Witam,
forumowicze, posiadam nagrania sesji w Pro Tools z Mac'a kapeli moich znajomych. Chcialbym "pobawic" sie tymi nagraniami, ale dysponuje PeCetem i ten oczywiscie nie odczytuje tych plyt, wyrzucajac komunikat, ze nie prawidlowy system plikow...
Czy ktos moze mi udzielic informacji, gdzie moglbym dokonac takiej konwersji i ew. ile by to kosztowalo....
Albo najlepiej wyodrebnic *.wav 'y (pewnie *.aiff), bo te wyeksportowalbym sobie do innego sekwencera...
Jest to 5 utworow - 5 plyt cdrom...
z góry dzieki za pomoc
pozdrawiam
czerwo
Konwersja sesji PT Mac - PC
Student IV roku PW Inż. Chem. i Procesowej, hobby - oczywiscie muzyka pod wszelka postacia (prawie), komponowanie, gra na gitarze, realizacja, no i uwielbiam grac w Paintball - polecam. hmm co jeszcze, lat 25
Re: Konwersja sesji PT Mac - PC
Wiesz, ja obilem tak:
Gosc mi robil z kazdej sciezki track audio (CDA) bo nie mial niestety zadnego edytora wav/aiff. Ja pozniej kazdy track zamienialm na wav i wczytywalem do swojego ulubionego, wlasnie po to zeby sie pobawic.
Malin
Gosc mi robil z kazdej sciezki track audio (CDA) bo nie mial niestety zadnego edytora wav/aiff. Ja pozniej kazdy track zamienialm na wav i wczytywalem do swojego ulubionego, wlasnie po to zeby sie pobawic.
Malin
Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.
...Witam,
forumowicze, posiadam nagrania sesji w Pro Tools z Mac'a kapeli moich znajomych. Chcialbym "pobawic" sie tymi nagraniami, ale dysponuje PeCetem i ten oczywiscie nie odczytuje tych plyt, wyrzucajac komunikat, ze nie prawidlowy system plikow...
Najprosciej byloby zwrocic sie do kogos kto ma protulsa na makowce i nagrywarke w macu
Najlepiej wyexportowac te sesje jako OMF po czym wyjarac na cdkach ponownie ale w windowsowym systemie plikow.. Ktos kto ma makufke na pewno wie jak to zrobic.. Byc moze popelnilem jakis blad w mysleniu to Makufkowiec mnie poprawi ;) Taka sesje powinno na pewno zaimportowac Nuendo pod windowsem.. Moze rowniez Cubase SX czy SL..
Pozdrawiam
[addsig]
Najprosciej byloby zwrocic sie do kogos kto ma protulsa na makowce i nagrywarke w macu
Najlepiej wyexportowac te sesje jako OMF po czym wyjarac na cdkach ponownie ale w windowsowym systemie plikow.. Ktos kto ma makufke na pewno wie jak to zrobic.. Byc moze popelnilem jakis blad w mysleniu to Makufkowiec mnie poprawi ;) Taka sesje powinno na pewno zaimportowac Nuendo pod windowsem.. Moze rowniez Cubase SX czy SL..
Pozdrawiam
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Taka sesje powinno na pewno zaimportowac Nuendo pod windowsem.. Moze rowniez Cubase SX czy SL..
Nie... sprawdzilem.. tylko Nuendo z programow ktore znam..
proponuje tez inne rozwiazanie :
Otworzyc sesje pod makufkom i zgrac kazdy slad jak Wav windowsowy po czym wyjarac na CD spod maca ale w windowsowym systemie plikow..
Pozdrawiam
[addsig]
Nie... sprawdzilem.. tylko Nuendo z programow ktore znam..
proponuje tez inne rozwiazanie :
Otworzyc sesje pod makufkom i zgrac kazdy slad jak Wav windowsowy po czym wyjarac na CD spod maca ale w windowsowym systemie plikow..
Pozdrawiam
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Najlepsza metod - przed nagraniami zakladasz, ze potrzebne Ci beda te pliki. Realizator tworzy sesje, ktora pisze w wave'ach, jednoczesnie zaznaczajac okienko Enforce PC/Mac Compatibility. W ten sposob sesja jest w 100% zgodna z PeCetowym Pro Toolsem, a sam format plikow (wave Broadcast) rowniez. Jesli popelniono gafe i tego nie uczyniono, zawsze mozna wyeksportowac regiony do formatu wave broadcast (zawierajacego kod czasowy) i w ten sposob w Nuendo, czy Cubase SX wstawic pliki na wlasciwe pozycje w utworze (Insert At Origin). Jesli jest to sesja zgrana na plytke ISO (tu realizator powinien wykazac sie odrobina intuicji) to masz do zgryzienia jedynie format plikow - sd2 24 bitowe z powodzeniem czyta np. Sound Forge (Raw file - Motorola Big Endian). Jesli realizator popelnil wszystkie mozliwe "pomylki" i dal Ci sesje Pro Toolsowe Makowe i plyta jest nagrania w systemie HFS to jeszcze sa dwie drogi - jedna do programik na peceta, ktory czyta plytki makowe (np. Mac Opener) i dalej albo odczyt bezposrednio plikow poprzez import wspomnianym SoundForgem, lub posluzenie sie programem, ktory przekonwertyuje sesje makowa PT na plik OMF, a taki jest czytany przez np. Nuendo. Przedostatnia metoda (najbardziej popularna, a najbardziej narazona na bledy) to wymiana przez plytki CDA, ktore ze wzgledu na slaba korekcje moga dac nieco inne pliki niz chociazby wave'y.
Jacek
Jacek
O rany! A juz zwątpiłem
Dzieki za wszystkie odpowiedzi...
Realizator chyba zrobił wszystkie możliwe pomyłki (a moze celowo? - nie dociekam), bo zaraz po wlozeniu CD do napedu Windows wyswietla komunikat bledu (zły system plików) - tak, ze wogóle nie moge zobaczyc co jest na plycie - nie widze ani jednego pliku....
Na poczatek sprobuje to o czym pisze JH - z programem Mac Opener - bo tak mi bedzie najłatwiej...
W ostatecznosci bede szukał kogoś z Mac'iem...
Wielkie dzieki !
pozdrawiam

Dzieki za wszystkie odpowiedzi...
Realizator chyba zrobił wszystkie możliwe pomyłki (a moze celowo? - nie dociekam), bo zaraz po wlozeniu CD do napedu Windows wyswietla komunikat bledu (zły system plików) - tak, ze wogóle nie moge zobaczyc co jest na plycie - nie widze ani jednego pliku....
Na poczatek sprobuje to o czym pisze JH - z programem Mac Opener - bo tak mi bedzie najłatwiej...
W ostatecznosci bede szukał kogoś z Mac'iem...
Wielkie dzieki !
pozdrawiam
Student IV roku PW Inż. Chem. i Procesowej, hobby - oczywiscie muzyka pod wszelka postacia (prawie), komponowanie, gra na gitarze, realizacja, no i uwielbiam grac w Paintball - polecam. hmm co jeszcze, lat 25