Montaż dźwięku "pod obraz"
Witam i pozdrawiam.
Stanęło przede mną zadanie synchronizacji dźwięku z obrazem. Zarówno dźwięk jak i obraz nagrane zostały jednocześnie, ale na różnych, nie zsynchronizowanych ze sobą urządzeniach (ścieżki video nagrane zostały na kamerze z dodatkową-"pomocniczą" ścieżką dźwiękową, która w zamyśle ma posłużyć do synchronizacji).
W grę wchodzi tylko montaż dźwięku (bez montażu i obróbki video) na komputerze klasy PC. Najistotniejszym kryterium jest właściwe dopasowanie zdarzeń dźwiękowych do zdarzeń video, głównie podczas dialogów.
Jak się domyślam, synchronizacja dźwięku "pod" obraz video będzie wymagała dodatkowego monitora obrazu i ODPOWIEDNIEJ KARTY GRAFICZNEJ.
Jeśli rozwiązanie, które przedstawiłem jest możliwe, proszę o poradę:
-Jakiej karty graficznej szukać?
-Czy może są jakieś inne alternatywne rozwiązania?
-Gdzie szukać ewentualnych informacji z tym związanych?
Pozdrawiam –Tadeusz
Stanęło przede mną zadanie synchronizacji dźwięku z obrazem. Zarówno dźwięk jak i obraz nagrane zostały jednocześnie, ale na różnych, nie zsynchronizowanych ze sobą urządzeniach (ścieżki video nagrane zostały na kamerze z dodatkową-"pomocniczą" ścieżką dźwiękową, która w zamyśle ma posłużyć do synchronizacji).
W grę wchodzi tylko montaż dźwięku (bez montażu i obróbki video) na komputerze klasy PC. Najistotniejszym kryterium jest właściwe dopasowanie zdarzeń dźwiękowych do zdarzeń video, głównie podczas dialogów.
Jak się domyślam, synchronizacja dźwięku "pod" obraz video będzie wymagała dodatkowego monitora obrazu i ODPOWIEDNIEJ KARTY GRAFICZNEJ.
Jeśli rozwiązanie, które przedstawiłem jest możliwe, proszę o poradę:
-Jakiej karty graficznej szukać?
-Czy może są jakieś inne alternatywne rozwiązania?
-Gdzie szukać ewentualnych informacji z tym związanych?
Pozdrawiam –Tadeusz
Re: Montaż dźwięku "pod obraz"
Niekoniecznie. Czestym rozwiazaniem wsrod muzykow jest otwieranie obrazka w edytorze audio (Wavelab, Cubase, czy dedykowanym bardziej do video, niz dzwieku Vegas), ewentualne zaimportowanie dzwieku z filmu, stworzenie nowej sciezki audio i podmontowanie do obrazka.
Niekoniecznie. Czestym rozwiazaniem wsrod muzykow jest otwieranie obrazka w edytorze audio (Wavelab, Cubase, czy dedykowanym bardziej do video, niz dzwieku Vegas), ewentualne zaimportowanie dzwieku z filmu, stworzenie nowej sciezki audio i podmontowanie do obrazka.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- mr-hammond
Dokładnie miałem identyczne zadanie materiał audio plus kamera z dzwiekiem. Zrobiłem to na wersji trial sonic Vegas. Nie pamiętam jakie miała ograniczenia bo robiłem to tylko jeden raz.
Reasumując szybki pecet i dasz rade spokojnie, nalezy tylko pamietać by nie dawac zbyt wielkiego podglądu video bo wtedy kazdą klatke video ładujesz i zaczynaja się schody.
Pozdrawiam i powodzenia
Reasumując szybki pecet i dasz rade spokojnie, nalezy tylko pamietać by nie dawac zbyt wielkiego podglądu video bo wtedy kazdą klatke video ładujesz i zaczynaja się schody.
Pozdrawiam i powodzenia
-
- Kontakt:
Nic prostrzego,
Nuendo, Sony Vegas, ProTools, Sonar, cokolwiek co umożliwia wczytanie Pliku Video i prace na wielu ściezkach
zakłądajmy ze masz VEGAS (łatwiej mi pisać bo na nim pracuje)
Wczytujesz VIDEO z Dźwiękiem (jesli sie nie da to przerabiasz format, na np DV)
mając gotowy slad Video oraz na scieżkach sygnał audio mozna brać sie za synchronizacje i dobieranie ewentualnie dodatkowych FX.
