Cubase i AVI
Mam problem - próbuję dołożyć muzykę do filmu w formacie avi. Chciałbym to zrobić w Cubase - więc ładuję tam filmik avi o wielkości ok. 75 MB i długości około 20 minut. Po czym program od razu mi się wiesza....Czy faktycznie Cubase sobie z tym problemem nie radzi, czy o co chodzi??
Dzięki za pomoc
Puff.
Dzięki za pomoc
Puff.
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.
Re: Cubase i AVI
...Mam problem - próbuję dołożyć muzykę do filmu w formacie avi. Chciałbym to zrobić w Cubase - więc ładuję tam filmik avi o wielkości ok. 75 MB i długości około 20 minut. Po czym program od razu mi się wiesza....Czy faktycznie Cubase sobie z tym problemem nie radzi, czy o co chodzi??
======
Witam
Dzieje się tak dlatego, że 20 minut filmu zmieszczone w 75MB oznacza koszmarnie wielką kompresję, a do Cubasowego videoplayera nalezy podać pliki video NIESKOMPRESOWANE. Zdekompresuj to Video (np. VirtualDub'em) i okaże sięże pliczek ma 750 MB albo lepiej. Wtedy go zapodaj Cubasowi a on to sobie ładnie odtworzy.
pozdrowienia
======
Witam
Dzieje się tak dlatego, że 20 minut filmu zmieszczone w 75MB oznacza koszmarnie wielką kompresję, a do Cubasowego videoplayera nalezy podać pliki video NIESKOMPRESOWANE. Zdekompresuj to Video (np. VirtualDub'em) i okaże sięże pliczek ma 750 MB albo lepiej. Wtedy go zapodaj Cubasowi a on to sobie ładnie odtworzy.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Mam problem - próbuję dołożyć muzykę do filmu w formacie avi. Chciałbym to zrobić w Cubase - więc ładuję tam filmik avi o wielkości ok. 75 MB i długości około 20 minut. Po czym program od razu mi się wiesza....Czy faktycznie Cubase sobie z tym problemem nie radzi, czy o co chodzi??
Dzięki za pomoc
Puff....
Dla mnie Cubase nie zabardzo nada się na prace z video. Polecam rozwiązanie z którego sam skorzystałem. Sciągnełem 30 dniową wersje Sony Vegas i zrobiłem na niej cały projekt. Po exporcie który trwał 2h plik z 5 min zajmował 880 MB. VirtualDub załatwił ten problem.
Dzięki za pomoc
Puff....
Dla mnie Cubase nie zabardzo nada się na prace z video. Polecam rozwiązanie z którego sam skorzystałem. Sciągnełem 30 dniową wersje Sony Vegas i zrobiłem na niej cały projekt. Po exporcie który trwał 2h plik z 5 min zajmował 880 MB. VirtualDub załatwił ten problem.
Dla mnie Cubase nie zabardzo nada się na prace z video. Polecam rozwiązanie z którego sam skorzystałem. Sciągnełem 30 dniową wersje Sony Vegas i zrobiłem na niej cały projekt. Po exporcie który trwał 2h plik z 5 min zajmował 880 MB. VirtualDub załatwił ten problem. ...
2 godziny 5-cio minutowy materiał?
albo słaby procesosor,albo bardzo skomplikowny projekt z mnustwem efektów.
Pozatym niezaponijmy ze z poziomu Sony Vegas mozna dokonac dowolnej kompresji materialu - DivX, Xvid, Mpeg1,2 itd. Wiec nie trzeba korzystac z zewnętrznych konwerterów plków video.

