Jakie klawisze do 2500-3000 zł?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
csdis
Re: Jakie klawisze do 2500-3000 zł?

Post autor: csdis » czwartek 28 wrz 2006, 22:31

...Nooo, wbudowany sampler i pogłosy to dość ważna rzecz. Chyba się zapożyczę, wyprzedam albo obrobię spożywczak, bo przemówił do mnie ten Juno-G... Dzięki wszystkim za rady, nie spodziewałem się aż tak konstruktywnej pomocy....
to dobry wybór,sam się zastanawiam nad takim:)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 28 wrz 2006, 23:00

Zagrałem na tym Juno-G i posłuchałem testów na płycie EiS, i do mnie to nie trafia nijak. Byc może nie trafiłem na interesujące mnie brzmienia. Nie wiem... Może jak się weźmie pod uwagę cenę/możliwości to wtedy tak. No i kwestia gustu...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 28 wrz 2006, 23:45

Nigdy nie byłem fanem Rolanda , a juno potraktowałem referencyjnie bo nigdzie nie ma rolanda x6 i nie mozna go w moim rejonie posluchac i dotknąc. Juno bardzo pozytywnie mnie zaskoczył brzmieniem. To nie jest roland jakiego ja pamiętam , piskliwy zimny. Skoro on brzmi świetnie to x6 musi jeszcze lepiej i postanowiłem ( sam sie sobie dziwie) że zakupie x6 na bazie testów Juno-G.
Polecam dotknąć go bo próbki próbkami, moga nie trafić w twoje preferencje muzyczne.Gdyby to że napalilem sie na X6 to już bym miał "Junoka" w domu :)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 29 wrz 2006, 01:37

...Polecam dotknąć go bo próbki próbkami, moga nie trafić w twoje preferencje muzyczne...
To prawda. Dotknąłem go w Krakowie. Pierwsze kilka barw - plastikowe piano i różne barwy, które były 10 lat temu w keyboardach-rolandach (i klawiatura)- odstrasazyły mnie i poszedłem dalej. Może, gdybym pokopał głebiej, cos bym znalazł. Poczytam jeszcze test w "Estradzie". Sam coś chcę kupić...

Awatar użytkownika
diablo

Post autor: diablo » piątek 29 wrz 2006, 08:06

Brzmienie instrumentu zależy po prostu od gustu . Każdego kręci coś innego .Osobiście podobają mi się bardzo brzmienia Rolanda pomimo , że znam też i wady tych instrumentów . Brzmienia Korga też sa bardzo ładne , szczególnie te padowe. Natomiast nigdy nie podobały mi się brzmienia Yamahy . No może wyjątek tu stanowi rewolucyjny jak na swoje czasy klawisz Yamaha DX7. Oparty był jednak na pomyśle syntezy Johna Chowinga - profesora Standford University . Syntezatory oparte na próbkach tej firmy po prostu mnie nie przekonują.
Ostatnio nawet wpdałem w swoista zadume grając na klawiszu Yamaha Motif . Zastanowiało mnie to jak w tak drogim instrumencie który kosztuje ponad 8000 zł można włożyć tak tandetne i plastikowe brzmienia ( poza nielicznymi wyjątkami ) . Wiem , ze ktoś może się ze mną tutaj nie zgodzić , bo jak wspomniałem na początku - brzmienie to rzecz gustu . A na temat gustów się nie dyskutuje .
Ale z drugiej strony zastanawiające jest to , ze na jakichkolwiek występach i koncertach live prędzej zobaczysz ludzi grających na klawiszach firm Roland , Korg czy Kurzweil niz na klawiszach koncernu Yamaha. Hmm...daje trochę do myślenia . Czyżby też mieli zastrzeżenia do tych klawiszy ?

kozpaw

Post autor: kozpaw » piątek 29 wrz 2006, 09:05

...Brzmienie instrumentu zależy po prostu od gustu . Ale z drugiej strony zastanawiające jest to , ze na jakichkolwiek występach i koncertach live prędzej zobaczysz ludzi grających na klawiszach firm Roland , Korg czy Kurzweil niz na klawiszach koncernu Yamaha. Hmm...daje trochę do myślenia . Czyżby też mieli zastrzeżenia do tych klawiszy ? ...

