Jaki Di-Box polecacie?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG
Jaki Di-Box polecacie?

Post autor: WG » czwartek 19 paź 2006, 14:38

Jak w temacie. Może konkretniej jakiej firmy. Może być to coś z wyższej półki niż Behringer

Przydało by mi się jakieś takie specjalistyczne urządzenie do tych celów. A więc pytanie raczej do zawodowo siedzących w temacie.

Oczywiście musi być stereofoniczny, mieć przełącznik odcinania pętli mas (to pewnie każdy ma), preferowane wejścia JACK ale XLR też mogą być.

Czy coś w tym temacie można "takiego ciekawego" albo inaczej profesjonalnego znaleźć ?

Są różne firmy:
MILLENIUM
BSS
PALMER
KLARK TEKNIK

Niestety nie znam tych firm (no może poza KLARK TEKNIK reszta dla mnie nieznajoma)

Awatar użytkownika
Laliszon

Re: Jaki Di-Box polecacie?

Post autor: Laliszon » czwartek 19 paź 2006, 15:56

Do nagrań polecano mi dibox DEMETER
Ma to moj wspólnik ,twierdzi że znacząco polepsza jakość sygnału np z klawiszy. Oczywiście gitary basowej i gitary nagrywanych w linię. Jakoś osobiście nie stwierdziłem żeby jakoś dużo lepiej było. Pozatym napewno lepiej zrobiło się producentowi o jakieś 900$

Ja osobiście korzystam z preampów lampowych ktore są jednocześnie dibioxami same w sobie i dają symetryczny sygnał na wyjściu.

Właściwie nie odpowiedziałem Ci na pytanie, może poprostu dobrze byłoby porozważać nad tym co można osagnąć (slyszalnego) przy pomocy tak drogiego użądzenia i czy posiadanie go obok preampów ma jakiś sens?

WG

Post autor: WG » czwartek 19 paź 2006, 18:52

Hm. To nie warto sobie tym zaprzątać głowy

A co w przypadku kiedy sygnał z klawisza ma niedostowaną/inną impendiancję no i na wejściu jest te kilka a NAWET kilkanaście dB niższy poziom sygnału niż powinno być.

Zgubiłem się teraz

To lepiej GAIN-em ten sygnał wzmocnić czy Di-Box-em

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 19 paź 2006, 21:18

...Do nagrań polecano mi dibox

Powtarzałem to już tutaj 1003 razy, powtórze 1004: DiBox służy do symetryzacji sygnału niesymetrycznego w celu przesłania go bez zakłoceń przez kilkudziesięcio metrowy kabel łączący scenę z konsoletą.

Nie ma sensu go stosować gdy odległość niesymetryczne źródło - konsola jest mała (czyli w sytuacji studyjnej).

DiBox nie służy do kształtowania brzmienia, jest (powinien) być całkowicie niesłyszalny.

i czy posiadanie go obok preampów ma jakiś sens - pytanie dokładnie takiego typu: czy posiadanie lodówki obok pralki ma jakiś sens? Ma, bo oba urządzenia służą do czego innego

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

dzx

Post autor: dzx » czwartek 19 paź 2006, 23:59

... DiBox służy do symetryzacji sygnału niesymetrycznego w celu przesłania go bez zakłoceń przez kilkudziesięcio metrowy kabel łączący scenę z konsoletą.
..w tym celu kupilem ostanio trzy sztuki Bręczera DI20 - tani byl

DiBox nie służy do kształtowania brzmienia, jest (powinien) być całkowicie niesłyszalny....

...no tez tak myslalem, ale widocznie jestesmy w bledzie - DI20 przypominal o sobie takim calkiem nikomu nie przeszkadzajacym SSSSSYYYYYDDDDZZZZZ:)
Nie polecam.

gg 1501839

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 20 paź 2006, 08:53

DiBox nie służy do kształtowania brzmienia, jest (powinien) być całkowicie niesłyszalny....

...no tez tak myslalem, ale widocznie jestesmy w bledzie - DI20 przypominal o sobie takim calkiem nikomu nie przeszkadzajacym SSSSSYYYYYDDDDZZZZZ:)
Nie polecam.

konkretnie tego?

Uzywam kliku sztuk i nie mam najmnieszych problemow z szumami czy przydzwiekami.
Oczywiscie przy zalozeniu ze wszystkie kable sa sprawne
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » piątek 20 paź 2006, 09:41

Ja kupilem kilka Di-box'ow firmy RADIAL (w Polsce sprzedaje je Lauda-Audio). konstrukcja z trafem Jensena + militarna obudowa +dobre złącza=dobry di-box

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 20 paź 2006, 10:48

DiBox służy do symetryzacji sygnału niesymetrycznego w celu przesłania go bez zakłoceń przez kilkudziesięcio metrowy kabel łączący scenę z konsoletą.

Nie ma sensu go stosować gdy odległość niesymetryczne źródło - konsola jest mała (czyli w sytuacji studyjnej).

No, niekoniecznie, wszak roznie bywa niekiedy z polaczeniem unbal <-> bal. A ze np. kazda "duza" konsoleta pracuje w pelni symetrycznie na wszelkich mozliwych punktach krosownicy, DiBox moze sie przydac nawet na odcinku polaczen 2m.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 20 paź 2006, 11:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:36 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

maczeta

Post autor: maczeta » piątek 20 paź 2006, 11:48

...I uważacie, że korzystniej jest np. podłączyć syntezator z wyjściem niesymetrycznym poprzez di-boxa do takiej konsolety, która ma całość toru symetryczną....
Hmmm...nie wiele konsolet ma całą toru symetryczną wejście symetryczne jest zamieniane na niesym. a potem znowu na symetryczne.Więc nie bardzo rozumie...chyba że żle odczytałem Twoje intencje.
Problem z D-box'ami elektronicznymi jest taki że nie wpełni odspeparowują gawalnicznie (prócz oczywiście transform. i optycznych).
Jeszcze jedno jaką wadę upatrujesz w zwarciu (-) do masy?

ODPOWIEDZ