Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Jaką końcówkę do zestawu 2x 1kW?

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 22 paź 2006, 19:30

Ja bym uwazal z koncowkami o mocy mniejszej, niz nominalna kolumny, bo taka duzo czesciej uzytkownicy pala zestawy glosnikowe, nizli tymi wiekszej mocy.

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 22 paź 2006, 20:02

...Ja bym uwazal z koncowkami o mocy mniejszej, niz nominalna kolumny, bo taka duzo czesciej uzytkownicy pala zestawy glosnikowe, nizli tymi wiekszej mocy....
Witam
Podzielam ten pogląd..
I wedłu mnie chyba mniejsze koszty to zastosowanie nawet behringera kompresorka/limiterka z łagodnymi ustawieniami, niż naprawa głosników, z oczywiście nom inalnym wzmacniaczem z moca rms głosników...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » poniedziałek 23 paź 2006, 11:22

dokładnie!
w niektórych sklepach muzycznych (Music S...) sprzedawcy sieja zabobon ze sama obecnosc wiekszej koncówki mocy w systemie np basów jest w stanie posłac głosniki do kasacji co jest oczywista bzdura, bo głosniki pala ludzie a nie koncówki... jak ktos wali koncem 300wat na skrzynie 500 i clipuje to ma jak amen w pacierzu ze za długo sobie nie pogra, jak ktos na pake 500 wat kładzie wzmaka 800-1000wat nie sadze zeby nie clipujac uszkodził głosnik:
zalety sa oczywiste... wielkie rezerwy pradowe we wzmacniaczu, walory termiczne i no i najwazniejsze BRZMIENIOWE.

pozdrawiam serdecznie!
kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..

Awatar użytkownika
PJP

Post autor: PJP » poniedziałek 23 paź 2006, 15:11

...dokładnie!
w niektórych sklepach muzycznych (Music S...) sprzedawcy sieja zabobon ze sama obecnosc wiekszej koncówki mocy w systemie np basów jest w stanie posłac głosniki do kasacji co jest oczywista bzdura, bo głosniki pala ludzie a nie koncówki... jak ktos wali koncem 300wat na skrzynie 500 i clipuje to ma jak amen w pacierzu ze za długo sobie nie pogra, jak ktos na pake 500 wat kładzie wzmaka 800-1000wat nie sadze zeby nie clipujac uszkodził głosnik:
zalety sa oczywiste... wielkie rezerwy pradowe we wzmacniaczu, walory termiczne i no i najwazniejsze BRZMIENIOWE.

pozdrawiam serdecznie!...

Podzielam zdanie, przedmówców. Faktycznie fajnie mieć nadwyżkę mocy, bo jest lepsza dynamika i mniej szumów, ale wtedy trzeba grać bezbłędnie, bo błędy kosztują i czas i pieniądze. Ewentualnie można wykorzystać kolumny aktywne, w których producent odpowiada za odpowiedni dobór mocy wzmacniacza.

A propos sklepów,
Sprzedawcy kierują się czesto koniecznością sprzedaży tego co jest w magazynie, a nie tego co jest potrzebne użytkownikom.

Pozdrawiam
PJ

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 23 paź 2006, 20:31

...Ewentualnie można wykorzystać kolumny aktywne, w których producent odpowiada za odpowiedni dobór mocy wzmacniacza....

Apropos kolumn aktywnych - w wiekszosci przypadkow producent zbyt mocno ogranicza nas limiterami, ktora zaczynaja dzialac nad wyraz wczesnie, wobec czego autentyczna sprawnosc paczek jest o wiele mniejsza niz ich mozliowsci.

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » wtorek 24 paź 2006, 17:37

to wynika z prostej zasady...
producent nie ma ochoty serwisowac ogromnej liczby bezmyslnych uzytkowników i woli założyc nizej limiter zeby paczki sie nie dymiły po kazdej imprezie, sam nie raz słyszałem do czego sa zdolni niektórzy dj itp podobni "estradowcy"

pozdrawiam serdecznie!

