...Czym różni sie exciter od enhancera? ...
Zetknalem sie przed laty z taka definicja:
ENHANCER uwypukla wyzsze tony skladowe zawarte w obrabianym sygnale,
EXCITER dodaje do sygnalu wysokie skladowe (takie ktorych sygnal pierwotnie nie posiadal).
Od tego czasu minelo jednak kilkanascie lat i byc moze definicje te sie zdezaktualizowaly, a pojecia uogolnily, tak jak pisze MB.
Jak naprawdę działa enchancer?
Re: Jak naprawdę działa enchancer?
Mnie na przykład strasznie męczy właśnie brzmienie procesorów SPL, zwłaszcza w ustawieniach skrajnych (wszystkie gałki w prawo), a tym czasem właściciele tych skrzynek mają tendencję do "przewalania" efektu....
Dużo w tym racji. Mam Vitalizera i rzeczywiście, choć uważam, ze jest miłym procesorem i czasem bardzo ułatwia życie, to jednak w stosowaniu należy zachować dużą lub bardzo dużą ostrożność. Swoją drogą nie bardzo sobie wyobrażam, jak można rozkręcić na maxa tego typu urządzenie. Tego dźwięku nie da się już słuchać.Ale w okolicach 20%-25% jest całkiem miło, jeśli w ogóle trzeba.Poszerzacz stereo może do 45%
Pozdrawiam - Leff
Dużo w tym racji. Mam Vitalizera i rzeczywiście, choć uważam, ze jest miłym procesorem i czasem bardzo ułatwia życie, to jednak w stosowaniu należy zachować dużą lub bardzo dużą ostrożność. Swoją drogą nie bardzo sobie wyobrażam, jak można rozkręcić na maxa tego typu urządzenie. Tego dźwięku nie da się już słuchać.Ale w okolicach 20%-25% jest całkiem miło, jeśli w ogóle trzeba.Poszerzacz stereo może do 45%
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin