Behringer BCR 2000 - controler MIDI
witam serdecznie,
jestem wlascicielem ww BCR 2000 Behringer i szukam innych userow...przyznam sie szczerze, ze pogubilem sie i w dokumentacji i w update'ach sterownikow ......ogolnie zadyma;)
w koncu dotarlem do pewnej inf. ze edytor beringerowski 'scierwi'..... moja wersja scierwi okropnie czesto pokazuje bledy..:(((
zainstalowalem wiec i uzywam wersji3rd pary...
ale nadal mam wiele pytan i watpliwosci
jestem szczesliwym posiadaczem traktora dj3, qbase 2, battery, oraz abletona 5..... i wszystkie te programiki zyczylbym sobie obslugiwac GALKAMI bcr'a......wiadomo
robienie presetow odpada, bo nie ma na to czasu....juz to przerabialem z innymi sterownikami - JEZUSQr.....Ja.....dole jak mowil Adas Miauczynski, okropna mordega
wiec szukam tzw. templatow
o dziwo na necie jest tego b niewiele...:(( i trudno wygrzebac
b chetnie podziele sie uwagami z jakims polskojezycznym userem
nr GG 5809767 - dla przyspieszenia wymiany informacji
pozdrawiam wszystkich forumowiczow
[addsig]
jestem wlascicielem ww BCR 2000 Behringer i szukam innych userow...przyznam sie szczerze, ze pogubilem sie i w dokumentacji i w update'ach sterownikow ......ogolnie zadyma;)
w koncu dotarlem do pewnej inf. ze edytor beringerowski 'scierwi'..... moja wersja scierwi okropnie czesto pokazuje bledy..:(((
zainstalowalem wiec i uzywam wersji3rd pary...
ale nadal mam wiele pytan i watpliwosci
jestem szczesliwym posiadaczem traktora dj3, qbase 2, battery, oraz abletona 5..... i wszystkie te programiki zyczylbym sobie obslugiwac GALKAMI bcr'a......wiadomo
robienie presetow odpada, bo nie ma na to czasu....juz to przerabialem z innymi sterownikami - JEZUSQr.....Ja.....dole jak mowil Adas Miauczynski, okropna mordega
wiec szukam tzw. templatow
o dziwo na necie jest tego b niewiele...:(( i trudno wygrzebac
b chetnie podziele sie uwagami z jakims polskojezycznym userem
nr GG 5809767 - dla przyspieszenia wymiany informacji
pozdrawiam wszystkich forumowiczow
[addsig]
babilon jest wszedzie
Re: Behringer BCR 2000 - controler MIDI
do wiekszosci rzeczy musisz zrobic sobuie sam...zaden template nie zrobi tego za ciebie tym bardziej ze zaden template nie wie czego chcesz....
lenistwo twoim wrogiem zapamietaj to
lenistwo twoim wrogiem zapamietaj to
lenistwo twoim wrogiem zapamietaj to...
Zgadzam się. Tym bardziej że sam sterownik BCR2000 posiada funkcję MIDI learn (uczy się sam komunikatów przychodzących do niego). Ja mam BCF2000 i nie używam edytora bo programowanie presetów jest bardzo proste i intuicyjne z poziomu sprzętu. Miałem przez pewien czas BCR2000 i oba działają identycznie, mają tę samą instrukcję obsługi .... no i edytor na PC
Zgadzam się. Tym bardziej że sam sterownik BCR2000 posiada funkcję MIDI learn (uczy się sam komunikatów przychodzących do niego). Ja mam BCF2000 i nie używam edytora bo programowanie presetów jest bardzo proste i intuicyjne z poziomu sprzętu. Miałem przez pewien czas BCR2000 i oba działają identycznie, mają tę samą instrukcję obsługi .... no i edytor na PC

...Problemy z oryginalnym edytorem do patternów rozwiązuje zainstalowanie Sun Java 1.4.2, miałem wcześniej 1.5 i nic się nie dało zrobić, przy każdej próbie kopiowania błąd.