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 25 paź 2006, 10:38

...to wynika z prostej zasady...
producent nie ma ochoty serwisowac ogromnej liczby bezmyslnych uzytkowników i woli założyc nizej limiter zeby paczki sie nie dymiły po kazdej imprezie, sam nie raz słyszałem do czego sa zdolni niektórzy dj itp podobni "estradowcy"

pozdrawiam serdecznie!...
stad wlasnie calosc produktow nieprofesjonalnych a aktywnych to zwykle scierwo, ktorym nie da rady zagrac tak, jak zagrac sie powinno. Kupowanie akywnej kolumienki dla weselnika to zupelna bzdura. A to, ze sie nie psuje aktywna kolumna to tez bzdura - psuja sie zasilacze, psuja sie zlaczki (od drgan wewnatrz plastikowej pseudoobudowy), i nie mowie tutaj tylko o bylejakich produktach, bo i o Electro-Voice Sx A360.
WIesz, jak "estradowiec" jest gluchy, to chyba powinien zmienic prace, np. na prace na poczcie. Moim zdaniem nie powinno byc zadnej gwarancji na spalony glosnik w ogole, oczywiscie, jesli wiemy co tak naprawde kupujemy.

[addsig]

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 25 paź 2006, 12:24

WIesz, jak "estradowiec" jest gluchy, to chyba powinien zmienic prace, np. na prace na poczcie.
Witam
Myślę, że gekon-bas użył tego określenia "estradowiec..." w celu wyrażenia swego stosunku do ludzi, którzy nawet na poczcie nie powinni sprzątać, a uważają siebie za akustyków itd....i nawet fora sobie zakłądają, aby swoją "estradowość" eksportować....
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
paniczkamil

Post autor: paniczkamil » środa 25 paź 2006, 15:26

...WIesz, jak "estradowiec" jest gluchy, to chyba powinien zmienic prace, np. na prace na poczcie.
Witam
Myślę, że gekon-bas użył tego określenia "estradowiec..." w celu wyrażenia swego stosunku do ludzi, którzy nawet na poczcie nie powinni sprzątać, a uważają siebie za akustyków itd....i nawet fora sobie zakłądają, aby swoją "estradowość" eksportować....
jk
...
Ja sie nie chce ale wtrące.

najpierw co do tematu postu - uważam,zę spokojnie mozesz kupić końcówkę mocy o wiekszej mocy niż Twój planowany zestaw nagłośnieniowy - wikszy komfort pracy(prądu zawsze starczy,jakośc przy graniu na około 70% jest wieksza niz przy graniu na cały gwizdek itd).

Osobiście posiadam subbasy LDM S1018 Pro 1000w RMS na 18" RCF i popędzam je PLXem 4000(1250w/4R na kanał) i pięknie to pracuje i nie wydaje mi sie żeby to sie zmieniło - oczywiscie są sposoby ale przy normalnym użytkowaniu raczej niemożliwe.Jako górki śmigaja z nimi LDMki PLP615.

Co do "estradowca" wiem o co chodzi mniej wiecej - Karol człwoiek BARDZO impulsywny - mnie też puszczajaprzy nim nerwy nieraz - ale Gekonie póki sie nie pokłociliście było wszystko OK - i pisałeś i prowadziłeś dyskusje na forum - był i chumor i powaga jak było trzeba,wiec myslę,ze przez ten incydent(napisz mi wogóle o co chodziło) nie ma co ludzi zniechęcać.Ja zapraszam na forum bo nie ma tam elkowego syfu(moderatorzy i tylko DAP,ADS,EMINENCE is the best) oraz nie ma debili(wiadomo o kim mowa).

Pozdrawiam
No bas no fun ....

Awatar użytkownika
gekon-bass

Post autor: gekon-bass » środa 25 paź 2006, 16:54

co do słowa estradowiec nie miałem na mysli kogokolwiek osbowo bo to słowo okresajace ludzi pracujacych na estradzie i czasem nie posiadajacych predyspozycji manualnych słuchowych tylko kase i znajomosci, a co prezentuja tacy pseudo estradowcy zakładam ze choc pare osób z tego forum słyszało...
hej kamil!
powiem ci szczerze... nie mam zielonego pojecia o co mu chodzi...
chciałem od niego łyknąć dwa seleniumy gwizdki i uregulowac za pobraniem tak jak to czynie z SS, Purtakiem czy z Rutkiem z Case pack..
poleciał na mnie epitetami a poniewaz nie odrzucam fekaljów bo sie zwyczajniej w swiecie nimi brzydze potraktowałem jego agresje jako ze mogł miec zły dzien i przechodzi transformac z racji młodego wieku...

szkoda gadac.....

ODPOWIEDZ