Nuedno - problem z metronomem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Damien
Nuedno - problem z metronomem

Post autor: Damien » środa 18 paź 2006, 21:04

I ogólnie z tempem. Ale o co chodzi? - juz tłumaczę. Jakiś czas temu (ok.2 miesięcy) zwiesił mi się komputer podczas używania Nuendo. Od tej pory cos poprzestawiało sie w metronomie - nie idzie przywrócic charakterystycznego (fabrycznego) bibka, który bardzo mi odpowiadał. Ustawiłem więc inny dzwięk w metro i o dziwo okazało sie że chodzi on jakoś dziwnie nie w tępie np. utwór był na 100% nagrany w 120 a teraz metronom ustawiony właśnie na taką wartość nijak się ma do tego kawałka. Na szczęście wtedy było juz po zgraniu wszystkich partii i zbagatelizowałem sprawę. Ostatnio jednak przyszło mi dogrywać jakies partie na Absythcie, samo odpalenie jakigkolwiek dźwięku przebiega w tempie z grubsza dziwnym (za szybko). Ustaliłem że tempo 100 ustawione w Absynthcie odpowiada tempu 120 ustawionemu w Nuendo. O co tu chodzi. Czy ja czegoś nie wiem czy poprostu przeinstalować Nuedno? Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Laliszon

Re: Nuedno - problem z metronomem

Post autor: Laliszon » środa 18 paź 2006, 21:29

Absolutnie przeinstalować, odinstalować sterowniki karty i aktualizowć, następnie zainstalować nuendo, w panelu device kliknąć na multitrack device ustawić asio-nazwa karty oraz wielkosć bufora, po tym powinno grać. A jeszcze jedno dobrze też plugi odinstalować i vst. Potem instalować po zainstalowaniu nuendo

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 18 paź 2006, 22:29

Mam Cubase (podobnie) ale moze przed az taka rewolucja pogrzeb przy pasku transportu (sync:internal, tempo:odznaczone, sprawdz tez czy jakis tempo track sie nie stworzyla sam (choc nie jest to raczej mozliwe))

Powinno byc tez cos takiego w zakladce transport jak Synchronization setup - jak jest to gdzies internal trzeba zanaczyc (moze jakies miditimecode i inne powlaczaly same)

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 19 paź 2006, 00:03

u mnie byl problem z rewire dokladnie z reasonem, przeinstalowalem i jak ręką odjął
30 min roboty ze wszystkimi plugami

Damien

Post autor: Damien » wtorek 07 lis 2006, 09:10

A więc przeinstalowałem Nuendo i nic, problem dalej istnieje. Przeinstalowałem kartę (Maya 44) - zero rezultatu. A więc przeinstalowałm cały system i dopiero to pomogło. W czym więc problem?. Mianowicie w tym iż sytuacja sie znowu powtórzyła (włączony był winamp, przez pomyłke odpaliłem nuedno i wszystko padło) - metronomu nie słychać gdy w metronom setup jest ustawiony na Esi Maya - słychać go jedynie wtedy wybiorę inną opcje ale latencja jest taka że na nic mi taki metronom. Domyślnie po przeinstalowaniu systemu i zainstalowaniu Nuendo metronom chodzi jak trzeba i jest ustawiony na Esi Maya. Nie wiem czego to wina - byc może problem jest bardziej błachy niż mi się wydaje - może wystarczy powrót w Nuendo do jakis domyślnych ustawień (gdy przeinstalowuje nuedo bez przeinstalowywania systemu ustawienia W tym programie mam zawsze są takie same jak przez reinstalem - Czy istnieje więc gdzies opcja powrotu do ustawień domyślnych? moża trza cos usunąć w katalogu system Windowsa - juz sam nie wiem.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 07 lis 2006, 11:52

winamp wplywajacy na Nuendo - ciekawa sprawa

ja mam Jetaudio - czyta wszystkie mozliwe formaty - jest stabilny i nic mi nie zmienia. masz tez konwersje formatow, rip i inne

Probowales tego co ja pisalem? ciekaw jestem, bo wole jak, znajde sie pod bramka a taka sytuacja mi wyjdzie,to zebym wiedzial jak to naprawic (sam jej wywolac teraz w celach symualcji nie umiem)

Damien

Post autor: Damien » wtorek 07 lis 2006, 12:36

W tym momencie wyglada to tak:
Odpalam Nuendo, bez otwierania żadnego projektu. W momencie w którym na toolbar włączam metronom i wciskam play - jest zupełna cisza - mimo iż miga mi cały czas wskaźnik metronomu zgodnie z tempem. Przed awarią wszytko grało i przy takiej próbie metronom zawsze był słyszalny. ustawienia w Metronom Setup nie zmieniły sie nawet o jotę. Bawiłem sie także synchronizacja ale to chyba nie to. Więc widze tylko dwa wyjścia:

1. Coś pochrzaniło się w sytemie - i jeżeli nie dowiem się co pozostaje tylko reinstal całego systemu. Zaznaczam iż karta nie wykazuje mi nigdzie konfilktów sprzętowych. Wykonałem także przywracanie systemu do stanu z przed awrii i nic.

2. Konflikt z winampem (lub standalone Colossus - bo też był wtedy włączony) wywołał jakieś zmiany w ustawieniach Nuendo - a receptą może być powrót do domyślnych ustawień - tylko jak to zrobić? - bo nawet reinstal nuendo nie pomaga - jakims cdem program pamięta wszelkie ustawienia nawet po reinstalacji np. chcąc otworzyc jakis projekt odrazu odnajduję sie w katalogu w którym ostatnio pracowłem (mimo iz program w między czasie był odinstalowany)

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 07 lis 2006, 13:36

Wejdź w ustawienia VST Inputs/Outputs. Metronom gra w szynie Audition, zobacz jakie wyjście masz przyporządkowane do do tej szyny.

Jacek

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 07 lis 2006, 15:45

...Wejdź w ustawienia VST Inputs/Outputs. Metronom gra w szynie Audition, zobacz jakie wyjście masz przyporządkowane do do tej szyny.

Odchodzac od tematu metronomu nasuwa mi sie refleksja:
Co chwila ktos uzywajacy Cubase/Nuendo ma problem z prawidlowa konfiguracja portow, co ostatnio skutkuje na tym forum przedstawianiem tego software w swietle czestej awaryjnosci ...
Az strach pomyslec, co bedzie teraz, kiedy pojawil sie Cubase 4 ze swoim rozbudowanym Control Room Mix
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Damien

Post autor: Damien » wtorek 07 lis 2006, 18:43

...Wejdź w ustawienia VST Inputs/Outputs. Metronom gra w szynie Audition, zobacz jakie wyjście masz przyporządkowane do do tej szyny.

Jacek
...
OK. Odpalam Nuendo wchodzę w menu Devices wybieram Vst Connections - zakładka Studio. Tam mam Bus Name - Audition (Stereo) gdzie Audio Device ustawiam na Asio 2.0 - Esi Maya44 (bo innej opcji nie ma, poza Not Connected oczywiście) w Device Port mam więc 1 L:ESI MAYA44 1/2 oraz 2 R:ESI MAYA44 1/2. Włączam metronom i lipa, restartuję system - i dalej lipa. W metronom setup mam ustawione wszystko tak jak domyślnie więc tu raczej nie będę szukał. Kurde więc o co chodzi, bo juz mi ręce opadają :( W okienku MIDI in Activity metronom se stuka ale wyłącznie wizualnie a gdzie jest dźwięk?

ODPOWIEDZ