Oczywiście że brzmienie instrumentu to osobiste preferencje bo według mnie yamaha ze swoimi instrumentami kładzie obecnie całą konkurencję na łopatki. (i niejestem osamotniony w tym stwierdzeniu)

Codo tego co napisałeś na końcu że częściej można zobaczyć na scenie np rolanda niż yamahe to proponuję żebyś obejżał jakiś koncert amerykańskiej gwiazdy i dopiero wtedy pisał na ten temat.
YAMAHA za oceanem jest zdecydowanie na pierwszym miejscu a i unas już ma coraz większą rzeszę zwolenników
Klawiszowiec

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 29 wrz 2006, 09:18

Zespół Take 6 grał miał jakiś kontrakt z yamaha bo na scenie tylko yamaszki stały.Jordan Rudess był w stajni kurzweila teraz aktualnie korg, Phil Collins od zawsze korg :) Więc dużo zalezy jaka firma "opiekuje" się zespołem, bądź wykonwaca.
Rolanda załadujesz po brzegi czym chcesz 512mb daje możliwosci, niestety korg już takiej opcji nie ma, i nie oszukujmy sie w korgu TR piano też wieje jeszcze M1 :), dopiero jak zakupisz karty bądź 64 mb sampler możesz poprawić ,ale nie dużo.
Każdy instrument ma swoje dobre i złe strony, ale bardziej przyszłościowym i rozwojowym instrumentem wydaje mi sie w tej chwili roland, za chwileczke bede właścicielem x6 i mam nadzieje że sie nie myle.

Awatar użytkownika
diablo

Post autor: diablo » piątek 29 wrz 2006, 11:18

Co do tego co napisałeś na końcu że częściej można zobaczyć na scenie np rolanda niż yamahe to proponuję żebyś obejżał jakiś koncert amerykańskiej gwiazdy i dopiero wtedy pisał na ten temat.
Jeśli chodzi o to co napisałem to nie miałem na myśli jedynie koncertów i występów gwiazd amerykańskich , ale ogólnie koncerty artystów z róznych zakątków świata w tym i w naszym kraju . Jak najbardziej szanuje twoje zdanie choć niestety się z nim nie zgadzam

Awatar użytkownika
diablo

Post autor: diablo » piątek 29 wrz 2006, 11:40

Każdy instrument ma swoje dobre i złe strony, ale bardziej przyszłościowym i rozwojowym instrumentem wydaje mi sie w tej chwili roland
...
Ja też tak uważam . Choć wejście na rynek stacji roboczej Juno-G dużo namieszało. Jeśli komuś nie są potrzebne wejścia i wyjścia cyfrowe , kolorywy wyświetlacz , podświetlane pady i zamiast 8 ścieżek audio tylko 4 to warto się poważnie zastanowić czy nie lepiej zaoszczędzić ponad 4500 zł i kupić własnie Juno-G . Wszystko zależy od preferencji użytkownika .

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 29 wrz 2006, 13:53

Ja też zawsze ceniłem Rolandy, ale już mi się chyba trochę przejadły. Od serii RS (włącznie) nie słyszałem nic, co by mnie urzekło (nie wliczam w to syntezatorów-"analogów"-te są fajne). Ja szukam czegoś na scenę: piano, organy, pady, leady, arpegiator, edycja barw..., ale jeszcze nie spotkałem się, żeby wszystko podobało mi się w jednym. I nie mówcie nic o Nord Stage, bo też mi się nie podoba.

Co do Yamahy, to mogę powiedzieć, że S 90 ES ma najlepsze cyfrowe piano, na jakim grałem. Podejrzewam, że CP 300 też coś koło tego.

Nie miałem nigdy do czynienia z Kurzweilem, na targach pierwszy raz zagrałem na K2600X i podobało mi się wszystko oprócz piana. Podobno to stary instrument, mógłby mi ktoś przybliżyć z grubsza jego historię?

ODPOWIEDZ