Jaki Exciter?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Jaki Exciter?

Post autor: Davi » wtorek 10 paź 2006, 23:28

witam, interesuje mnie zakup excitera, prosze o porady co polecacie w cenie do 2500 zl ? potrzebuje go uzywac na sciezkach i na master ? na allegro wyszukalem exciter Aphex type III model 250 prosze powiedzcie mi co on jest warty ? moze jakies inne firmy ? za podpoweidzi z gory dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Re: Jaki Exciter?

Post autor: MB » środa 11 paź 2006, 01:01

Zanim usłyszysz porady, zdradź do czego dokładnie masz zamiar stosować to urządzenie.

Davi

Post autor: Davi » środa 11 paź 2006, 12:18

czesto bywa tak, ze trak po nagraniu mi nie brzmi, slyszalem, ze takie urzadzenie moze dodac zycia, spowodowac, ze wiele zepsutych trakow moze inaczej, ( nie brzmiacych tak jak by sie chcialo ) mozna uratowac, to samo z miksem. Oczywiscie zastanawiam sie nad tym urzadzeniem takze w innym kontekscie, jako dodatkowe harmoniczne, przestrzen i to miesko, Profesjonalisci z tego korzystaja, dlaczego wiec ja nie moge sprobowac? moge maksymalnie wydac do 2500 zl mysle nad Aphex Type III model 250 chodzby uzywanym np takim jak na allegro. A moze cos innego polecicie godnego zainteresowania ?
Pozdrawiam

maczeta

Post autor: maczeta » środa 11 paź 2006, 12:39

Zanim kupisz APHEX-a, spróbuj na VST jak to działa np. X-CITA VST.
Bo nie sądzę, żebyś mógł załatwić swój problem exiterem.
Takie zabawki mogą kompletnie spie... brzmienie.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 11 paź 2006, 12:53

Takie zabawki mogą kompletnie spie... brzmienie....

Dokladnie, APEX Exiter jest niestety dosc niebezpieczny. Raczej nie sluzy to do porawy kiepskiego brzmienia tylko raczej do dodania dodatkowego blasku do czegos juz samo w sobie jest niezle.

Do twoich celow nie ma natomiast nic lepszego niz PSP VintageWarmer - potrafi dodac zycia nawet do dosc plaskiego nagrania. Warunek - slad musi posiadac odpowiednio duza dynamike tak zeby mozna go bylo skompresowac warmerem.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Davi

Post autor: Davi » środa 11 paź 2006, 14:05

kupujac takie urzadznie, mialem na uwadze przedewszystkim poprawe jakosci, ja rozumie ze, tylko umiejetne wykorzystanie, moze dac efekt. Patrzac na Aphexa, i czytajac mozliwosci jakie posiada, mam wrazenie ze, to nie taka prosta sprawa. Galek i przelacznikow ma sporo, zreszta ze strachu juz wmawiam sobie, ze jak fajnie nagram traki juz na samym poczatku, to takie cudo nie bedzie mi juz potrzebne, tylko ze, chcialbym szukac wlasnie tego czegos, co slychac w swiatowych produkcjach, pomyslalem ze takie cacko, moze mnie zblizy. Korekcja nie do konca daje mi zamierzony efekt, wciaz brakuje tego czegos, moze to aranz, moze wykonanie ?, a moze szukam dziury, tak czy inaczej co sadzicie o Aphex Type III 250 ? czego moge sie spodziewac po tego typu urzadzeniu ?moze rozejrzec sie za czyms podobnym lecz nieco innym w konstrukcji typu : SPL Stereo Vitalizer MK2 ? moze cos z Waves ? BBE ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » środa 11 paź 2006, 16:29

Po piersze musisz stworzyć dobry miks, bez tego nawet najdroższe urządzenie świata ci nie pomoże. Najlepiej jednak miks (dobry) wysłać do Toma Meyera, on tam w "master & servant" ma taki plugin "światowe produkcje"
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Davi

Post autor: Davi » środa 11 paź 2006, 16:54

zgadza sie z tym ze za zmasterowany utowr trzeba zabulic cos kolo 100 Ojro od utworu z tego co pamietam fakt tam sie robi swiatowe mastery, na pewno nie zaluje sie wydanej kasy, Sam Jacek Miłaszewski juz robie swietne mastery i to stosunkowo nie drogo, hmm... no ale jednak sam cos moze tez ukrece, chodzby na osobnych trackach, czy ktos moze mi powiedziec co moge oczekiwac od urzadzenia Aphex Type III model 250 ? w jakich sytuacjach sie najlepiej sprawdzi ? dobrze uzyty, co moze zdzialac ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 11 paź 2006, 18:03

...Sam Jacek Miłaszewski juz robie swietne mastery i to stosunkowo nie drogo...

Już? Hmm...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Davi

Post autor: Davi » środa 11 paź 2006, 18:14

zgadza sie ! kilka miesiecy temu ostatni raz u niego robilem master do piosenki, nie zalowalem kasy wydanej na to, zreszta nie duzej. Nie wiem czy juz go w Polsce nie ma, byc moze, jednak poczulem, ze czas samemu cos wiecej ukrecic, stad moje zainteresowanie Exciterem, nie chce go traktowac jak srodek naprawczy czy lekarstwo na kiepskie traki, poprostu szukam czegos co mi podciagnie ogolnie jakosc.

ODPOWIEDZ