Witam!
Mam pytanie odnośnie programu sonar 5 (u mnie producer edition demo z EiS).
Otóż dopiero zaczynam zabawe w realizatorke a jednocześnie mam jedyne 14lat a w związku z tym mało kasy i kwestie nagrywania rozwiązałem tak w komputerze mam dwie karty dźwiękowe(zintegrowaną i na pci) ta na pci odbiera sygnał(w sonarze kanał pierwszy jest na nią ustwiony) a zintegrowana wysyła go na odsłuch. I wszystko byłoby dobrze bo jakość jest nawet zadowalająca, ale sonar jakby nie widzi wejść liniowych w menu karty na pci(creative soundblaster) jest tylko lewy kanał prawy kanał i stereo,a a w zintegrowanej 1/2 3/4 5/6 7/8. Co się dzieje?? narqazuiew wszystko chodzi na wejściach mikrofonowych(dopasowywuje sygnał do mikrofonowego), ale podejrzewam zę wejścia liniowe dają mniejsze zakłócenia.
No i kweastia liczby kanałów w pewnym momencie skończą mi się sloty pci i będzie kicha.
Pozdrawiam.
Michał M.
Kanały w Sonar 5
Re: Kanały w Sonar 5
w komputerze mam dwie karty dźwiękowe(zintegrowaną i na pci) ta na pci
Też mam 2 karty ale nie robiłem czegoś takiego jak aktywacja 2 kart. Nie wiem po co ci takie ustawienie. Ja jak kupiłem karte PCI to w biosie wyłączyłem zintegrowaną. To tylko tak na marginesie
pozdrawiam
Też mam 2 karty ale nie robiłem czegoś takiego jak aktywacja 2 kart. Nie wiem po co ci takie ustawienie. Ja jak kupiłem karte PCI to w biosie wyłączyłem zintegrowaną. To tylko tak na marginesie
pozdrawiam
... w komputerze mam dwie karty dźwiękowe(zintegrowaną i na pci) ta na pci
pozdrawiam...
Cała sprawa polega na tym ze dwie karty są zastosowane zeby było więcej kanałów(kilka kart ma być docelowo zamiast jednej wielokanałowej - to takie budżetowe rozwiazanie)
pozdrawiam...
Cała sprawa polega na tym ze dwie karty są zastosowane zeby było więcej kanałów(kilka kart ma być docelowo zamiast jednej wielokanałowej - to takie budżetowe rozwiazanie)
Po pierwsze - usiłujesz osiągnąć rzecz niemożliwą, bo obydwa interfejsy muszą korzystać z jednego zegara, a nie ma możliwości synchronizacji obydwu. Zintegrowana karta o 8-miu wejściach? To by była rewelacja ...
Chyba wyjścia, jeśli już, do domowego kina surround. Ile wejść liniowych ma ten Soundblaster - o ile wiem tylko dwa, wiec wszystko gra. Tak czy inaczej możesz korzystać albo z jednej albo z drugiej karty, nigdy z obydwu (tej klasy) na raz...
MD
Chyba wyjścia, jeśli już, do domowego kina surround. Ile wejść liniowych ma ten Soundblaster - o ile wiem tylko dwa, wiec wszystko gra. Tak czy inaczej możesz korzystać albo z jednej albo z drugiej karty, nigdy z obydwu (tej klasy) na raz...
MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Po pierwsze - usiłujesz osiągnąć rzecz niemożliwą, bo obydwa interfejsy muszą korzystać z jednego zegara, a nie ma możliwości synchronizacji obydwu. Zintegrowana karta o 8-miu wejściach? To by była rewelacja ...
MD...
Czyli powiecym nie mogę zainstalować sobie trzec kart creative soundblaster i jakieś 2 inne. Żeby jednocześnie korzystać z kilku kart i pobierać z nich sygnał??
Pozdrawiam.
Michał M.
MD...
