Sampler programowy?
Witam, chciałbym przedstawić mój problem i mam nadzieję, że któryś z szanowynch forumowiczów mi pomoże. Otóż, przez długi czas posiadałem kartę SB Live 5.1, i w oprogramowaniu do katy był taki malutki programik jak Vienna Studio. Umożliwiał one między innymi przypisanie do każdego klawisza klawiatury osobnego sampla. Mając podłączony jakikolwiek kontroler midi można było za pomocą klawiszy wyzywalać sample jak na sprzętowym samplerze, lecz... niedawno nabyłem nową karte Emu1212 i niestety Vienna Studio nie jest przez nią obsługiwana ( jakiś konflikt sterowników). Jako że przyzwyczaiłem sie bardzo do tej metody samplowania mam do Was pytanie, czy znacie jakiś inny programik działający na tej zasadzie ? gdzie do każdego klawisza mógłbym przypisać inny sampel ? z góry dziękuję za jakieś wsakzówki .... 

Re: Sampler programowy?
NI kontakt
Tutaj są darmowe - można coś wybrać.
Dla wielu z nich potrzebny bedzie jeszcze jakiś host, bo "same" nie działają
. Darmowe hosty można znaleźć w tym samym miejscu co samplerki
.
NI Kontakt, owszem można polecić (kosztuje kilkanaście setek), ale w tym instrumencie (oprócz posiadania masy innych mozliwości) można do jednego klawisza przypisać kilkaset sampli (oczywiście teoretycznie można też więcej, ale nie znam takich, a tych z kilkuset samplami na klawisz, to używam sam), a skoro autorowi pytania chodziło o jeden sampel na klawisz..
pozdr
Dla wielu z nich potrzebny bedzie jeszcze jakiś host, bo "same" nie działają

NI Kontakt, owszem można polecić (kosztuje kilkanaście setek), ale w tym instrumencie (oprócz posiadania masy innych mozliwości) można do jednego klawisza przypisać kilkaset sampli (oczywiście teoretycznie można też więcej, ale nie znam takich, a tych z kilkuset samplami na klawisz, to używam sam), a skoro autorowi pytania chodziło o jeden sampel na klawisz..
pozdr
bębniarz
...Otóż, przez długi czas posiadałem kartę SB Live 5.1, i w oprogramowaniu do katy był taki malutki programik jak Vienna Studio...
Korzystasz z SoundFont'ów, czyli po zmianie karty potrzebny Ci jest sampler który odtworzy ten format programowo, a nie sprzętowo. Zajrzyj tam (free): www.rgcaudio.com/sfz.htm
[addsig]
Korzystasz z SoundFont'ów, czyli po zmianie karty potrzebny Ci jest sampler który odtworzy ten format programowo, a nie sprzętowo. Zajrzyj tam (free): www.rgcaudio.com/sfz.htm

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
P.S.
Zupełnie zapomniałem
, "najnowsza" Wienna Studio 2.40.60 przed uruchomieniem sprawdza czy da radę sprzętowo obsłużyć zainstalowaną kartę. Ale w sumie na kiego Ci ten szajs skoro można się posłużyć rewelacyjnym w te klocki Extreme Sample Converter: www.extranslator.com/pl/index.html
[addsig]
Zupełnie zapomniałem

[addsig]
......Otóż, przez długi czas posiadałem kartę SB Live 5.1, i w oprogramowaniu do katy był taki malutki programik jak Vienna Studio...
Korzystasz z SoundFont'ów, czyli po zmianie karty potrzebny Ci jest sampler który odtworzy ten format programowo, a nie sprzętowo. Zajrzyj tam (free): http://www.rgcaudio.com/sfz.htm
...
prosze bez smiechu,bo moze i jestem zielony ale ...
Vienna nie slużyla mi do korzystania z Sound Fontów ,tylko z własnych sampli ( nie wiem może to jest jakieś szersze określenie ), dlatego nie szukam niczego co konwertuje sound fonty, innego programu do odtwarzania plikow SF, tylko ustrojstwa do którego zaimportuje swoje wav'y, przypisze je do konkretnych klawiszy, i bede mogl działać. Urok Vienny polegal na to, że jeśli twój komputer wytrzymał to można było mając 88 klawiszowy sterownik, przypisać do każdego klawisza osobny sampel, pod tym względem MPC wysiada
Korzystasz z SoundFont'ów, czyli po zmianie karty potrzebny Ci jest sampler który odtworzy ten format programowo, a nie sprzętowo. Zajrzyj tam (free): http://www.rgcaudio.com/sfz.htm

...
prosze bez smiechu,bo moze i jestem zielony ale ...
Vienna nie slużyla mi do korzystania z Sound Fontów ,tylko z własnych sampli ( nie wiem może to jest jakieś szersze określenie ), dlatego nie szukam niczego co konwertuje sound fonty, innego programu do odtwarzania plikow SF, tylko ustrojstwa do którego zaimportuje swoje wav'y, przypisze je do konkretnych klawiszy, i bede mogl działać. Urok Vienny polegal na to, że jeśli twój komputer wytrzymał to można było mając 88 klawiszowy sterownik, przypisać do każdego klawisza osobny sampel, pod tym względem MPC wysiada

...Vienna nie slużyla mi do korzystania z Sound Fontów ,tylko z własnych sampli ( nie wiem może to jest jakieś szersze określenie ) ...
Mylisz pojęcia, wgrywajac swe wave Twoja Wiena tlumaczyła to na (wielowarstwowe) Sound Fonty które można było odegrać sprzętowo na karcie SB, wskazując w oprogramowaniu jej port MIDI In
...prosze bez smiechu,bo moze i jestem zielony ale ...
Uśmiech nie był ku temu, że jesteś ponoć zielony, tylko, iż proponowane oprogramowanie jest za darmo. Co to jest ten MPC (wg Ciebie)?
[addsig]
Mylisz pojęcia, wgrywajac swe wave Twoja Wiena tlumaczyła to na (wielowarstwowe) Sound Fonty które można było odegrać sprzętowo na karcie SB, wskazując w oprogramowaniu jej port MIDI In
Uśmiech nie był ku temu, że jesteś ponoć zielony, tylko, iż proponowane oprogramowanie jest za darmo. Co to jest ten MPC (wg Ciebie)?
[addsig]
......Vienna nie slużyla mi do korzystania z Sound Fontów ,tylko z własnych sampli ( nie wiem może to jest jakieś szersze określenie ) ...
...
za duzy skrot myslowy:/ chodzilo o serie samplerów sprzętowych firmy AKAI MPC ( Music Production Center - one mają tylko po 16 padów do wyzwalania sampli ).
może jeszcze jakies propozycje rozwiązania problemu ?
...
za duzy skrot myslowy:/ chodzilo o serie samplerów sprzętowych firmy AKAI MPC ( Music Production Center - one mają tylko po 16 padów do wyzwalania sampli ).
może jeszcze jakies propozycje rozwiązania problemu ?

Nie wiem w czym tkwi problem. Przecież karta E-mu 1212 ma dołączony sampler EmulatorX oraz program do konversji sampli.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:30 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]