zapewne o zapis tych ulotności. Lecz to już inny temat.
- starplanet
no właśnie mam wenę pomysłów 10000000 tylko teraz nie wiem jak się do tego zabrać od strony sprzętowej niby mam np program Fruity Loops ale klikanie w Piano Roll-u za pomocą myszki jakoś poprostu mi nie wychodzi dla mnie idealnym rozwiązaniem było by gdybym np mógł tworzyć melodie za pomocą keyboardu (posiadam CAsio CTK731) i ona by się zapisywała w piano rollu i tak po kolei ścieżki że np klawisze ,bas, perkusja to na razie z jakiś loopów .
Tylko nie wiem czy coś takiego jest możliwe niby są klawiatury sterujące ale kompletnie nie umiem sobie uzmysłowić jak one działają. Szukałem po forum i nie umiałem znaleźć może to moja nieumiejętne szukanie
Tylko nie wiem czy coś takiego jest możliwe niby są klawiatury sterujące ale kompletnie nie umiem sobie uzmysłowić jak one działają. Szukałem po forum i nie umiałem znaleźć może to moja nieumiejętne szukanie
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.
Tylko nie wiem czy coś takiego jest możliwe niby są klawiatury sterujące ale kompletnie nie umiem sobie uzmysłowić jak one działają. Szukałem po forum i nie umiałem znaleźć może to moja nieumiejętne szukanie ...
Klawiatura sterującą dla grania partii instrumentalnych może być każdy klawisz z MIDI. Jeśli Twoje Casio ma MIDI OUT (zapewne ma), to podłączasz ten port do MIDI IN w karcie dźwiękowej i już. Być może trzeba będzie ustawić coś w programie (np zdefiniować, który z portów MIDI ma być domyślny, lub którego używasz). Ogólnie wpisz w googla MIDI i poczytaj. Temat niezbędny przynajmniej w podstawowym zakresie.
Pozdówka - Leff
Klawiatura sterującą dla grania partii instrumentalnych może być każdy klawisz z MIDI. Jeśli Twoje Casio ma MIDI OUT (zapewne ma), to podłączasz ten port do MIDI IN w karcie dźwiękowej i już. Być może trzeba będzie ustawić coś w programie (np zdefiniować, który z portów MIDI ma być domyślny, lub którego używasz). Ogólnie wpisz w googla MIDI i poczytaj. Temat niezbędny przynajmniej w podstawowym zakresie.
Pozdówka - Leff
Leff - Szczecin
- starplanet
dzięki wielkie za odpowiedz !! To już wiem czego mi do szczęścia brakuje -- KARTY MUZYCZNEJ :) Jak na razie mam AC97 zintegrowana (bez komentarza :)) Próbowałem klawisz podłączyć przez kabel który kupiłem na aukcji i nie działało dlatego się sparzyłem troszkę ale zakupie jakąś konkretną kartę i wtedy może pomysły moje ujżą światło dzienne :)