Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
richtig
Re: Muzykant 1 - prosty sterownik MIDI!

Post autor: richtig » środa 18 paź 2006, 12:31

Preceli baaardzo chcieć klawiaturę

A richtig bardzo chcieć gałki :) To może to i to?
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 18 paź 2006, 13:27

...Preceli baaardzo chcieć klawiaturę
A richtig bardzo chcieć gałki :) To może to i to?...
A ja chcę do lasu na wycieczkę ;)

A tak serio to gałki są już od dawna działające, tylko w fazie beta. Muszę to ładnie posprzątać i opisać korzystając z istniejącego już opisu.

Natomiast chodzi mi po głowie coś, czego jeszcze nie ma - taki sterownik ''pół akordeonu'' (konkretnie strona basowa), a dla prawej ręki zamiast klawiatury różne gałki do modyfikacji brzmienia na żywo, a także przełączniki chwilowe modyfikujące układ akordowy o ciekawsze rozwiązania (wykraczające poza cztery standardy: dur, mol, ''7'' i ''6'')
Coś takiego z racji sterowania guzikami jest do zrobienia w warunkach domowych, zwłaszcza jeśli by pominąć dynamikę klawiatury).

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 18 paź 2006, 17:23

...Natomiast chodzi mi po głowie coś, czego jeszcze nie ma - taki sterownik ''pół akordeonu'' (konkretnie strona basowa), a dla prawej ręki zamiast klawiatury różne gałki do modyfikacji brzmienia na żywo, a także przełączniki chwilowe modyfikujące układ akordowy o ciekawsze rozwiązania (wykraczające poza cztery standardy: dur, mol, ''7'' i ''6'')...

Oj nie Adam

Jak do tej pory, to wciąż nie ma taniego, a przy tym standardowego sterownika dla akordeonu. A właśnie taki jest tu najbardziej pożądany i może na tym wpierw warto się skupić.

Kolega Preceli bardzo trafnie określił już wstępne założenia, ale skoro ręka Cię świerzbi to może i ja dodam swoje trzy grosze

Zacznijmy od testury basowej (lewa ręka)

Tu rzeczywiście wystarczy 2x po 12 klawiszy, na różnych kanałach. Jest tylko jeden problem, otóż w testurze basowej standardowego akordeonu występuje tzw. skok septymowy (septyma wielka). Ma on miejsce zwykle na wysokości dźwięków fis - G(!). Czyli najlepiej byłoby gdyby dla części basowej zrobić podwójną klawiaturkę (na dwóch różnych kanałach) rozpoczynającą się od dźwięku G, a kończącą się na fis. Wtedy obejdzie się bez żadnych kombinacji.

Czemu dwie? Odpowiadam. Bo jedna będzie odpowiadać za basy podstawowe a druga za akordy. Przy czym nie należy się martwić jak te akordy będą wydobywane (składane), nad tym zapanuje już mechanizm akordeonu przez swój system dźwigni, a w zasadzie tzw. popychaczy. Polega to na tym, że naciskając jeden guzik popychacz sam już otwiera odpowiednie kilka głosów. W EiS 04/2006 znajdziecie test Excelsior 1296 MIDIVOX LT - akordeonu z interfejsem MIDI. Warto zwrócić uwagę na zdjęcie testury basowej.

...(dur, mol, ''7'' i ''6'')...

Tu przy okazji sprostuję, że standardem w akordeonie są akordy: dur, moll, septyma i septyma zmniejszona. Inną sprawą jest jak to jest realizowane w praktyce, czasem głowa boli . Jednak tym akurat nie należy się specjalnie zamartwiać, gdyż w naszym przypadku konkretny akordeon sam zrealizuje to, co mu się podepnie, wykorzystując przy tym, jak już wspomniałem, swoją naturalną mechanikę. Czyli w temacie odtwarzania odpowiednich dźwięków akordowych powinien zagrać przez MIDI podobnie do oryginału.

Testura klawiszowa (prawa ręka)

Przyjmijmy, że na razie rozmawiamy tylko o klawiszach, guzikowcy troszkę może poczekają, choć nie zpomnimy(?) pewnie i o nich.

Standardowa klawiatura akordeonowa operuje zakresem od f do a3. Oczywiście w naszym modelu musi mieć swój autonomiczny kanał MIDI.

Jakie kanały MIDI?

We wspomnianym już akordeonie Excelsior kanały MIDI były ustawione następująco:

- #1 dla prawej ręki,

- #2 dla basów podstawowych,

- #3 dla akordów basowych.

Może to służyć za wzór, choć niekoniecznie. Na szczęście moduły wszystkich znanych mi aranżerów dają się skonfigurować dowolnie w tym względzie.

El-dodatki.

Co naprawdę by się przydało? Zastanówmy się.