Prostymi ruchami docinasz WAV'a, przesuwasz go itp itd. Warto miec dwa monitorki, lub TV, wtedy okno podglądu Video puszczasz sobie na drugi monitor w wiekszej rozdziałce (nie potrzebujesz trybu Hi, wystarczy Preview)
I modelujesz jak chcesz, co do karty to nie ma zbytnio znaczenia jakiej bedziesz używać, warto by miała dwa wyjscia (np TV+monitor) i juz sie lepiej pracuje.
ważne jest ustawienie też paramentrów projektu, czyli czy to PAL, czy Cinema, i ilości klatek, 24/25/30 itp itd, chodzi o format docelowy.
Ty wypuszczasz format taki jak chce producent czy ktokolwiek, np 16/48 synchroniozowany przy np 25kl/s (ustawienie fps, ma kolosalne znaczenie przy długich projektach, gdzie różnica klatki/s przy 30min już wydaje sie sporym przesunięciem)
ot i wsio.
temat prosty, gorzej jest z tymi całymi 5.1 i ich kodowaniem etc. etc.
Nuendo, Sony Vegas, ProTools, Sonar, cokolwiek co umożliwia wczytanie Pliku Video i prace na wielu ściezkach
zakłądajmy ze masz VEGAS (łatwiej mi pisać bo na nim pracuje)
Wczytujesz VIDEO z Dźwiękiem (jesli sie nie da to przerabiasz format, na np DV)
mając gotowy slad Video oraz na scieżkach sygnał audio mozna brać sie za synchronizacje i dobieranie ewentualnie dodatkowych FX.
Prostymi ruchami docinasz WAV'a, przesuwasz go itp itd. Warto miec dwa monitorki, lub TV, wtedy okno podglądu Video puszczasz sobie na drugi monitor w wiekszej rozdziałce (nie potrzebujesz trybu Hi, wystarczy Preview)
I modelujesz jak chcesz, co do karty to nie ma zbytnio znaczenia jakiej bedziesz używać, warto by miała dwa wyjscia (np TV+monitor) i juz sie lepiej pracuje.
ważne jest ustawienie też paramentrów projektu, czyli czy to PAL, czy Cinema, i ilości klatek, 24/25/30 itp itd, chodzi o format docelowy.
Ty wypuszczasz format taki jak chce producent czy ktokolwiek, np 16/48 synchroniozowany przy np 25kl/s (ustawienie fps, ma kolosalne znaczenie przy długich projektach, gdzie różnica klatki/s przy 30min już wydaje sie sporym przesunięciem)
ot i wsio.
temat prosty, gorzej jest z tymi całymi 5.1 i ich kodowaniem etc. etc.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
Polecam WaveLab 5. Super Edytor audio z możliwością współpracy z materiałami video! Bardzo intuicyjny program.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
...Polecam WaveLab 5. Super Edytor audio z możliwością współpracy z materiałami video! Bardzo intuicyjny program....
Tyle, że nie za darmo
[addsig]
Tyle, że nie za darmo

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
melodeque przygwoździł temat
- Miłaszewski
Pro Tools LE wraz z DV Toolkit 2 to dobre narzedzie do tego celu.
[addsig]
[addsig]
HD jeszcze lepszy
:P
mellodeque przeciez pieknie wyczerpal temat, a programow mnostwo do wyboru i na kazdym da sie rownie dobrze to zrobic:)
:P
mellodeque przeciez pieknie wyczerpal temat, a programow mnostwo do wyboru i na kazdym da sie rownie dobrze to zrobic:)
fan dobrego brzmienia ;)
Jak zrobić aby w Cubase SX 3 ścieżka z obrazem była odtwarzana w jakimś okienku? Bo próbuję montować, ale jedynie co jest to wewnątrz ścieżki video co któraś ramka jest pokazywana statycznie i tak każde obok siebie w dziedzinie czasu. Ale to mnie nie urządza, gdyż w ten sposób nie zsynchronizuję dokładnie dźwięku w miejscach zmieniania się ujęc kamery. A nie urządza mnie powiększanie ekstremalne co chwilę co do klatki.
Czy to czasem nie jest kwestia formatu video? Ja zaimportowałem w formacie Windows Media Video.
Jaki format video jest najlepszy do montażu w Cubase?
Co trzeba ustawić, aby uruchomić okienko z podglądem?
Czy to czasem nie jest kwestia formatu video? Ja zaimportowałem w formacie Windows Media Video.
Jaki format video jest najlepszy do montażu w Cubase?
Co trzeba ustawić, aby uruchomić okienko z podglądem?