Waves SSL4000 - Wasza opinia
Hejka! Czy ktoś z Was posiada Waves'y SSL4000? Chciałem zapytać o Waszą opinię na ich temat... Jak oceniacie brzmienie? Te pluginy dostały nagrodę TEC 2006, więc chyba to wysoka półka... Cenę znam, dlatego też pytam czy warto je kupić... Pozdrawiam
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)
Re: Waves SSL4000 - Wasza opinia
Cenę znam, dlatego też pytam czy warto je kupić... Pozdrawiam...
Ja bym sie wstrzymal az pojawi sie Duende....CZYTAJ
Ja bym sie wstrzymal az pojawi sie Duende....CZYTAJ
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
Ja bym sie wstrzymal az pojawi sie Duende....CZYTAJ...
Tylko, że Duende jest ponad dwa razy droższy, więc nie wiem czy jest sens...
Ma ktoś te pluginy SSL4000?
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)
porownywalem Waves SSL z Duende i powiem ze i ci, i ci odwalili kawal dobrej roboty - korekcja dziala przecudnie, chociaz w jednym troche inaczej w srodkowym pasmie niz w drugim (ale to w sumie inne "algorytmy" czy tez charakterystyki - w koncu na podstawie innych stolow kazdy z produktow zrobiony).
co do bus kompresora to bardziej mi sie podoba ten z waves chyba - mniej muli przy agresywniejszych ustawieniach i jakis taki plastyczniejszy dzwiek jest (ale tego nie jestem do konca pewien, moze to tendencyjne wrazenie)
ale i tak neve 33609 z uad-1 najbardziej trafia w moje potrzeby
jednak ssl-owatosc wielka i warte swojej ceny jak najbardziej
z wad: duende cierpi chwilowo na choroby wieku dzieciecego typu minimalnie niestabilne oprogramowanie, zwalony autorelease w kompresorze, ale na pewno to poprawia. no i nie ma wersji PC
waves z kolei nie ma dsp swojego oczywiscie co w dzisiejszych czasach moze nie jest zbyt bolesne, ale jednak. poza tym nie cierpie tej firmy za ich polityke finansowo-upgradeowa.. ale dla tych wtyczek warto zacisnac zeby
podsumowujac - pojscie w jakakolwiek strone moim zdaniem jest oplacalne i finansowo, i dzwiekowo
co do bus kompresora to bardziej mi sie podoba ten z waves chyba - mniej muli przy agresywniejszych ustawieniach i jakis taki plastyczniejszy dzwiek jest (ale tego nie jestem do konca pewien, moze to tendencyjne wrazenie)
z wad: duende cierpi chwilowo na choroby wieku dzieciecego typu minimalnie niestabilne oprogramowanie, zwalony autorelease w kompresorze, ale na pewno to poprawia. no i nie ma wersji PC
waves z kolei nie ma dsp swojego oczywiscie co w dzisiejszych czasach moze nie jest zbyt bolesne, ale jednak. poza tym nie cierpie tej firmy za ich polityke finansowo-upgradeowa.. ale dla tych wtyczek warto zacisnac zeby
podsumowujac - pojscie w jakakolwiek strone moim zdaniem jest oplacalne i finansowo, i dzwiekowo
fan dobrego brzmienia ;)
...porownywalem Waves SSL z Duende i powiem ze i ci, i ci odwalili kawal dobrej roboty - korekcja dziala przecudnie, chociaz w jednym troche inaczej w srodkowym pasmie niz w drugim (ale to w sumie inne "algorytmy" czy tez charakterystyki - w koncu na podstawie innych stolow kazdy z produktow zrobiony).
...
No i nie dokonca sie zgodze ...
do mnie absolutnie nie dociera r SSLwavsa moze nie muli ale odejmuje w jakis dziwny sposob doł ... spłascza go ... osobiscie wole 1176 LN druga sprawa UAD-1 Neve 33609 to według mnie ... najlepszy kompresor jaki słyszałem chociaz pozera straszne ilosci mocy karty , to mysle o zakupie drugiej tylko dla tego kompresora ... na forum UAdowym ... ludzie róznie sie wypowiadaja na temat 33609 , lecz trzeba pamietac ze to jest BUS kompresor . na mnie zrobił bardzo duze wrazenie , ktos na UAD-1 forum napisal ze do konca nie jest przekonany czy aby U.Audio nie skroili pasmowego kompresora i ubrali go w kurteczke Neve 33609 ..
