E-MU 0404 - jak zgrać do WAV to co słyszę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
G_2006
E-MU 0404 - jak zgrać do WAV to co słyszę?

Post autor: G_2006 » wtorek 10 paź 2006, 16:47

Witam!
Mam takie techniczne pytanie do posiadaczy tych kart, a mianowicie: uzywam jako edytora audio programu Cool Edit 96 i chcialbym zgrac slad WAV tego co aktualnie slysze (jakies pliki mp3 itd.) - jak to zrobic, co trzeba ustawic? W E-mu PatchMix gdy puszczam mp3 sygnal jest na Input Wave L/R, ale w edytorze nic sie nie nagrywa (nagrywanie leci tylko z majka, czyli sygnal z 2-ch sciezek mono PCI Card L i R) :/ Jestem juz nawet zdecydowany na krok zmiany edytora na lepszy, jesli mi poradzicie jak poustawiac zeby sie nagrywalo :d
Pomóżcie!

Awatar użytkownika
spiker

Re: E-MU 0404 - jak zgrać do WAV to co słyszę?

Post autor: spiker » wtorek 10 paź 2006, 19:17

aktywuj w kanale miksera EMU gdzie obecny jest WAV send to ASIO i nagrywaj...
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

G_2006

Post autor: G_2006 » środa 11 paź 2006, 00:18

Ok, poradzilem sobie tak, ze w kanal miksera gdzie gra ten wave wpialem insert send "wave l/r - host" i wtedy idzie nagrywanie tego co slysze, ale juz nie slychac tego co zbiera majk - kurde, teraz jak to zrobic, ZEBY NAGRYWALO SIE JEDNOCZESNIE:

1. to co slysze z kanalu wave tj. z jakiegos playerka jak np winamp albo sciezke edytora audio

(nie wiem, jakies direct cos tam wdm z windowsa, kosmiczne stery systemowe odtwarzajace rozne dzwieki... czarna magia jak dla mnie narazie )

2.i to co zbiera mic

(fizyczne wejscie karty)

?

Pewnie trzeba cos przekombinować z tym ASIO i sendami - pokminie jeszcze, ale moze ktos bedzie tak uprzejmy i jasno objawi co trzeba zrobic...? :D

Z góry wielkie dzięki!

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 11 paź 2006, 03:19

Z tym programem i na tej karcie możesz nagrać w czasie rzeczywistym tylko jeden ślad stereo, bądź 2 mono. Najpierw nagraj podkład, a najlepiej po prostu otwórz go w CEPie na 1 traku, później w PatchMix przenieś HOST wave l/r na insert kanału, gdzie masz wpięty mikrofon i dograj mikrofon na kolejny ślad. W "nagłówku" traka musisz ustawić skąd ma być odbierany sygnał - w Cep ten przycisk się nazywa chyba "Rec".

A jak chcesz jednocześnie, to tak, jak wspomniałem. Możesz, ale zgrasz to wszystko, co najwyżej, do jednego pliku stereo. Aby to zrobić, w PatchMix wrzuć na sumę ten słynny HOST WAVE L/R.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 11 paź 2006, 09:36

trzeba ustawic? W E-mu PatchMix gdy puszczam mp3 sygnal jest na Input Wave L/R, ale w edytorze nic sie nie nagrywa (nagrywanie leci tylko z majka, czyli sygnal z 2-ch sciezek mono PCI Card L i R) :/ **********************
Może w mikserze Windows trzeba wybrać nagrywanie z WAV?
reżyser dźwięku, rencista

G_2006

Post autor: G_2006 » środa 11 paź 2006, 16:31

Wlasnie ten mikser Windows jest tak wiejski, ze chcialbym go jakos deaktywowac, zeby mi sie przypadkiem nie gryzl z tym e-mu dsp (bo juz raz sie zastanawialem czemu sie nie nagrywa, a tu bylo wylaczone wlasnie w tym mikserze z windy albo czemu wav za cicho a tam sciszone do 75% i to nie wiem jakos samoistnie :/)... jest na to patent - czy raczej oba moga bez problemu razem smigac?