Pozatym niezaponijmy ze z poziomu Sony Vegas mozna dokonac dowolnej kompresji materialu - DivX, Xvid, Mpeg1,2 itd. Wiec nie trzeba korzystac z zewnętrznych konwerterów plków video.
z poziomu Sony Vegas mozna dokonac dowolnej kompresji materialu - DivX, Xvid, Mpeg1,2 itd. Wiec nie trzeba korzystac z zewnętrznych konwerterów plków video.
==========
To fakt - Vegas w tej kwestii jest chyba najlepszym narzędziem. Jednak z Cubase też się spokojnie da muzyke zrobić "pod obraz". Warunek wyżej.
pozdr
==========
To fakt - Vegas w tej kwestii jest chyba najlepszym narzędziem. Jednak z Cubase też się spokojnie da muzyke zrobić "pod obraz". Warunek wyżej.
pozdr
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
2 lata temu mmialem takiego dziwaka 9 sek. co zajmowal prawie cala plyte CD - to jakas animacja kinowa byla bodajze. Ledwo mi dysk wyrabial (nie pamietam w sumie czy dysk - ale skakalo jak diabli, a maja jedna SATA na system , Vst, host itd.)), pomoglo zmniejszenie tracku video ze nie bylo widac pojednczych klatek, zostal tylko podglad.
Tez na Cubase.
do dzisaj nie wiem o co chodzilo
Tez na Cubase.
do dzisaj nie wiem o co chodzilo
...2 lata temu mmialem takiego dziwaka 9 sek. co zajmowal prawie cala plyte CD - to jakas animacja kinowa byla bodajze. Ledwo mi dysk wyrabial (nie pamietam w sumie czy dysk - ale skakalo jak diabli, a maja jedna SATA na system , Vst, host itd.)), pomoglo zmniejszenie tracku video ze nie bylo widac pojednczych klatek, zostal tylko podglad.
Tez na Cubase.
do dzisaj nie wiem o co chodzilo ...
Mozliwe że byl to nieskompresowany obraz w wysokiej rozdzielczosci (1920:1080 HDTV) ze 30 klatek na sekunde albo i wiecej. Jedna klatka obrazu o takie rozdzielczości ma okolo 5,8 MB , czyli razy 30 wychodzi o kolo 180 MB na sekunde. Lub obraz o troche inne rodzielczosci , mniejszej np. PAL , jedna klatka to kolo 1,3 MB.
Miales doczynienia z nieskompresowanym obrazem. Podony filmik zakodowany do MPEG-2 lub DivX, mialby parenascie MB, nie więcej.
Tez na Cubase.
do dzisaj nie wiem o co chodzilo ...
Mozliwe że byl to nieskompresowany obraz w wysokiej rozdzielczosci (1920:1080 HDTV) ze 30 klatek na sekunde albo i wiecej. Jedna klatka obrazu o takie rozdzielczości ma okolo 5,8 MB , czyli razy 30 wychodzi o kolo 180 MB na sekunde. Lub obraz o troche inne rodzielczosci , mniejszej np. PAL , jedna klatka to kolo 1,3 MB.
Miales doczynienia z nieskompresowanym obrazem. Podony filmik zakodowany do MPEG-2 lub DivX, mialby parenascie MB, nie więcej.
albo słaby procesosor,albo bardzo skomplikowny projekt z mnustwem efektów.
...
No ja wtedy nie dowidziałem tej kopresji w programie
mimo wszystko efektów było b.dużo . Mimo wszystko polecam.

...

mimo wszystko efektów było b.dużo . Mimo wszystko polecam....
Tzn. jesli renderowałeś film nie uzywając kompresji i zgrywałes go do nieskompresowanego pliku AVI , czas renderowania powinien być duzo krótszy ponieważ procesor nie wykonywał operacji związanych jeszcze z kompresja materiuału.

Tzn. jesli renderowałeś film nie uzywając kompresji i zgrywałes go do nieskompresowanego pliku AVI , czas renderowania powinien być duzo krótszy ponieważ procesor nie wykonywał operacji związanych jeszcze z kompresja materiuału.
Witam
pozdrowienia
..
Ale ja te 75 MB skompresowałem z 750 MB, który tak samo zawieszał Kubę. Natomiast oba pliki (75 i 750MB) bez problemu chodzą na Adobe Premierze. Tylko że tam jest słabo z edycją dźwięku.
Wygląda jednak na to że Kuba z filmami nie daje rady.
Duże dzięki za odzew.
Puff.
pozdrowienia
..
Ale ja te 75 MB skompresowałem z 750 MB, który tak samo zawieszał Kubę. Natomiast oba pliki (75 i 750MB) bez problemu chodzą na Adobe Premierze. Tylko że tam jest słabo z edycją dźwięku.
Wygląda jednak na to że Kuba z filmami nie daje rady.
Duże dzięki za odzew.
Puff.
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.