Jak zrobić z mono, stereo?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JacekH
Re: Jak zrobić z mono, stereo?

Post autor: JacekH » środa 08 lis 2006, 00:11

...Chodzi mi konkretnie o to, jak osiągnąć wrażenie stereo np. z werbla, bo wiadomo, że jest nagrywany mono(zazwyczaj). Czy trzeba jakieś urządzenia do tego a może pluginy VST? czy to trzeba może pasma jakieś wyszczególniać czy jak? pozdrawiam. ...

A co oznacza wrażenie stereo przy źródle mono? Mono - gra "po środku"; stereo - "gra gdzieś z lewej strony"? Czy werbel gra z lewej i z prawej, ale z jednej mocniej? Jeśli tak, to efekt finalny jest taki sam jak przesunięcie panoramy w tę lewą stronę. To, że źródełko mono nie słychać punktowo, a szerzej to nie kwestia samego źródła, a odbić, które docierają do ucha. Zatem już blisko - masz odbicia jako punkt wyjścia do własnych pomysłów - skorzystaj z pogłosu, wystarczy krótki czas, za to gęściej early reflection - zerknij na wtyczkę Waves TrueVerb. Może będzie demko na stronie.... Stara, ale tam ładnie zobaczysz te odbicia - graficznie - i może dzięki temu szybciej ukręcisz to, co Ci potrzeba.

Jacek

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 08 lis 2006, 10:48

...Chodzi mi konkretnie o to, jak osiągnąć wrażenie stereo np. z werbla, bo wiadomo, że jest nagrywany mono(zazwyczaj). Czy trzeba jakieś urządzenia do tego a może pluginy VST? czy to trzeba może pasma jakieś wyszczególniać czy jak? pozdrawiam. ...

cze; a ja mysle, ze kolega poprostu nie do konca rozumie co to stereo, mimo ze pytanie brzmi 'podchwytliwie' - tzn. jak osiagnac 'wrazenie' stereo;
generalnie stereo zaczyna sie od min. 2 zrodel dzwieku - przewaznie roznych barwa, ale moglyby to tez byc 2 werble; wtedy mozna rozmiescic je w tzw. stereo, czyli po 2 stronach od srodka; natomiast dodawanie efektow, wrazen stereo itp. na 1 zrodle mono to raczej powiedzialbym 'pseudo-stereo', ktore raczej rzadko sie stosuje.

pozdrawiam
BorderOvca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 08 lis 2006, 11:54

> dodawanie efektow, wrazen stereo itp. na 1 zrodle mono to raczej powiedzialbym 'pseudo-stereo', ktore raczej rzadko sie stosuje.
O! Czyli wszyscy realizatorzy, którzy do solowego głosu/instrumentu dodają pogłos czy echo popełniają kardynalny błąd? :)

Jacek

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 08 lis 2006, 12:52

...> dodawanie efektow, wrazen stereo itp. na 1 zrodle mono to raczej powiedzialbym 'pseudo-stereo', ktore raczej rzadko sie stosuje.
O! Czyli wszyscy realizatorzy, którzy do solowego głosu/instrumentu dodają pogłos czy echo popełniają kardynalny błąd? :)

Jacek...

...Jacku drogi... dymu szukasz?

poniewaz nie do konca wiem czy to zarcik byl czy moze prowokacja (pewnie to drugie to sprostuje. ze chodzilo mi o efekty typu: chce zrobic stereo z mono, czyli jakies nienaturalne, sztuczne udziwnienia a nie efekty jako... efekty

pozdrawiam
BorderOvca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 08 lis 2006, 13:16

> poniewaz nie do konca wiem czy to zarcik byl

Przeca smile'a nie wycięło ;)

Jacek

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lis 2006, 13:22

dublowanie sladu jest ok ale do np.wokalu czy gitary albo innego instrumentu - ale instrumenty perkusyjne brzmia po tym tragicznie...traca moc o mono nie wspominajac

daj poglos werbel daj ciut w lewo poglos daj ciut w prawo i wsio

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 08 lis 2006, 13:51

...dublowanie sladu jest ok ale do np.wokalu czy gitary albo innego instrumentu - ale instrumenty perkusyjne brzmia po tym tragicznie...traca moc o mono nie wspominajac...
Tylko, że niektórzy mylą dublowanie z kopiowaniem i wstawianiem jako nowy ślad.

ratio

Post autor: ratio » środa 08 lis 2006, 14:05

Dublowanie i przesówanie to jeden ze sposobów
Sposób II - musisz użyć EQ Waves tam jest preset pseudo stereo.
Jeśli przeanalizujesz ustawienia tego EQ zrozumiesz o co chodzi i będziesz mógł twożyć taki efekt za pomocą innego EQ.

Andrzrej G.
Logic 5.5.1
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » środa 08 lis 2006, 18:33

......dublowanie sladu jest ok ale do np.wokalu czy gitary albo innego instrumentu - ale instrumenty perkusyjne brzmia po tym tragicznie...traca moc o mono nie wspominajac...
Tylko, że niektórzy mylą dublowanie z kopiowaniem i wstawianiem jako nowy ślad....
a czym się różni jedno od drugiego?????
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 08 lis 2006, 19:13

a czym się różni jedno od drugiego?????...
dublowanie jest to powtórne nagranie żródła o identycznym zamyśle interpretacyjno-(nie tylko)muzycznym

ODPOWIEDZ