...
hej,
wlasnie BCEdit strasznie sie sypie..
zainstalowalem 1.4.2 JAva, czy mam odinstalowac inne wersje????
ciagle mam ten sam error :timeout errror while sending....
prosze o pomoc.
dzieki
...
hej,
wlasnie BCEdit strasznie sie sypie..
zainstalowalem 1.4.2 JAva, czy mam odinstalowac inne wersje????
ciagle mam ten sam error :timeout errror while sending....
prosze o pomoc.
dzieki
babilon jest wszedzie
...lenistwo twoim wrogiem zapamietaj to...
...
hmm......
a co jesli ani Traktor ani Ableton nie wysylaja mi komunikatow midi???????
jak wtedy LEARN'owac....???
jakies pomysly....?
wiadomo mozna z reki wsio zrobic ale to mordega...
dzieki

hmm......
jakies pomysly....?
dzieki
babilon jest wszedzie
jakies pomysly....?
Dostałem do XBoarda Abeltona 4 LE, testowałem go i na pewno wysyła komunikaty MIDI.
Jeżeli szukasz informacji powinieneś zobaczyć BehringerUsers Forum. Myślę, że znajdziesz coś dla siebie.
jakies pomysly....?
Dostałem do XBoarda Abeltona 4 LE, testowałem go i na pewno wysyła komunikaty MIDI.
Jeżeli szukasz informacji powinieneś zobaczyć BehringerUsers Forum. Myślę, że znajdziesz coś dla siebie.
...Tak odinstalować w cholerę inne wersje Javy, zainstalować 1.4.2 i nie pozwolić na update (wyłączyć auto-update w opcjach). Miałem takie same komunikaty, wierz mi zmiana Javy wszystko załatwiła.
...
hej
dzieki wielkie
zgadza sie, po odinstalowaniu JAVy wsio gra....
tzn. nie scierwi BCEDIT
sprawa template'ow pozostaje OTWARTA;)))
TRAKTOR 3.13 czy iles tam.... nie wysyla MIDI komunilatow, wiec na galce nie widzisz co sie dzieje...
wersja 3.2 ma miec implementacje
dla userow BCR'a i T3 ;
http://www.nativeinstruments.de/forum
warto poczytac, pobrac template'a
i nie chodzi mi tutaj tylko o 'preset' ...tzn gala-traktor.....
poczytajcie goscia na forum, bezdiecie wiedziec o co come'on;)
aha,
BCR scierwi przy sofcie jesli jest w U2-reszta....
tylko U1 dziala ok, wiec jak ktos ma jakies ustrojstwo na midi(keyboard, sekwencer hard. czy inne) to musi sie polaczyc inaczej...:(((
wrrrrr...... nie jest to super dopracowane.
aha,
dla user'ow CUBASE i ABLETONA (ja to musze sobie jeszcze poczytac bo sie pogubilem w ponizszej nomenklaturze....)
jak uzywac MACKIE CONTROL w powyzszych softach, majac BCR'a...
http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=27988&highlight=&
polecam lekture...
jak ktos 'opanuje' temat, chetnie wymienie sie wiedza;)
bless
...
hej
dzieki wielkie
zgadza sie, po odinstalowaniu JAVy wsio gra....
tzn. nie scierwi BCEDIT
sprawa template'ow pozostaje OTWARTA;)))
TRAKTOR 3.13 czy iles tam.... nie wysyla MIDI komunilatow, wiec na galce nie widzisz co sie dzieje...
wersja 3.2 ma miec implementacje
dla userow BCR'a i T3 ;
http://www.nativeinstruments.de/forum
warto poczytac, pobrac template'a
i nie chodzi mi tutaj tylko o 'preset' ...tzn gala-traktor.....
poczytajcie goscia na forum, bezdiecie wiedziec o co come'on;)
aha,
BCR scierwi przy sofcie jesli jest w U2-reszta....
tylko U1 dziala ok, wiec jak ktos ma jakies ustrojstwo na midi(keyboard, sekwencer hard. czy inne) to musi sie polaczyc inaczej...:(((
wrrrrr...... nie jest to super dopracowane.
aha,
dla user'ow CUBASE i ABLETONA (ja to musze sobie jeszcze poczytac bo sie pogubilem w ponizszej nomenklaturze....)
jak uzywac MACKIE CONTROL w powyzszych softach, majac BCR'a...
http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?t=27988&highlight=&
polecam lekture...
jak ktos 'opanuje' temat, chetnie wymienie sie wiedza;)
bless
babilon jest wszedzie
a ja raczej należę do świerzo upieczonych posiadaczy bcr2000.