- bez wątpienia transpozycja, jednoczesna dla wszystkich kanałów. Najlepiej aby działała na zasadzie: przyciskam dedykowany przycisk a później klawisz lub guzik (różny od "C") w pewnym interwale czasowym. Świetnie by było, aby po takiej akcji zaświecił się jakiś LED sygnalizujący przeprowadzenie takiej operacji,

- byłoby też super aby na każdym z naszych trzech kanałów MIDI "wisiał" potencjometr regulacji głośności (Control Change - Volume),

- dynamiczną klawiaturę spokojnie możemy sobie odpóścić. Przy tym dopóki nie zaprzęgniemy czujników ciśnieniowych wystarczy aby komunikaty Note On miały (wspólnie dla trzech kanałów) Velocity na poziomie pomiędzy 90 a 100,

- przydały by się przełączniki sekwencyjnego wyboru brzmienia (Program Change, góra/dół) choćby dla prawej ręki. W przypadku wszystkich trzech kanałów MIDI może wystarczy jeden do wyboru kanału (sygnalizowany potrójnym kolorowym LED-em) + dwa (+/-)?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 18 paź 2006, 18:50

Jak do tej pory, to wciąż nie ma taniego, a przy tym standardowego sterownika dla akordeonu. A właśnie taki jest tu najbardziej pożądany i może na tym wpierw warto się skupić.
He, chciałem od razu zająć miejsce w historii instrumentów - nawet nazwę już wymyśliłem - deon (od połowy akordeonu ;)
Ale dam se na wstrzymanie na razie ;)
Zacznijmy od testury basowej (lewa ręka)
[...]
Spokojnie, wiem jak działają akordeony, grałem na nich bardzo dawno temu, jeden nawet rozkręciłem do cna (nota bene mechanika basów - cud).
We wspomnianym już akordeonie Excelsior kanały MIDI były ustawione następująco:
- #1 dla prawej ręki,
- #2 dla basów podstawowych,
- #3 dla akordów basowych.
To już żaden problem, w sumie tych styków mniej niż w porządnej klawiaturze synth.
- bez wątpienia transpozycja, jednoczesna dla wszystkich kanałów.
- byłoby też super aby na każdym z naszych trzech kanałów MIDI "wisiał" potencjometr regulacji głośności
- dynamiczną klawiaturę spokojnie możemy sobie odpóścić.
Dlatego zabiorę się za Muzykanta z ośmioma kanałami analogowymi (akurat osiem wychodzi tanio i łatwo) oraz z matrycą klawiaturową 8x...12, niedynamiczną, bo to uprości znacznie program, a przede wszystkim mozliwość instalacji całości w oryginalnych instrumentach. Przyda mi się to zresztą do innych zastosowań.

A deona i tak sobie zrobię, myślę, że było by to fajne coś nawet dla niewprawnych muzykujących - gra na części basowej jest dość łatwa (oczywiście w znaczeniu, żeby dało się tego słuchać ;) Do tego zestaw kilkunastu różnych akordów wychodzących poza specyfikację akordeonów. Całość trzeba by bardzo dokładnie przemyśleć. Taki instrument należało by wykonać od podstaw używając jakiś wygodnych przycisków na wzór akordeonu. Ale to tak na marginesie.
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 18 paź 2006, 19:13

...Dlatego zabiorę się za Muzykanta z ośmioma kanałami analogowymi (akurat osiem wychodzi tanio i łatwo) oraz z matrycą klawiaturową 8x...12, niedynamiczną, bo to uprości znacznie program, a przede wszystkim mozliwość instalacji całości w oryginalnych instrumentach. Przyda mi się to zresztą do innych zastosowań...

No, i to zaczyna wyglądać mocno interesująco

...A deona i tak sobie zrobię, myślę, że było by to fajne coś nawet dla niewprawnych muzykujących - gra na części basowej jest dość łatwa (oczywiście w znaczeniu, żeby dało się tego słuchać ;)...

Nikt Ci nie zabroni , lecz pamiętaj, że do tego potrzeba "rozebrać" akordeon i stworzyć coś, co nim do końca nie jest. Dla zabawy mało kto się tego podejmie, natomiast każdy akordeonista chętnie zapozna się z tematem ew. instalacji u siebie prostego interfejsu MIDI, tyle, że standardowego.

...Do tego zestaw kilkunastu różnych akordów wychodzących poza specyfikację akordeonów....

Troszkę(?) bez sensu, akordeonista nigdy z nich nie skorzysta bo i po co. Niekonwencjonalne akordy "robi się" na piechotę, to nawet wcale nie jest takie trudne. Oczywiście na pewnym etapie, tak jak i w przypadku każdego innego instrumentu.

...Taki instrument należało by wykonać od podstaw używając jakiś wygodnych przycisków na wzór akordeonu. ....