Czyli powiecym nie mogę zainstalować sobie trzec kart creative soundblaster i jakieś 2 inne. Żeby jednocześnie korzystać z kilku kart i pobierać z nich sygnał??
Pozdrawiam.
Michał M.
a ile kosztują trzy karty soundblaster i jeszcze jakieś dwie inne?
..bo w tajemnicy Ci powiem, że kartę Delta 1010 można kupić na rynku wtórnym za 700 zł i masz prawdziwe 10 wejść i 10 wyjść z dobrymi sterownikami.....
a ile kosztują trzy karty soundblaster i jeszcze jakieś dwie inne?
..bo w tajemnicy Ci powiem, że kartę Delta 1010 można kupić na rynku wtórnym za 700 zł i masz prawdziwe 10 wejść i 10 wyjść z dobrymi sterownikami.....
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
... Czyli nie mogę zainstalować sobie trzech kart creative soundblaster i jakieś 2 inne. Żeby jednocześnie korzystać z kilku kart i pobierać z nich sygnał??
Pozdrawiam.
Michał M....
Dokładnie tak jest. To znaczy - tak jest w przypadku kart Creative SoundBlaster ... Istnieją nieco już archaiczne karty PCI innych marek, które można łączyć równolegle specjalnym kablem synchronizacyjnym wewnątrz obudowy, ale dawno już zostały wyparte interfejsami typu USB 2 lub FireWire. Daruj sobie ten pomysł, bo cena nowoczesnego interfejsu 8-kanałowego będzie równa kilku Soundblasterom. I nie wyłysiejesz przedwcześnie usiłując zmusić je do pracy
.
MD.
Pozdrawiam.
Michał M....
Dokładnie tak jest. To znaczy - tak jest w przypadku kart Creative SoundBlaster ... Istnieją nieco już archaiczne karty PCI innych marek, które można łączyć równolegle specjalnym kablem synchronizacyjnym wewnątrz obudowy, ale dawno już zostały wyparte interfejsami typu USB 2 lub FireWire. Daruj sobie ten pomysł, bo cena nowoczesnego interfejsu 8-kanałowego będzie równa kilku Soundblasterom. I nie wyłysiejesz przedwcześnie usiłując zmusić je do pracy

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Oki, jestem juz po próbach z kartami muzycznymi i jest mile zaskoczony, nie użyłem soundblasterów tylko karty yamaha na chipsecie gx, nic się nie tnioe wszystko działa troche wysoki poziom szumów ale jest oki.
Odnośnie ceny to nie mówię o nowych kartach tylko o użwynaym sprzęcie, kartę yamahy można kupić na giełdzie w łodzi za 15zł więc ich koszt to nie będzie 700zł.
Dotychczas pracowałem na programuie sonar 5 ale po reinstalacji systemu(dysk przygotowany tylko pod sprawy studyjne) chciałem zainstalowac sonar 3 i się nie da:/ wyskakuje ze muszę directx w wersji 8 zainstalowac a jest wersja 9.0c:/
Teraz chce się przesiąść na cubase 3.0FX mam nadzieje że zadziała.
Działało oki bez problemowo, narazie na tym będę się starał nagrywać.
Pozdrawiam.
Michał M.
Odnośnie ceny to nie mówię o nowych kartach tylko o użwynaym sprzęcie, kartę yamahy można kupić na giełdzie w łodzi za 15zł więc ich koszt to nie będzie 700zł.
Dotychczas pracowałem na programuie sonar 5 ale po reinstalacji systemu(dysk przygotowany tylko pod sprawy studyjne) chciałem zainstalowac sonar 3 i się nie da:/ wyskakuje ze muszę directx w wersji 8 zainstalowac a jest wersja 9.0c:/
Teraz chce się przesiąść na cubase 3.0FX mam nadzieje że zadziała.
Działało oki bez problemowo, narazie na tym będę się starał nagrywać.
Pozdrawiam.
Michał M.