Dobry songwriter zawsze mile widziany!

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
StereoCult
Re: Dobry songwriter zawsze mile widziany!

Post autor: StereoCult » wtorek 24 paź 2006, 09:59

...

Napisz prosze cos wiecej o tym publishingu. Moze jakas stronka?
...
Nie znam niestety szczegółów. Ale z tego co wiem nie każdy moze tam wysyłać swoje utwory. Jest to chyba baza miedzynarodowa. Takie odpady, trzeci garnitur, coś co odpadło w eliminacjach, coś czym pogardził np Robbie Williams. Tyle wiem na ten temat. Z tego korzystają cieniasy, którzy nie potrafią wymysleć cos swojego sensownego i uciekają się do odpadów z zachodu.

Do StereoCulta: To jest twój wymysł. Jesli zdarzyły się takie wypadki to były to wyjatki, o ile w ogóle miały miejsce. Poczytaj ustawy o prawie autorskim. Dziś nie musisz mieć utworów w ZAIKSIE, żeby wygrac sądownie taką sprawę. Myslisz, że wytwórnie będą ryzykować i kraść nagminnie czyjeś utwory?...

niestety nie jest to moj wymysł :( zdazylo sie kilka raz tak.... i osobiscie bylem swiadkiem kilkutakich sytuacji.... smutne ale prawdziwe...to jesli ja bylem przez przypadek swiadkiem kilku takich sytuacji to jak czesto maja takie procedery miejsce??
myslisz ze jakis mlody czlowiek jest w stanie wygrac sprawe w sadzie ze znaną Pania X lub Panem Y....mysle ze nie...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 24 paź 2006, 10:17

myslisz ze jakis mlody czlowiek jest w stanie wygrac sprawe w sadzie ze znaną Pania X lub Panem Y....mysle ze nie...
...
Ja mysle , ze tak. Wystarczy mieć na to dowody, że są to twoje numery. A o takie nie trudno

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » niedziela 12 lis 2006, 20:50

jest to forum realizatorów dzwieku oraz muzyków:) a temat tego forum to "waszym zdaniem" na którym poruszamy wszystko:)

Pozdro
www.studiodapson.freehost.pl

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » niedziela 12 lis 2006, 22:00

hola hola a w jaki sposób moge zarejestrowac swój utwór,swoje demo

czy nie wystarczy plik z aranzem z kubusia .cpr

Awatar użytkownika
ignatio

Post autor: ignatio » poniedziałek 13 lis 2006, 10:02

...hola hola a w jaki sposób moge zarejestrowac swój utwór,swoje demo

czy nie wystarczy plik z aranzem z kubusia .cpr...
A zatem - Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych : „Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).4. Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia JAKICHKOLWIEK formalności.
dlatego NIE MA OBOWIĄZKU REJESTROWANIA SIĘ GDZIEKOLWIEK ze swoją muzyką. Inna sprawa to udowodnienie, że dany utwór jest twój. W razie sporu mozna korzystać np. z zeznań kolegów, realizatorów itp którzy zeznają - tak jest w listopadzie 2006 piosenkę tę zaprezentował mi iksiński i twierdził że jest autorem.
Mój patent jest jednak inny - wydrukować tekst, wydrukować nuty i zanieść to do pierwszego z brzegu notariusza który za chyba 6 zł od strony poświadczy na tym datę i podpis autora. Wówczas nie ma żadnych wątpliwośći kto wczesniej prezentował dany utwór a zgodnie ze starą rzymską zasadą - prior tempore potior iure - kto szybszy w czasie ten lepszy w prawie. Więc choćby przyszło tysiąc prawników i każdy przyniósł też tysiąc kwitów i choćby wszyscy ci byli z PIS-u to nie podważą tego podpisu.
[addsig]
Prawnik ex muzyk marzący by było odwrotnie

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » poniedziałek 13 lis 2006, 10:20

tak to jest dobra metoda natomiast
jesli ktos tworzy muzyke klubową mozna ją zabezpieczyc sygnałem o odpowiedniej ampitudzie szczególnie jesli wysyłamy utwór do wytwórni poprzez email
a jak sie spodoba wtedy na cd i z potwierdzeneim odbioru

zobaczymy jak to w praniu wyjdzie

Goddard

Post autor: Goddard » poniedziałek 15 sty 2007, 18:21

No prosze, oto mamy sytuacje, kiedy uznany producent chamsko kradnie utwor kogos malo znanego. Ciekaw jestem, jaki sprawa bedzie miała finał. Jesli prawdziwy autor nie wygra, to swiat rzeczywiscie schodzi na psy. Ech...

Oto linki:

http://www.youtube.com/watch?v=wV2fTEeP6GM&NR

http://www.youtube.com/watch?v=M4KX7SkDe4Q&mode=related&search=

KYMY

Post autor: KYMY » wtorek 16 sty 2007, 09:54

...

To musi być kommodorek!!!
Nie robiłbym tragedii- na http://www.hvsc.c64.org/ muzyczek są
tysiące.
A takich jak przytoczony jest najwięcej.
Kraść, sprzedawać, cieszyć młodzież, robić kasę.

Zawsze mówiłem, że murzyni zabijają muzykę:)

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 16 sty 2007, 11:01

wygra - niewygra ale wiatr po internecie wiesci niesie :)

http://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=2274635

ODPOWIEDZ