Music Media 2006 - wrażenia

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Laliszon
Re: Music Media 2006 - wrażenia

Post autor: Laliszon » poniedziałek 25 wrz 2006, 01:01

Było ok, trochę zbyt głośno możnaby na przyszłość pomyśleć o boxach do gitarek i piecyków. Były spotkania towarzyskie , oczywiście utknąłem na dłużej przy sprzęcie studyjnym TL audio, bardzo przyjemne stoisko AUDIOTECHU i kupilem sobie nawet bardzo praktyczna pamiątkę w postaci microsynta Novation XIO 25 bardzo fajna klawiaturka podróżna , do tego niezły interface audio ,właśnie się tym bawię a sporo to może, coraz bardziej mi się podoba.
a takie maeństwo ktoby pomyślał.
Tradycyjnie miło na stoisku Music Info, w Audiostacji w końcu pograłem na accesvirusie (początek polowania:)
W końcu coś się wydarzyło w tym mieście.
Arcadeaudio pokazało paczki KV2 (nagłośnie- cały system) znalem to isłuchałem kiedyś ale na plenerku robi wrażenie.
No i soundcraft pokazał cyfrową stilnicę (zresztą była na fotach u kolegi wyżej) wlaściwie konsola jak ze statku kosmicznego.
Z miejscem do parkowania porażka. Ale to bardziej do właściciela obiektu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 25 wrz 2006, 01:46

No i soundcraft pokazał cyfrową stilnicę (zresztą była na fotach u kolegi wyżej) wlaściwie konsola jak ze statku kosmicznego.

Eee, bez przesady, co wobec tego powiedziec o np.
SONY Oxford, ktora to byla zrobiona jakies 10 lat temu?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » poniedziałek 25 wrz 2006, 07:00

Ale model ważony (ósemka) był niepodłączony do niczego, można było jedynie pomacać ''na głucho''. Dla mnie rewelacja (wrażenie z macania) zwłaszcza jeśli zna się cenę, pozostałe modele CME, jak mówiłem, nic nadzwyczajnego....
Już w testach "na głucho" można stwierdzić, czy klawiatura daje namiastkę realizmu gry na "akustyku", czy jest jego bardzo bliska.
Kryterium pt. "jak za tą cenę" - w przypadku klawiatur nie ma raczej zastosowania - albo akcja klawiszy jest dobra, realna, albo sztuczna, zła :)
pozdrawiam
Sixtus

Kamil_Wilgucki

Post autor: Kamil_Wilgucki » poniedziałek 25 wrz 2006, 09:07

My wpadliśmy posłuchać monitorow estradowych, trochę ich tam bylo i stwierdziliśmy, że to co mamy (dynacord AM12) jest jednym z najlepszych produktów (z tego co było wystawiane). Przesłuchaliśmy RCF, KME i tak z ciekawości LDM oraz POL-AUDIO i tu spotkała nas miła niespodzianka, usłyszeliśmy lepszą wersję naszego dynacorda, POL-AUDIO M112 Ak miał przyjemniejszą górę i tak samo klarowny środek i dół, zresztą wyglądał jak kopia dynacorda AM12 (tylko, że w kocyku), tak wiec nasi też potrafią zrobić coś dobrego (nie dotyczy to LDM, bez obrazy oczywiście). Z innych monitorów zbliżone brzmienie miał tylko KME CLP 350, ale to na 15" trochę dla nas za duże. Natomiast zawiódł mnie KME CLP 320 (którego zamierzałem kupić), brzmienie miał zdecydowanie gorsze od dynacorda AM12 (ostrzejsza góra i mniej środka), i wieksza obudowa.

Z ciekawostek, spotkaliśmy wreszcie dobrze brzmiący plastik - dynacord D-Lite 2000 D12-3, naprawde solidna paczka z klarownym środkiem i nie za ostrą górą, nie było też słychać "pudełkowego stukotu", który nas denerwował w innych paczkach (dwudrożne EV - seria ZX i RCF - seria ART).

Na niektórych stoiskach było widać totalne nieprzygotowanie/niechęć wystawców do pokazywania własnego sprzętu - odpowiedzi typu nie mamy kabli, nie da się podłączyć itp., po prostu przywieźli paczki po to aby stały i robiły za mebel.

Moje opinie są oczywiście subiektywne.
Pozdrawiam,
Kamil

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 25 wrz 2006, 09:15

Na niektórych stoiskach było widać totalne nieprzygotowanie/niechęć wystawców do pokazywania własnego sprzętu - odpowiedzi typu nie mamy kabli, nie da się podłączyć itp., po prostu przywieźli paczki po to aby stały i robiły za mebel.

