...heyah
Dziś przeglądałem sobie tak z ciekawości jakieś klawiatury sterujące. (Od razu mówie ze post nie jest typu: pomóżcie mi wybrać

bo tak owych jest dużo na forum.) Nawet powiem wam ze troche się zaraziłem kupnem tego magicznego urządzenia. Ale mam pytanie do tych co mają skromne 2 oktawowe klawiatury. Czy warto wydać 500 zł zeby kupić 2 oktawy+ potenciometry?? Czemu mają one służyc bo na pewno nie do grania. Jeśli mam na nich nagrywać jeden ślad samych hi-hatów to chyba nie tędy droga. Co producenci chcą oferować tym produktem??
pozdrawiam. ...
1) Dwie oktawy są mniejsze, więc dla np. mobilnych muzyków z laptopem, komponujących pod namiotem
2) potencjometry - w studiu można je podporządkować pod parametry Eq, kompresora czy czegokolwiek innego, na żywo zazwyczaj obsługują jakieś ustawienia syntezatorów (prędkość LFO, rezonans, głębokość modulacji, masę innych rzeczy.
Bo takie klawiaturki to się nadają do grania basów (i to nie wszystkich), niezbyt szerokich solówek i jakichś riffów.
Ale szczerze mówiąc to na tym za dużo nie pograsz dwiema rękami, bo się nie zmieszczą. No chyba że do ćwiczenia dwuręcznych voicingów o małym ambitusie i w wybranym rejestrze (co wcale nie jest takim głupim pomysłem - trzeba nieźle kombinować z przewrotami etc. żeby nie wyjść poza klawiaturę a zagrać wszystkie te #11, b5 i #9b9)
Pozdrawiam