Otóż to, więc skupmy się może na prostych, standardowych rozwiązaniach, bo (póki co) bardzo ich brak na naszym rynku
[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 18 paź 2006, 19:55

...A deona i tak sobie zrobię, myślę, że było by to fajne coś nawet dla niewprawnych muzykujących - gra na części basowej jest dość łatwa (oczywiście w znaczeniu, żeby dało się tego słuchać ;)...

Nikt Ci nie zabroni , lecz pamiętaj, że do tego potrzeba "rozebrać" akordeon i stworzyć coś, co nim do końca nie jest. Dla zabawy mało kto się tego podejmie, natomiast każdy akordeonista chętnie zapozna się z tematem ew. instalacji u siebie prostego interfejsu MIDI, tyle, że standardowego.

A nie, psuć nie będziemy - ja chcę zrobić basową klawiaturę guzikową do grania w pionie, od podstaw - jak na akordeonie, z tym, że bez miecha i po prawej stronie z suwakami wysyłającymi cc.

Dobre guziki przypominające akordeonowe (basowe) da się znaleźć i sklecić z tego zgrabny panel.

...Do tego zestaw kilkunastu różnych akordów wychodzących poza specyfikację akordeonów....

Troszkę(?) bez sensu, akordeonista nigdy z nich nie skorzysta bo i po co. Niekonwencjonalne akordy "robi się" na piechotę, to nawet wcale nie jest takie trudne. Oczywiście na pewnym etapie, tak jak i w przypadku każdego innego instrumentu.

Akordeonista nie, poszukiwacz przygód - jak najbardziej.

Przy okazji - da się zrobić inne akordy poza czterema podstawowymi na części basowej akordeonu? Np. pierwsze z przegu c-e-f-g-ais? Bo może czegoś nie wiem i błądzę...

Chodziło by o coś takiego - mamy dur, moll, septymę i septymę zmniejszoną. Po prawej stronie byłby klawisz (jeden - kilka) wprowadzający rozwinięcia owych akordów. A skąd taki pomysł? Kiedy w pierwszej klasie podstawówki kaleczyłem naukę na tym instrumencie dość szybko załapałem, o co w tych basach chodzi (koło kwintowe itd, nie wiedziałem jeszcze w ogóle, że się to tak nazywa). No i wkurzało mnie ograniczenie basów do trzech akordów (nie miałem s.zm.). Potem chciałem mieć taki akordeon, żeby jeszcze było kilka rzędów akordów, zwłaszcza z dodatkami ''na lewo'' w kole kwintowym, bo takie mi się bardziej podobały ;)

Ale...

Otóż to, więc skupmy się może na prostych, standardowych rozwiązaniach, bo (póki co) bardzo ich brak na naszym rynku

No właśnie, na razie coś prostszego. Jak się uda może w miesiąc zrobię.

[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 18 paź 2006, 20:31

...Przy okazji - da się zrobić inne akordy poza czterema podstawowymi na części basowej akordeonu? Np. pierwsze z przegu c-e-f-g-ais?...

Nie, bo w akordeonie dla basów masz do dyspozycji tylko cztery palce. Choć przy tym nic prostszego nie mogłeś wymyśleć . W guzikologii akordeonu wyglądałoby to tak (na basach podstawowych): łapiemy C, nad nim jest E, zaraz poniżej C jest F a powyżej G, a pod F jest B (ais) . Na takiej "kombinacji" ledwo pomieściłbyś się z grubszymi pięcioma paluchami , ale gdybyś je mogł wszystkie użyć to byłaby to bułka z masłem .

...No właśnie, na razie coś prostszego. Jak się uda może w miesiąc zrobię...

Otóż to, otóż to

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 18 paź 2006, 20:52

Janko M. - posłuchaj się Redakcji bo to jest właśnie TO(!), o co chciałem prosić, lecz talena zabrakło aby dokładnie TAK to wytłumaczyć .
Baardzo poproszę!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 18 paź 2006, 20:58

......Przy okazji - da się zrobić inne akordy poza czterema podstawowymi na części basowej akordeonu? Np. pierwsze z przegu c-e-f-g-ais?...

Nie, bo w akordeonie dla basów masz do dyspozycji tylko cztery palce. Choć przy tym nic prostszego nie mogłeś wymyśleć . W guzikologii akordeonu wyglądałoby to tak (na basach podstawowych)
Tratata... ja nie chcę na guzikach podstawowych, bo one mruczą basowo ;)
Ja bym chciał takie akordy jednym palcem ;)
Okej, na razie będzie po bożemu ;)

[addsig]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » środa 18 paź 2006, 20:59

...Janko M. - posłuchaj się Redakcji bo to jest właśnie TO(!), o co chciałem prosić, lecz talena zabrakło aby dokładnie TAK to wytłumaczyć .
Baardzo poproszę!
Tak jest, obywatelu ;)
[addsig]

ODPOWIEDZ