Jak zrobić z mono, stereo?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Kobe
Re: Jak zrobić z mono, stereo?

Post autor: Kobe » środa 08 lis 2006, 20:05

...
a czym się różni jedno od drugiego?????...
dublowanie jest to powtórne nagranie żródła o identycznym zamyśle interpretacyjno-(nie tylko)muzycznym ...
A kopiowanie... to jest powtórne namalowanie tego samego obrazu po kilkuset latach...

Ale poważnie.
Napisałem tak:Zdubluj ślad tego werbla na następną ścieżkę (teraz masz dwa identyczne ślady)

Udało się komuś kiedyś nagrać identycznego dubla? Nie sądzę.
Myślę, że pomimo niezbyt trafnego użycia słowa dubel, z kontekstu jasno wynika o co mi chodziło, w razie wątpliwości - chodziło mi o kopiowanie oczywiście.

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » środa 08 lis 2006, 22:16

no to jak w końcu z tym kopiowaniem i dublowaniem?
czy jest jakaś różnica stricte w tym, że skopiuję gitarę lub ją zdubluję?
Zdaję sobie sprawę, że dubel nadaje troszkę żywszy charakter w sensie jest ciekawiej po obu stronach panoramy, ale czy jeśli tylko skopiuję i przesunę (lub nie) o tych kilka milisekund to numer traci na jakości (znoszące się fazy...)?
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lis 2006, 22:28

bardzo zadko dublowany slad gryzie sie ze wzorem
za to kopiowany bardzo czesto bo jest identyczny

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 08 lis 2006, 22:30

...bardzo zadko dublowany slad gryzie sie ze wzorem

...
właśnie, czy to tak trudno pojąć?

Kobe

Post autor: Kobe » czwartek 09 lis 2006, 00:13

......bardzo zadko dublowany slad gryzie sie ze wzorem

...
właśnie, czy to tak trudno pojąć?
...
Wcale nie trudno.
Ale bardzo często, to nie znaczy zawsze, poza tym jak wcześniej napisałem, jeśli brzmienie jest wiarygodne i zadowalające to nie widzę powodu by tego nie robić.
Czy nie można np nagrywać werbla górnym i dolnym mikrofonem? Słucham takiego nagrania - brzmi ok, słucham w mono - też brzmi ok. No to co mam jeszcze zrobić? Wgapiać się godzinami w analizator? Wysłać nagranie do jakiegoś laboratorium do ekspertyzy, żeby potwierdzili, że są tam jakieś niezgodności faz? Pewnie że są, ale co mnie to obchodzi jeśli brzmienie jest właściwe? Nie traktuję edycji dźwięku jak nauki ścisłej, gdzie wszystko musi być zrobione zgodnie z tym co dowiedziono naukowo i opisano w gazecie i takie podejście polecam. Tyle się ostatnio mówi i pisze (również na tym forum) o tym, że współczesna przekombinowana technologia zabija twórcze podejście do muzyki, niemniej zawsze znajdą się ludzie którzy z całego kontekstu potrafią wyciągnąć jakieś techniczne niedociągnięcie, byle tylko błysnąć wiedzą. Temat niezgodności fazowych jest od dawna znany i obgadany.
Chodziło o to, żeby mnie zdołować, bo o tym zapomniałem? Otóż wcale nie zapomniałem, po prostu mam to gdzieś.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » czwartek 09 lis 2006, 01:19

Wysłać nagranie do jakiegoś laboratorium do ekspertyzy, żeby potwierdzili, że są tam jakieś niezgodności faz? Pewnie że są, ale co mnie to obchodzi jeśli brzmienie jest właściwe? N
Aby usłyszec przesuniecia fazowe nie musisz nigdzie nic wysyłac, wystaczy ze nacisniesz przycisk mono .

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lis 2006, 04:05

kobe jesli tak nagrany werbel bedzie gdzies sie "przeciwfazil" to nie zabrzmi dobrze - straci moc a klapek to zaden werbel

Kobe

Post autor: Kobe » czwartek 09 lis 2006, 07:15

... Wysłać nagranie do jakiegoś laboratorium do ekspertyzy, żeby potwierdzili, że są tam jakieś niezgodności faz? Pewnie że są, ale co mnie to obchodzi jeśli brzmienie jest właściwe? N
Aby usłyszec przesuniecia fazowe nie musisz nigdzie nic wysyłac, wystaczy ze nacisniesz przycisk mono . ...
Naprawdę? To takie proste? Acha już wiem, kilka postów wcześniej nie napisałem Przycisk, tylko Guzik mono i myślisz, że chodziło mi o coś zupełnie innego. Tak?

PS
Odnośnie człego tematu. Nie chcę być posądzony o to, że uważam niezgodności fazowe za zjawisko normalne i pożądane. Po prostu jeśli nie rujnują nagrania to jestem skłonny je zignorować i zająć się innymi, bardziej "twórczymi" czynnościami (inna sprawa, że zazwyczaj rujnują, ale zazwyczaj).
Kiedyś jeden z naszych czołowych realizatorów stwierdził na łamach EiS, że najważniejsza zasada, to zapomnieć o innych zasadach. Wiem, wiem, on gra w innej lidze.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 09 lis 2006, 08:25

najlepiej skopiuj całą scieżkę werbla i obróc w fazie o 180stopni ... efekt murowany... szczególnie w trybie mono :)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 09 lis 2006, 13:19

Kobe, odwróciłeś kota ogonem. Spróbuj przeczytać jeszcze raz temat i popatrzeć bardziej obiektywnie.
Po pierwsze, utożsamianie na forum pojęć kopiowanie-dublowanie prowadzi do zamieszania (jak widać na załączonym obrazku), po drugie, nie wiem dlaczego sądzisz, że to dotyczy Ciebie??!!

ODPOWIEDZ