Pracuję w programie Reason 2.5
Mój problem polega na tym, że nie bardzo orientuję się w tematyce MIDI. No niestety...
i teraz tak (łopatologicznie;-):
próbuję przypisać przycisk z bcr2000 (czysty preset) do przycisku mute w mixerze reasona. klikam prawym przyciskiem na owy reasonowski "mute" i staram się to zrobić poprzez funkcję reasona midi learn. niestety nie działa...
próbowałem również wykorzystać funkcję learn w bcr2000:
- wciskam przycisk learn+wybrany przycisk
- wysyłam sygnał z reasona wciskając przycisk mute
(powinien się w tym miejscu wyświetlić na bcr komunikar o otrzymaniu sygnału - nie ma go)
bcr2000 podłączam do kompa przez USB.
jeśli ktoś ma pojęcie na ten temat to proszę o jakieś poduczenie w tej dziedzinie
pozdrawiam
Pracuję w programie Reason 2.5
Mój problem polega na tym, że nie bardzo orientuję się w tematyce MIDI. No niestety...
i teraz tak (łopatologicznie;-):
próbuję przypisać przycisk z bcr2000 (czysty preset) do przycisku mute w mixerze reasona. klikam prawym przyciskiem na owy reasonowski "mute" i staram się to zrobić poprzez funkcję reasona midi learn. niestety nie działa...
próbowałem również wykorzystać funkcję learn w bcr2000:
- wciskam przycisk learn+wybrany przycisk
- wysyłam sygnał z reasona wciskając przycisk mute
(powinien się w tym miejscu wyświetlić na bcr komunikar o otrzymaniu sygnału - nie ma go)
bcr2000 podłączam do kompa przez USB.
jeśli ktoś ma pojęcie na ten temat to proszę o jakieś poduczenie w tej dziedzinie

pozdrawiam
podstawa - programy same z siebie nie wysylaja komunikatow bo byloby to glupota i zapchaloby midi
musisz ustawic wysylanie w reasonie
czy jest tam na przyklad tak genialna funkcja jak w flstudio - czyli bierzesz ten mute kazesz mu sie przyporzadkowac do komunikatu i wciskasz wtedy przycisk w berh????(nie pamietam juz reasona)
warto tez spojrzec do instrukcji - powinna byc tabela z numerami komunikatow midi wysylanych przez program
czy jest tam na przyklad tak genialna funkcja jak w flstudio - czyli bierzesz ten mute kazesz mu sie przyporzadkowac do komunikatu i wciskasz wtedy przycisk w berh????(nie pamietam juz reasona)
warto tez spojrzec do instrukcji - powinna byc tabela z numerami komunikatow midi wysylanych przez program
...podstawa - programy same z siebie nie wysylaja komunikatow bo byloby to glupota i zapchaloby midi
warto tez spojrzec do instrukcji - powinna byc tabela z numerami komunikatow midi wysylanych przez program...
no i własnie z tym mam problem.
czyli bierzesz ten mute kazesz mu sie przyporzadkowac do komunikatu i wciskasz wtedy przycisk w berh????
przy funkcji learn(reason) to działa, ale tylko przy gotowych presetach...
Chodzi mi właśnie o stworzenie nowego presetu...
warto tez spojrzec do instrukcji - powinna byc tabela z numerami komunikatow midi wysylanych przez program...
no i własnie z tym mam problem.
czyli bierzesz ten mute kazesz mu sie przyporzadkowac do komunikatu i wciskasz wtedy przycisk w berh????
przy funkcji learn(reason) to działa, ale tylko przy gotowych presetach...
Chodzi mi właśnie o stworzenie nowego presetu...