Szumiacy tweeter w monitorze aktywnym

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
abproject
Szumiacy tweeter w monitorze aktywnym

Post autor: abproject » piątek 03 lis 2006, 11:51

Witam.
Wlasnie wlaczylem caly sprzet, i ku mojemu zdziwieniu w monitorach aktywnych szumia tweetery, odlaczam kable sygnalowe - dalej szumi, wymieniam kabel zasilajacy - szum dalej jest. Czyli mysle, ze cos w srodku sie spinkoliło. Szum jest dosc glosny. Jak myslicie co moglo pasc i z jakiej przyczyny ? Mam gwaranecje 2 lata...czuje ze do musicstore bede zamawial kuriera.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Rob-D

Re: Szumiacy tweeter w monitorze aktywnym

Post autor: Rob-D » piątek 03 lis 2006, 13:21

...Witam.
Wlasnie wlaczylem caly sprzet, i ku mojemu zdziwieniu w monitorach aktywnych szumia tweetery, odlaczam kable sygnalowe - dalej szumi, wymieniam kabel zasilajacy - szum dalej jest. Czyli mysle, ze cos w srodku sie spinkoliło. Szum jest dosc glosny. Jak myslicie co moglo pasc i z jakiej przyczyny ? Mam gwaranecje 2 lata...czuje ze do musicstore bede zamawial kuriera....
Jeśli masz na gwarancji to je oddaj. Pewnie w układzie wzmacniającym coś sie uszkodziło i tyle..

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 03 lis 2006, 14:52

...czuje ze do musicstore bede zamawial kuriera....

Pomijajac fakt, że nawet nie chciało Ci się napisać co to za sprzęt to czuja masz raczej dobrego. Niestety
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

abproject

Post autor: abproject » piątek 03 lis 2006, 16:13

......czuje ze do musicstore bede zamawial kuriera....

Pomijajac fakt, że nawet nie chciało Ci się napisać co to za sprzęt to czuja masz raczej dobrego. Niestety
...
Sprawa tyczy sie tych Tannoy Ellipse 8, ktore dostalem za 1 tys euro, pokusilem sie bo unas 14 tys !! ale juz chyba wiem dlaczego byly tak przecenione, jedna juz odeslalem kilka miesiecy temu bo sie grzala za mocno, a teraz ten szum.Przewalone.

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » poniedziałek 06 lis 2006, 14:10

Otóż nie koniecznie musi to być kwestia monitorów. Miałem podobną schizę kiedy kupiełem Adamy S3A- szumiały dość wyraźnie i był to szum słyszalny z metra, co mnie wpieniało.
Pojechałem więc z nimi z powrotem do Audiotechu i odpaliłem je u nich i... cicho jak makiem zasiał. Więc to kwestia elektryki domowej u mnie była. Do dziś nie rozwiązałem tego problemu, choć planuję zakup kondycjonera elektryki.

Pozdro i powoedzenia

Marcvin

abproject

Post autor: abproject » poniedziałek 06 lis 2006, 16:57

...Otóż nie koniecznie musi to być kwestia monitorów. Miałem podobną schizę kiedy kupiełem Adamy S3A- szumiały dość wyraźnie i był to szum słyszalny z metra, co mnie wpieniało.
Pojechałem więc z nimi z powrotem do Audiotechu i odpaliłem je u nich i... cicho jak makiem zasiał. Więc to kwestia elektryki domowej u mnie była. Do dziś nie rozwiązałem tego problemu, choć planuję zakup kondycjonera elektryki.

Pozdro i powoedzenia

Marcvin...
Hmm elektryka damowa... to tez moze byc przyczyna....nie wykluczam tego...

Jak ze sie zdziwilem jednak, kiedy po kilku godzinach szum u mnie znikł, zadzwonilem do jedego goscia co serwisuje aktywne paczki i on mi cos nawijal jeszcze o polu magnetycznym...

ODPOWIEDZ