EMU 1212m + ADA 8000 - co dalej?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
JOURESY
EMU 1212m + ADA 8000 - co dalej?

Post autor: JOURESY » wtorek 29 sie 2006, 20:06

Witam

Mam taka konfigurację, jest pięknie 10 kanałów nagrywa się aż miło, ale podpiął bym coś na spdif co by było 12, widziałem takiego behringera ULTRAMATCH PRO 9624, czy toto pójdzie na moim emu?
Dlaczego pytam, po pobieżnej lekturze manuala widzę że ma on synchronizację przez wordclock, którego ja nie posiadam. Ciekawe czy spdif posiada w sobie sygnał synchronizujący, jestem kompletnym laikiem w tym zakresie, może któryś z panów używa tego. Piszcie czy jest sens brać go?

Pozdrawiam

jou

frodo

Re: EMU 1212m + ADA 8000 - co dalej?

Post autor: frodo » wtorek 29 sie 2006, 20:48

SPDIF zawiera w sobie sygnal synchronizujacy.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 29 sie 2006, 21:49

a jezeli zalezy ci na dodatkowych sygnalach z mikrofonow, to moze zaryzykowac i zakupic cos takiego

http://novamusic.pl/

czyli mapowy stereofoniczny preamp z spdif

mam dokladnie taka sama konfiguracje, czyli emu + ada8000 i wlasnie sie tez zastanawiam co podpiac pod spdif, aby moc nagrywac 12 mikrofonow
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 29 sie 2006, 22:23

Jedynym rozsadnym rozwiazaniem w tym przypadku jest podlaczenie jako prztwornika s/pdif doslownie czegokolwiek i traktowanie tego przetwornika jako zegara master, a karty i behringera jako slave. Wiekszosc tanich urzadzen ma automatyczny wybor wejsc i jak "wyczuje" zegar na wejsciu cyfrowym, przelacza sie na to wejscie odcinajac wejscie analogowe, nie jest wiec mozliwe wykorzystanie takich urzadzen jako przetwornik A/D w trybie slave taktujac po s/pdif-ie. Jezeli chcesz, zeby karta byla masterem, to musisz szukac przetwornika ktory moze byc synchronizowany swoim wejsciem cyfrowym (jak ada8000), ale znow warto sprawdzic, czy karta po podlaczeniu czegokolwiek na wejscie cyfrowe s/pdif nie przelacza sie automatycznie w tryb slave, bo niektore tak niestety maja, nie wiem jak ten soundlaster.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 30 sie 2006, 19:52

Witam,

czyli jak dobrze zrozumiałem, ten przetwornik BEHRINGERA podpięty pod kartę EMU wykryje jej ustawienia, przez s/pdif`a i dostosuje się do nich automatycznie.
dzięki za wszystkie rady.

JoU

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 30 sie 2006, 20:04

czyli jak dobrze zrozumiałem, ten przetwornik BEHRINGERA podpięty pod kartę EMU wykryje jej ustawienia, przez s/pdif`a i dostosuje się do nich automatycznie.

Eeee... obawiam sie, ze niekoniecznie tak musi byc. Nie znam ani tego behrngera ani tego soundblastera, dlatego napisalem ogolnie, co trzeba sprawdzic zanim sie zakupi takie urzadzenia w celu wspolpracy.

1. Karta ma mozliwosc pracy z wejsciem analogowym i cyfrowymi jednoczesnie - i z synchronizacja po s/pdif. Jezeli tak, to mozemy uzyc przetwornika analog stereo-s/pdif, ktory z drugiej strony daje sie synchronizowac przez wejscie s/pdif. Wtedy niestety i ten przetwornik musi miec mozliwosc pracy taka, jak opisana wyzej, tak wiec np. MX200 czy TC C300 albo M350 jako przetworniki sie nie nadaja.
2. Czesto jest niestety tak, ze jezeli karta "zobaczy" sygnal na wejsciu s/pdif, to przestawia sie w tryb slave i oczekuje zegara z tego wejscia, tak jak wymienione wyzej multiefekty (np. Presonus). Wtedy jedynym wyjsciem jest stosowanie jako zegara master przetwornika stereo - i to w sumie jest nawet prostsze rozwiazanie, nalezy tylko uwazac po nagraniu i rozlaczeniu tego wszystkiego.

Generalnie lepiej jest taktowac wszystko albo z porzadnego zewnetrznego zegara albo z zegara karty, kazde inne rozwiazanie jest potencjalnie niebezpieczne.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 30 sie 2006, 21:24

Zapytam jutro w Fabryce Trzciny może maja jeden egzemplarz na magazynie i czy ewentualnie pozwolą na malutki test na miejscu to wtedy okaże się czy ten ULTRAMATCH dogada się z moją EMU.
JoU

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 30 sie 2006, 21:39

do emu1212m mozesz dokupic karte z wszelkimi mozliwymi synchronizacjami - wchodzi ona np. w czesc najwiekszego pakietu EMU 1820m studio - kosztuje grosze i przypuszczam ze jako urzadzebnie wyspecjalizowane jest naprawde niezla

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » poniedziałek 30 paź 2006, 08:26

musze temat odgrzebac.
mianowicie.
konfiguracja taka: EMU1212m + ADA8000 + niedlugo preamp lampowy z SPDIF (ART MPA GOLD DIGITAL)

i teraz mam maly problem, gdyz ja nagrywam tak, ze sygnalem master jest ADA8000, karta EMU pracuje w trybie slave sterowana zew zegarem z ADATA.
jak sie teraz ma podlaczenie drygiego zrodla cyfrowego pod SPDIF (wejsciem elektrycznym). czy powinienem przelaczyc karte na master i ada8000 oraz ARTa potraktowac jako slave ? czy moze zostawic jak jest, podlaczyc ART i powinno grac ?

polaczenie mam takie gdyz pod adobe audition w konfiguracji karata MASTER, ADA8000 slave wystepowaly bledy synchronizacji w postaci trzaskow (chyba ze cos zle zrobilem) a w trybie karta slave i ADA master wszystko dziala bezproblemowo.

wiec jescze raz uprosze, chce nagrywac naraz 12 sladow, 8 z ADA8000 + 2 z ART + 2 liniowo (np klawisz) na EMU1212m pod Adobe Audition,
co powinno byc zegarem master?

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » poniedziałek 30 paź 2006, 09:39

Witam,

ja stawiam na to, że masterem powinna być karta tak też mam u siebie z ADAT-em, tyle, ze podłączam go (adata) dwoma światłowodami. Myśle że karta musi być master.

Pozdrawiam

JoU

ODPOWIEDZ