witam,
jestem mlody i zielony w tej calej branzy. posiadam sprzet jak w opisie, czyli mikser phonic helix board 12 firewire oraz cubase le. wybieram sobie jako device phonica, wszystko jest ok, ale...
problem mam w tym, ze gdy chce nagrywac np. z 1 i 2 kanalu miksera to w opcji stereo kanal 1 sie nagrywa na lewej sciezce a kanal 2 na prawej. gdy daje mono jest fajnie, moge osobno oba kanaly nagrac, ale tu mam kolejny problem, bo dana sciezka jest tylko mono i nie moge wrzucic do niej efektow stereo. Probowalem nagrywac to samo w cool edit pro 2 i moge nagrac osobno sciezki stereo wiec problem nie lezy po strone miksera ale mojej nieznajomosci cubase..szukalem wszedzie ale nie znalazlem nigdzie jak sobie moge z tym poradzic, wiec pytanie wiec mam takie:
- jak ustawic wszystko w cubasie zeby nagrac kanal 1 i kanal 2 osobno (a zeby byly stereo)?
- jesli to niemozliwe to jak "skopiowac"/zedytowac kanal mono tak zeby zrobic z niego stereo ?
Problem z Cubase LE i Phonic HB12 FW
Re: Problem z Cubase LE i Phonic HB12 FW
ponawiam temat!
- jak ustawic wszystko w cubasie zeby nagrac kanal 1 i kanal 2 osobno (a zeby byly stereo)?
Chyba nie da się w tej wersji. Albo nagrywasz w mono albo w stereo.
Gdybyś miał nowszą wersję SE 3 to tam powinno być już nowe okno VST Connections gdzie można dowolnie konfigurować kanały wejściowe ale tego to tak nie jestem pewien. W SL 3 jest na pewno.
Działa to na tej zasadzie, że tworzysz sobie kanały nagrywania BUS np. Stereo 1 i podpinasz pod niego wejścia karty np. Lewy kanał 1 + Lewy Kanał 1 a dla Stereo 2 możesz zrobić Prawy kanał 2 + Prawy kanał 2
- jesli to niemozliwe to jak "skopiowac"/zedytowac kanal mono tak zeby zrobic z niego stereo ?
W POOL jest opcja konwersji.
W oknie POOL zaznaczasz nagrany klip i prawym przyciskiem myszy masz dostęp do menu i opcji konwersji Convert Files ... w oknie "Convert Options" jako Channels wybierasz Stereo Interleaved jako Options wybierasz Replace wtedy pliki zostaną zastąpione nową wersją stereo.
Na koniec przenosisz klip na ścieżkę stereo jeżeli o to ci chodzi.
Chyba nie da się w tej wersji. Albo nagrywasz w mono albo w stereo.
Gdybyś miał nowszą wersję SE 3 to tam powinno być już nowe okno VST Connections gdzie można dowolnie konfigurować kanały wejściowe ale tego to tak nie jestem pewien. W SL 3 jest na pewno.
Działa to na tej zasadzie, że tworzysz sobie kanały nagrywania BUS np. Stereo 1 i podpinasz pod niego wejścia karty np. Lewy kanał 1 + Lewy Kanał 1 a dla Stereo 2 możesz zrobić Prawy kanał 2 + Prawy kanał 2
W POOL jest opcja konwersji.
W oknie POOL zaznaczasz nagrany klip i prawym przyciskiem myszy masz dostęp do menu i opcji konwersji Convert Files ... w oknie "Convert Options" jako Channels wybierasz Stereo Interleaved jako Options wybierasz Replace wtedy pliki zostaną zastąpione nową wersją stereo.
Na koniec przenosisz klip na ścieżkę stereo jeżeli o to ci chodzi.
- jesli to niemozliwe to jak "skopiowac"/zedytowac kanal mono tak zeby zrobic z niego stereo ?...
Zakladasz sobie grupe STEREO i kierujesz na jej wejscie sciezke mono.
[addsig]
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Fakt, też tak można.
Nie wiem czy w tej wersji LE są grupy na mikserze ?
Fakt, też tak można.
Nie wiem czy w tej wersji LE są grupy na mikserze ?
...- jesli to niemozliwe to jak "skopiowac"/zedytowac kanal mono tak zeby zrobic z niego stereo ?...
...
Lub:
zakladasz slad stereo i kopiujesz/przenosisz audio ze sladu mono na ten stereo
...
Lub:
zakladasz slad stereo i kopiujesz/przenosisz audio ze sladu mono na ten stereo
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Dzieki wielkie za pomoc, probowalem z ta konwersja w POOL'u i wyszlo. Nagrac chyba w wersji LE nie da rady (nie ma jak tego rozdzielic) ale jak mozna to zrobic w inny sposob to najwazniejsze. Jeszcze raz dzieki :)