Podwójny preamp z wyjściem cyfrowym

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Re: Podwójny preamp z wyjściem cyfrowym

Post autor: Master » czwartek 19 paź 2006, 12:31

oczywiście każdy preamp lampowy będzie działał tak samo ... ... ,
mam to w AVALON, mam to w GT Brick ... i każdy kto używa lampy , wie ze jakieś tam "ciepło "' to raczej bzdura , mój AVALON, jest przezroczysty jak czysta szyba w samochodzie , dopiero przy dopaleniu lampy uzyskuje sie tą raczej miękkość a nie żadne ciepło ... zupełnie nie wiem skąd to sformułowanie sie wzięło ... "Ciepełko "" hahahaha .....
I jeszcze jedno .. Symulacje taśmy ..... no zabij mnie CO TO JEST ??

mamy w studio TASCAM msr 24 ... 24 śladowy magnetofon, który stoi nie używany od lat ( wielkie szpule ) itd. w tamtym roku odpaliliśmy go aby porównać dziwek nagrany w cyfrze i w Taśmę ... różnice były owszem ... ale to dlatego ze taśma pozwala na więcej niż cyfra jeśli chodzi o głośność , lecz nie wierze aby jakiś układ elektroniczny robił to samo ...

dawno sie przekonałem, ze im prostsze urządzenie tym lepsze , preamp to preamp, kompresor to kompresor, można to łączyć , jednak jak widze jakieś dopalacze, typu Symulator taśmy , to wymiekam !!!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 paź 2006, 13:08

master to co zauwazyles przy klockach tez dostrzeglem...coz cudow nie ma sie co spodziewac heh....kieszen bardziej odczuje ta roznice....

co do dbxa to system jest wlaczony na stale(szkoda) i wbrew temu co pisze master to nie jest nic zwiazanego z lampa tylko jest to w stopniu wyjsciowym przy konwersji na cyfre
i wlasnie jest to cos w stylu softlimitera znanego z apooge
wybierana czestotliwosc i dithering

daje zapasik mozna puscic mocny sygnal no ale z tego co zauwazylem niektore glosy brzmialy ostro w srodkowym pasmie
cyfra luz a na analogu walilo juz ostro przesterami

generalnie bardzo fajny preamp i dosc przyjemny w obsludze - szkoda ze eq ma tylko jedno przestrajalne pasmo no ale mozna cos ukrecic...dobry kompresor ale nie powalajacy deeser

dawno nie korzystalem ale wspomnienia mam mile

Leff

Post autor: Leff » czwartek 19 paź 2006, 13:14

Sam nie miałem do czynienia z urządzeniami lampowymi (czy tam z lampami), ale podejrzewałem, że tak to może być. Daleki jestem od podniecania się hasełkami reklamowymi o "conversion type IV". Zależy mi na tym, żeby preamp był dobry :) A czy ma jakiś magiczny element, czy go nie ma, jest dla mnie trzeciorzędne.
A powiedz - wybrał byś dbx 386, czy Art Digital MPA? Bierzemy pod uwagę tylko walory brzmieniowe i użytkowe. Są w podobnej cenie, Art może troszkę tańszy.
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » sobota 21 paź 2006, 20:19

A powiedz - wybrał byś dbx 386, czy Art Digital MPA? Bierzemy pod uwagę tylko walory brzmieniowe i użytkowe. Są w podobnej cenie, Art może troszkę tańszy.
Pozdrówka - Leff...
??
Leff
Leff - Szczecin

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 21 paź 2006, 20:33

arta nie slyszalem....ale po tym co widzialem i specyfikacji moglbym sie na niego skusic...
zreszta i tak wolalbym cos z eq i kompresorem w miare mozliwosci

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » sobota 28 paź 2006, 19:26

odgrzebuje temat, gdyz jestem juz na 99% zdecydowany na kupno ART DIGITAL.
Zakup planuje ok polowa listopada.
czyli mam jeszcze ok 2,5 tygodnia na zastanowienie sie.

jezeli ktos z was znalazl jescze cos wartego uwagi, poza modelami tutaj opisywanymi to niech smialo pisze.
mi chodzi tylko o sam preamp, bez EQ i kompresora.
no chyba ze naprawde bedzie cos dobrego w cenie do 2500 zł z dobrym kompresorem to nie pogardze.

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Leff

Post autor: Leff » niedziela 29 paź 2006, 09:45

...odgrzebuje temat, gdyz jestem juz na 99% zdecydowany na kupno ART DIGITAL.
Daj znać jak już będziesz miał;) Gdyby chciało Ci się skrobnąć coś o swoich wrażeniach, byłoby super.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » niedziela 29 paź 2006, 10:16

......odgrzebuje temat, gdyz jestem juz na 99% zdecydowany na kupno ART DIGITAL.
Daj znać jak już będziesz miał;) Gdyby chciało Ci się skrobnąć coś o swoich wrażeniach, byłoby super.
Pozdrawiam - Leff...
na jadnym z poratli Aukcyjnych , jest wersja ART-a MPA bez cyfry ...

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 29 paź 2006, 12:38

oczywiscie ze sie podziele wrazeniami :>
tylko boje sie tego ze i tak bede na tyle podjarany ze nie bede wiedziec co napisac, bede sie przesiadac z preamow wbudowanych w ADA8000, wiec roznica napewno bedzie, no i zawsze to lampa...
w ramach mozliwosic czasowych nagram probki basu i wokalu nagrane przez ada8000 oraz przez DIGITALa.

a co do aukcji, to niestety, koniecznie musi byc wersja digital
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
KKSS

Post autor: KKSS » niedziela 13 maja 2007, 23:46

Ja ostanio kupilem Art DIDITAL ART MPA
i musze powiedziec ze jest to mega sprzet nasycenie
barwy szczegolnosci tej w dolnym zakresie czestotliwosci
jest wrecz niesamowite.....Piekne cieple lampowe brzmienie
Zdecydowanie polecam wersje z wyjsciem cyftowym poniewaz jest zawsze jedno wyjscie i wejscie wiecej....... do tego tylko jakas konkretna pojemnosciowka i jest mega jakosc dzieku
:)

ODPOWIEDZ