Jak się pozbyć trzasków?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
preceli
Re: Jak się pozbyć trzasków?

Post autor: preceli » środa 04 paź 2006, 22:03

...Rzecz w tym ze trzaski najprawdopodobniej nastapily ,,w mikrofonie'', nie w przetworniku. ...

Oczywiście, że tak. Po prostu nie wytrzymał takiego ciśnienia. Gdyby to była wina przetwornika mielibyśmy czystą kwadraturę koła na obrazku tego wava, a akurat tego nie widać. A to stwarza problem wręcz niedoprzeskoczenia za pomocą prostych środków
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 04 paź 2006, 22:23

1. Powinieneś szukać najnowszych programów, które pozwalają pobrać profil tego, co chcesz usunąć z sygnału dźwiekowego - raczej służą do usuwania szumu, nie wiem czy zadziała na przester. AA pozwala raczej na pobranie profilu tylko z miejsca, gdzie jest sam szum, ale są programy (chyba Algorytmix), które biorą z "dźwieku".

lub

2. Można spróbować użyć programu, gdzie ręcznie wycinamy niepotrzebne rzeczy, działając na spectrum częstotliwości i czasu (zdaje się Renovator Algorytmix np.), ale to dużo roboty i efektów też nie jestem pewien, bo każdy z trzasków - a są mniej więcej co 0,01 s. - idzie prawie całym słyszalnym pasmem.
Generalnie sytuacja jest beznadziejna.

lub

3. Zaradzić może dr inż. Janusz Biliński, ale nie wiem, gdzie go szukać. Redakcja powinna wiedzieć.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 04 paź 2006, 22:31

Powinieneś szukać najnowszych programów, które pozwalają pobrać profil tego, co chcesz usunąć z sygnału dźwiekowego

Problem tylko w tym, ze tam trzaski spowodowane sa przede wszystkim tym, ze dzwiek znika na moment - bedzie trudno to naprawic, bo nie chodzi o usuniecie czegokolwiek, tylko raczej "dorysowanie"...

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 04 paź 2006, 22:51

...Problem tylko w tym, ze tam trzaski spowodowane sa przede wszystkim tym, ze dzwiek znika na moment - bedzie trudno to naprawic, bo nie chodzi o usuniecie czegokolwiek, tylko raczej "dorysowanie"......
Wyczytałem, że AA już w ersji 1.5 miało taką funkcję Frequency Space, czyli devil'u też ją masz, ale, jak pisze matiz, nie na wiele sie to zda. Przynajmniej ja nie mam pomysłu. Pas.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 05 paź 2006, 12:49

Wszystko sie da naprawic, ale efekt może niestety nie być zadowalający, próbowałem z tym plikiem, da sie ale jest ciężko i żmudnie, ręcznie interpolować fragmenciki... zdałoby radę, ale tych trzasków jest aż za dużo i niestety lipa.

"Klasyczne" ubytki w nagraniach ładnie tuszuje najnowszy SF v8.0 tam jest akie coś jak Audio Restauration, do usuwania Clików i innech badziewiów, niestety nie dał on rady z tą próbką.

ręcznie lepiej, ale też masakratorycznie.

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » czwartek 05 paź 2006, 13:03

to może prościej zrobić plejbeka.W necie jest sporo "weselnych" numerków.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 05 paź 2006, 15:34

to nie kwestia wskaznika poziomu podejrzewam. Moglo mu wskazywac 50 % wysterowania sygnalu w przetworniku a/c. Rzecz w tym ze trzaski najprawdopodobniej nastapily ,,w mikrofonie'', nie w przetworniku. ...
Tak, to prawdopodobne (nie analizowalem rodzaju trzasków). Ale czy to cisnienie akstyczne wydaje wam sie zbyt duze zeby powodowaly przesteowanie samego mikrofonu? Albo bardzo slaby mikrofon ktorego prog cisnienia chyba nawet nie przekraczał 100dB albo byl poprosu uszkodzony. Slychac dosc wyraźnie ludzi, moim zdaniem cisnienie akustyczne bylo w granicach bezpieczeninstwa.

jtbili

Post autor: jtbili » czwartek 23 lis 2006, 16:12

Czy mogę dwa słowa na temat forum EiS?

W przedstawionym materiale nie ma klasycznych klików, trzasków, szumów - w związku z czym żadne oprogramowanie do odnawiania nagrań nie da sobie z tym rady. Zakłócenia w tym materiale nie pochodzą z nośnika (winyl, taśma) i maja inna charakterystykę niż oczekuje oprogramowanie do odnawiania nagrań.
Nie jest jednak beznadziejnie.
Proponuję zastosowanie Algorithmix reNOVAtor w wersji standalone. Pozwala on na usunięcie zbędnych elementów nagrania połączone z resyntezą materiału otaczającego, przez co materiał właściwy pozostaje. Dalej można zastosować już kompresję pasmową, podbicie części basów itp. Jak to zrobić? W oknie programu zlokalizować zakłócenie (najczęściej są to linie pionowe lub poziome, czasem wyraźniej zaznaczone fale. Zaznaczyć ten obszar prostokątem i usunąć zniekształcenie.
Można także spróbować oczyszczenia materiału w oknie analizy spektralnej Adobe Audition, jednak reNOVAtor jest znacznie lepszy i łatwiejszy w obsłudze.
Oba programy działają przez pewien czas w wersji demo bez ograniczeń, można spróbować.

Życzę powodzenia,

Janusz Biliński

ODPOWIEDZ