Dokladnie, zgadzam sie w 100%. Jakies takie niewiadomocoipoco zawsze sie znajda. Cale szczescie dotyczylo to doslownie kilku stoisk. Przewazajaca wiekszosc salesmanow jak dopadla czlowieka to nie mozna sie bylo od nich opedzic i dobrze. Czesto dowiadywalem sie znacznie wiecej niz poczatkowo zamierzalem, wraz z praktycznymi demonstracjami itd.
Ogolne wrazenia - w zeszym roku maly falsestart, dzisiaj to juz bylo to o co chodzi. Ogolnie:
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 25 wrz 2006, 10:33

...wiekszosc salesmanow jak dopadla czlowieka to nie mozna sie bylo od nich opedzic i dobrze. Czesto dowiadywalem sie znacznie wiecej niz poczatkowo zamierzalem, wraz z praktycznymi demonstracjami itd...
A jak założyłem koszulkę z napisem "Estrada i Studio", to miałem jeszcze lepiej, bo niektórzy mysleli, że jestem z pisma

...Żeby było jasne-nie wywołuję kolejnej awantury bo sam prowadzący to bardzo sympatyczny człowiek i doskonały praktyk. może tylko nie powinien prowadzić wykładów...
Oczywiście, że można tak uznać, ale moim zdaniem mówienie tego w oczy samemu zainteresowanemu przy kilkunastu osobach na sali jest nie fair. Człowiek został zaproszony, więc nie można go obwiniać, za to, że się pojawił.

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 25 wrz 2006, 15:30

Ale model ważony (ósemka) był niepodłączony do niczego, można było jedynie pomacać ''na głucho''. Dla mnie rewelacja (wrażenie z macania) zwłaszcza jeśli zna się cenę, pozostałe modele CME, jak mówiłem, nic nadzwyczajnego....
Już w testach "na głucho" można stwierdzić, czy klawiatura daje namiastkę realizmu gry na "akustyku", czy jest jego bardzo bliska.
Kryterium pt. "jak za tą cenę" - w przypadku klawiatur nie ma raczej zastosowania - albo akcja klawiszy jest dobra, realna, albo sztuczna, zła :)
pozdrawiam
Sixtus...
Zgadza się, ale słyszałem niepotwierdzone ploty o innej dynamice klawiszy czarnych i białych (via midi) i chciałem sobie to potwierdzić/zdementować.
Przyjemność grania ''na głucho'' natomiast jak napisałem była bardzo duża (oczywiście subiektywnie), choć nie był to ''ciężki fortepian'', raczej takie ''szkolne pianino''.
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 25 wrz 2006, 15:32

...Witam
Wpadlem na chwile na targi (mialem tylko godzine w piatek) celem wysluchania
monitorow.[...]
Ja też chciałem posłuchać kilku, ale w tym huku nie dałem rady - po prostu nie było sensu.
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » poniedziałek 25 wrz 2006, 22:32

**
Zgadza się, ale słyszałem niepotwierdzone ploty o innej dynamice klawiszy czarnych i białych (via midi) i chciałem sobie to potwierdzić/zdementować.
Jakiś czas temu, bylem zaskoczony wlasnie takimi opiniami nt. klawiatury w M-Audio Pro Keys 88. Sprawdzilem organoleptycznie - niestety, to prawda - klawisze czarne grają głośniej od białych. Różnicę delikatnie można zniwelować, ustawiając krzywą velocity - ale nie o niwelowanie różnic przecież chodzi, a o dobrze odwzorowaną dynamikę...
Nie zdziwiłbym się , gdyby z CME okazało się tak samo. W każdym razie - w moich oczach dyskredytuje to klawiaturę. Szkoda, bo po pochlebnych recenzjach, chcialem CME nabyc. Czyli nie szkoda - bo nie nabyłem :D
pozdrawiam
Sixtus

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 26 wrz 2006, 13:28

jeszcze tylko dorzuce pewna dygresje na temat targow...

Ciekawe dlaczego wielu gitarzystom testujacym sprzet wydaje sie ze nalezy to robic grajac godzine na jednym ustawieniu wzmacniacza (glosno oczywiscie) gamy i pasaze? Kiedy przygladalem sie testujacym sprzet kolegom to nie moglem tego zrozumiec...

Ciekawe dlaczego niektorzy obslugujacy stoiska Panowie mysla ze maja do czynienia z laikiem ktory sie na niczym nie zna i przeszkadzaja w testach glupawymi uwagami i jeszcze lepszymi poradami uniemozliwijac wrecz zapoznanie sie z walorami urzadzenia, po czym mowia ze "juz koniec bo inni czekaja" ? Smierdzi mi to amatorka... Oby jak najmniej takich "zyczliwych" w naszych polskich sklepach...

Ciekawe dlaczego wielu wystawcow uznalo ze nie nalezy przywozic ze soba tanszych eksponatow na targi? Np Variaxa wielu ludzi byloby ciekawych - nasza wycieczka obejmowala przynajmniej 3 takie osoby - ale Variaxa nie bylo.. Byly za to glowy mesy po 8600 za klocek, towar drogi i skierowany do zdecydowanych na ten model marke i cene...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