...
No i nie dokonca sie zgodze ...
do mnie absolutnie nie dociera r SSLwavsa moze nie muli ale odejmuje w jakis dziwny sposob doł ... spłascza go ... osobiscie wole 1176 LN druga sprawa UAD-1 Neve 33609 to według mnie ... najlepszy kompresor jaki słyszałem chociaz pozera straszne ilosci mocy karty , to mysle o zakupie drugiej tylko dla tego kompresora ... na forum UAdowym ... ludzie róznie sie wypowiadaja na temat 33609 , lecz trzeba pamietac ze to jest BUS kompresor . na mnie zrobił bardzo duze wrazenie , ktos na UAD-1 forum napisal ze do konca nie jest przekonany czy aby U.Audio nie skroili pasmowego kompresora i ubrali go w kurteczke Neve 33609 ..
hehe no ale ja tez napisalem ze 33609 bardziej mi pasi - ale zaznaczajac, ze to kwestia gustu
swoja opinie o SSL staralem sie jak najbardziej obiektywnie napisac, mialem pare razy w zyciu do czynienia z konsoletami ssl i z radoscia po prostu odkrylem, ze pluginy maja podobne wlasciwosci. niestety nie mam mozliwosci porownania na biezaco, wiec nie jestem w stanie stwierdzic nic ponadto, ze jest blisko i charakterystka brzmieniowa zachowana.
a ze osobiscie bardziej pasuje mi neve-styl, to juz inna sprawa (tez juz szukam dodatkowej karty zeby nowe pluginy uciagnela ;) )
neve glebszy jest, taki bardziej muzyczny, mniej papierowy, jakos tak..;)
pozdr!
swoja opinie o SSL staralem sie jak najbardziej obiektywnie napisac, mialem pare razy w zyciu do czynienia z konsoletami ssl i z radoscia po prostu odkrylem, ze pluginy maja podobne wlasciwosci. niestety nie mam mozliwosci porownania na biezaco, wiec nie jestem w stanie stwierdzic nic ponadto, ze jest blisko i charakterystka brzmieniowa zachowana.
a ze osobiscie bardziej pasuje mi neve-styl, to juz inna sprawa (tez juz szukam dodatkowej karty zeby nowe pluginy uciagnela ;) )
neve glebszy jest, taki bardziej muzyczny, mniej papierowy, jakos tak..;)
pozdr!
fan dobrego brzmienia ;)
aha, jak znajde chwile (z czym ciezko) to chce z ciekawosci porownac ssl wavesa z XLogic channel - czy to ma wspolny mianownik jakis istotny
fan dobrego brzmienia ;)
- stevelukather
Sluchalem wersji rosyjskiej Waves,bo akurat mialem okazje,posluchac na PC,niestety nie mam iLoka zeby na swoim Macu odpalic demo-co za bzdura z tym iLokiem do demo-szlag by ich trafil.EQ brzmi extra takie suche jakies inne niz wszystkie natywne wtyki,mialem tez porownanie z wtykami URS od nich SSL-a na drzewo trzeba wyslac.Kompresja w Waves SSL jest taka sobie,jakas taka nie do konca brzmiaca miekko,raczej jak wszystkie kompresje Wavesa,czyli lekko muliscie,ale expander i gate dzialalo fajnie.BusCompresor jest rzeczywiscie rewelacyjny,ale tez jak przedmowca wole 33609,to jest niesamowity kompresor(Neve).Gdyby Waves byl tanszy to bym kupil dla samego EQ ale za 3 tys dam sobie spokoj,wole EQ z naszej PSP,jakosciowo najlepsze natywne za ta kase,w ogole za jakakolwiek kase w kategorii natywnych.Pozdrawiam.
[addsig]
[addsig]