Czy upośledziłem swój słuch?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Jimek
Czy upośledziłem swój słuch?

Post autor: Jimek » piątek 29 wrz 2006, 10:05

Witam i prosze o pomoc. We wtorek miałem badanie głowy rezonasnem magnetycznym. Badanie bylo bardzo głośne i trwało 15 minut. Dźwięk był najgorszy na świecie, piszczący i bardzo drażniący uszy, które mnie bolały podczas badania. Byłem przestraszony. Po zakończeniu nie wiedzialem co sie ze mną dzieje. Chyba byłem w szoku. Od środy rano do tej pory odczuwam jakby głuchotę a podczas sluchania muzyki nie słyszę szczegółów, wszystko jest takie płaskie, soprany wcale nie są szczególowe. Gdy pogłosilem muzyke do poziomu jakiego czasami używam do słuchania nagrań (w miare głośnio ale nie klasyczne watowanie)czułem ból kilka centymetrów w głąb ucha. Nigdy wcześniej nie mialem takich objawów nawet słuchająć głosniej i pracujać na budowie przy różnych głośnych elektornarzędziach. Prosze was o pomoc i porade co robic. Czy to może być trwała utrata części sluchu? Czy to koniec mojego hobby związanego z muzyką?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Czy upośledziłem swój słuch?

Post autor: szkudlik » piątek 29 wrz 2006, 10:51

Od tego jest laryngolog, warto sie zwócic o porade, a jeżeli - zeby nie! - problemy beda trwale to jedyna rozsądna droga to sąd i wysokie odszkodowanie.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ratio

Post autor: ratio » piątek 29 wrz 2006, 11:00

Straszne współczuje ci.
Ale narazie nie panikuj.
Kiedys przypadkowo stanołem koło draiwera od kolumny estradowej.
I nagle glosny dzwiek bul przeszyl mi lewe ucho To bylo straszne.
Na drugi dzie kolega niby dla zartu nad tym samym uchem strzelił mi mocno napompowanym malym balonikiem.
Prawie przez miesziąc czułem ze nie slysze gury , slyszalem tylko nieustanny gwizd , najgozej bylo wieczorem kiedy kladlem sie spac.
Na szczeście objawy mineły.

Dala pewnosci udaj sie do larynologa i powiedz o tym co cie spodkało.

Zycze zdrówka
Andrzej G
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

khak

Post autor: khak » piątek 29 wrz 2006, 11:07

Dostałeś tzw. biegunki magnetycznej. Ciągle zmieniają ci się bieguny w głowie z S na N i odwrotnie. To mija, ponieważ pole magnetyczne naszej planety powoduje po pewnym czasie stabilizację i ustawia Twoje bieguny w prawidłowym połozeniu.

p.s.: Poczytajcie trochę książek, bo cienko u was z ortografią. :)

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 29 wrz 2006, 11:16

Dziękuję wam serdecznie za zainteresowanie i porady. Mam nadzieje, że bedzie dobrze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » piątek 29 wrz 2006, 11:32

...Dziękuję wam serdecznie za zainteresowanie i porady. Mam nadzieje, że bedzie dobrze. ...

miałem kiedyś dokładnie to samo ... w wieku chyba 13 lat miałem rezonans ... to przechodzi ;) nie masz sie czy martwisc :)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 29 wrz 2006, 12:53

A wlasciwie skoro jest tam taki halas to czemu nie daja stoperow do uszu?? To sie naprawde kwalifukuje pod pozew o odszkodowanie!

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » piątek 29 wrz 2006, 14:28

...A wlasciwie skoro jest tam taki halas to czemu nie daja stoperow do uszu?? To sie naprawde kwalifukuje pod pozew o odszkodowanie!

...
Chyba ten rezonans jakis felerny był...Mialem takie badanie i tego typu efektow dzwiekowych nie bylo.

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 29 wrz 2006, 14:53

......A wlasciwie skoro jest tam taki halas to czemu nie daja stoperow do uszu?? To sie naprawde kwalifukuje pod pozew o odszkodowanie!

...
Chyba ten rezonans jakis felerny był...Mialem takie badanie i tego typu efektow dzwiekowych nie bylo....
Lekarz wykonujący to badanie powiedział mi na wtępie, że bedzie głośno, tyle że głośno to pojęcie względne. Dla mnie akurat to bylo za bardzo głośno.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 29 wrz 2006, 15:02

Chyba ten rezonans jakis felerny był...Mialem takie badanie i tego typu efektow dzwiekowych nie bylo....
Może to była tomografia komputerowa. Te badanie wykonuje się w niemal identycznych wrunkach jak rezonans z tą różnicą, że jest cicho.
Pozdrawiam

Zablokowany