Mikrofon do trąbki

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Mikrofon do trąbki

Post autor: preceli » poniedziałek 06 lis 2006, 20:24

...Może inaczej sformułuję moje pytanie: Czym nagrywacie trąbke, jaką firme/model polecacie, jakich modeli mam unikać bo są do niczego?
...

Bardzo śmieszne
A czy nie przyszlo Ci do głowy, że wszystko zależy od tego:
- jaka to trąbka,
- gdzie chcesz ja nagrać (w jakich warunkach),
- w jakim zestawie instrumentów,
- ... ?

Jeśli szukasz jednej i jedynie słusznej odpowiedzi to raczej pomyliłeś fora
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 06 lis 2006, 20:56

Trebacz nasz ma cos takiego jak mowisz lub planujesz kupic (specjalny mikrofon do trabki na gesiej szyjce). Ale to jest mikrofon do grania live! Nagrany brzmi slabo. Trebacz ow nie wychodzi nawet z nim na grania np. akustyczne, tweirdzi ze nadaje sie on tylko do grania bigbandowego, orkiestr festiwalowych (zreszta tam gra) i tyle

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 06 lis 2006, 21:04

.......W pierwszym poście jest nieścisłość którą wyjaśniłem niżej. Mikrofon ma przenosić wszystko ale nie może zniekształacać dźwięku

nie ma takiego mikrofonu

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Shaun

Post autor: Shaun » poniedziałek 06 lis 2006, 21:04

Preceli rodzaj trąbki nie ma znaczenia.. jest to zwyczajna trąbka w stroju B i akurat tu żadnych rwiększych różnic nie ma (chyba że dla ciebie kornet, flugehorn czy nawet puzon to też "trąbka")
Również zestaw instrumentów nie ma znaczenia.. jak ktoś czyta uwaznie to zauważy że nigdzie nie napisałem o żadnym składzie. Z resztą trąbka brzmi tak samo nizależnie czy obok niej stoi klawesyn czy wiolonczela.
Nie oczekuje jedynej słusznej odpowiedzi.. ale propozycji.

Czekam na posta w stylu: "Nagrywałem trąbke mikrofonem X i Y. X był do niczego ale Y był wypasiony.."
Na razie 10 postów i tylko jedna propozycja.. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 06 lis 2006, 21:06

...Preceli rodzaj trąbki nie ma znaczenia.. jest to zwyczajna trąbka w stroju B i akurat tu żadnych rwiększych różnic nie ma (chyba że dla ciebie kornet, flugehorn czy nawet puzon to też "trąbka")
Również zestaw instrumentów nie ma znaczenia.. jak ktoś czyta uwaznie to zauważy że nigdzie nie napisałem o żadnym składzie. Z resztą trąbka brzmi tak samo nizależnie czy obok niej stoi klawesyn czy wiolonczela.
Nie oczekuje jedynej słusznej odpowiedzi.. ale propozycji.

Czekam na posta w stylu: "Nagrywałem trąbke mikrofonem X i Y. X był do niczego ale Y był wypasiony.."
Na razie 10 postów i tylko jedna propozycja.. Pozdrawiam!
...

czegoś nie rozumiem? Masz nagrywać w studiu - więc zdaj się na ich mikrofony! Za 500 zeta nie kupisz niczego "odkrywczego". W cenie do 500 zł to warto kupić SM57 - jeśli w studiu nie mają. Jest uniwersalny do bólu.

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Shaun

Post autor: Shaun » poniedziałek 06 lis 2006, 21:16

dzieki grembo! Wiec gęsia szyjka odpada.
Do wszystkich którzy starają się pomóc: W przedziale cenowym który mnie interesuje nie spodziewam sie rewelacji wiec nie pytajcie o parametry studia i dane techniczne trąbki.. bo ja poprostu potrzebuje w miare dobrego mikrofonu do instr. blaszanych i tyle. Czasem bede go uzywał w skłądzie z fortepianem perką i basem a czesem poprostu bede experymentował w swoim pokoju.. a z doswiadczenia wiem że niektóre teoretycznie dobre mikrofony nie radzą sobie z trabką wogóle.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 06 lis 2006, 21:42

o ile sie nie wiercisz za bardzo, to doradzony przez Groovera moze byc ciekawa opcja. Czasze troche w bok (w sensie nie na osi mikrofonu) i jakos to bedzie :)

Awatar użytkownika
Shaun

Post autor: Shaun » poniedziałek 06 lis 2006, 22:16

A to? CLICK

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » środa 23 sty 2008, 00:05

......nie może przenosić charakterystycznego blaszanego brzęku. ..

np denis wisk ma taki charakterystyczny pobrzęk i właśnie ten pobrzęk też chcę nagrać

W pierwszym poście jest nieścisłość którą wyjaśniłem niżej. Mikrofon ma przenosić wszystko ale nie może zniekształacać dźwięku (co objawia sie własnie charakterystycznym brzęczeniem) Jeśli ktoś gra albo nagrywa blaszane instrumenty to wie o co chodzi.. Dlatego zwykłe wokalowe mikrofony sie nie nadają.

A co powiecie na AKG C 430??...
Hehehe.. wiem że post już stary, ale trochę mnie rozbawił, bo koledze najprawdopodobniej chodziło o to, żeby mikrofon nie przesterowywał dźwięku (a jak wiemy w zjawisku tym zachodzi tez generowanie pewnych harmonicznych), a w dodatku harkot clipującej trąbki pomylił z "brzękiem blachy".... W trąbce jesli cos brzęczy z całą masą harmonicznych, to tak ma być (np. przy graniu forte)a jak nie, to widocznie trąbka jest gdzies pęknięta i zwyczajnie coś rezonuje na styku rozlutowanych elementów:)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 23 sty 2008, 08:17

Po pierwsze,na kazdej pojemnosci trabka brzmi OK pod jednym warunkiem,nie wolno grac prosto w membrane mikrofonu tylko lekko w bok,moze stad ten pobrzek,pieknie brzmi na mikrofonie wstegowym,jest ciepla i bliska,a z tlumikiem trabke nagrywam na Shure Beta 58,przylozonym prosto do tlumika,wystarczy podciac lekko gore i gra.
[addsig]

ODPOWIEDZ