A co to jest ten CEP? Wlasnie nie chce otwierac cubase, tylko zgrac na szybko w tym lajtowym edytorze probke zapętlonego bitu z wokalem i nadal nie moge...
Wiem, wiem, ale narazie wystarczy mi na brudno 1 plik stereo (chociaz nie wiem czy to jest dobre podejscie, bo tak to sie juz tego nie rozdzieli jakby sie okazalo, ze na brudno polecialem zajebista partie wokalu :]).
Mimo wszystko chcialbym wiedziec jak to zrobic zeby nagrywac w cool edit jednoczesnie to co generuje karta i to co nawijam. Probowalem dac na sumie "HOST Wave l/r", ale to nie dziala - jakies inne sugestie?

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 11 paź 2006, 21:12

...Wlasnie ten mikser Windows jest tak wiejski, ze chcialbym go jakos deaktywowac, zeby mi sie przypadkiem nie gryzl z tym e-mu dsp (bo juz raz sie zastanawialem czemu sie nie nagrywa, a tu bylo wylaczone wlasnie w tym mikserze z windy albo czemu wav za cicho a tam sciszone do 75% i to nie wiem jakos samoistnie :/)... jest na to patent - czy raczej oba moga bez problemu razem smigac?

A co to jest ten CEP?
Cool Edit Pro. Przepraszam, zapomniałem, że Cool Edit 96 to edytor, nie traker.

Probowalem dac na sumie "HOST Wave l/r", ale to nie dziala...
Jak nie działa, jak działa. Właśnie przed chwilą to sprawdziłem specjalnie dla Ciebie. Mam kartę 1212m. Pościłem coś z Winampa i powiedziałem parę słów do mikrofonu włożonego (nawet wprost) do analogowego wejścia w karcie.

A tak poza tym, to chyba masz w kompie działającą jeszcze jedną kartę (pewnie zintegrowaną), skoro masz jeszcze regulacje w mikserze windowsoskim. Ja wyłączyłem zintegrowaną i mikser jest nieaktywny, tylko Patch mix.

G_2006

Post autor: G_2006 » czwartek 12 paź 2006, 00:21

Jak nie działa, jak działa. Właśnie przed chwilą to sprawdziłem specjalnie dla Ciebie. Mam kartę 1212m. Pościłem coś z Winampa i powiedziałem parę słów do mikrofonu włożonego (nawet wprost) do analogowego wejścia w karcie.

*Spoko, teraz to sprawdzilem: załadowałem fabrycznie ustawioną sejsę "WaveLabLite" - tam juz byl ustawiony ten send na main inserts i okazuje sie ze jakims cudem dziala! WSZYSCIUTKO SIE CACY NAGRYWA :D Zeby sie oswoic z tym mikserem E-mu, to jednak trzeba czasu... No ja akurat mam pojemnik to nie podepne tak bezposrednio do karty przez XLR ;)

A tak poza tym, to chyba masz w kompie działającą jeszcze jedną kartę (pewnie zintegrowaną), skoro masz jeszcze regulacje w mikserze windowsoskim. Ja wyłączyłem zintegrowaną i mikser jest nieaktywny, tylko Patch mix....
Wlasnie nie, nie instalowalem sterow do tej zintegorwanej, a teraz tylko odinstalowalem jakis tam kontroler audio pod znakiem zapytania z menadzera urzadzen i odznaczylem opcje pokaz ikone ustawienia glosnosci z Panelu Sterowania->Dzwieki i urzadzenia audio (ten mikserek powinnien ci sie wyswietlic tez jak go zaznaczysz, czy nie?). A co robiles specjalanego zeby niby usunac ta karte z plyty glownej?

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 12 paź 2006, 07:50

Wyłączyć kartę dźwiękową zintegrowaną należy w BIOSIE, wtedy windowsy jej nie zauważą i nie pojawi się mikser windowsowy.
reżyser dźwięku, rencista

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 paź 2006, 23:00

nie odinstalujesz czegos ze znakiem zapytania bo to jest nie zainstalowane........
za kazdym razem moze sie pytac o sterowniki.....
bios mozna sobie odpuscic .nie jest to wymog...wystarczy zebys w menadzerze urzadzen je wylaczyl i po klopocie

ODPOWIEDZ