Mikser cyfrowy do 2000 EUR

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Mikser cyfrowy do 2000 EUR

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 wrz 2006, 13:57

przy okazji nie mozna go wogole dostac w europie - nawet na stronie behringera mamy do wyboru israel,japonie australie i chiny.....

a szkoda bo to dobry sprzet....mialem porownanie z 01v i 03d i bije je na leb.......

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 18 wrz 2006, 14:09

...przy okazji nie mozna go wogole dostac w europie - nawet na stronie behringera mamy do wyboru israel,japonie australie i chiny.....

Stawiam na jakies problemy z RoHS

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » poniedziałek 18 wrz 2006, 16:05

One_sign, dostałeś ode mnie maila??

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » poniedziałek 18 wrz 2006, 23:34

...przy okazji nie mozna go wogole dostac w europie - nawet na stronie behringera mamy do wyboru israel,japonie australie i chiny.....

a szkoda bo to dobry sprzet....mialem porownanie z 01v i 03d i bije je na leb..........
Ze niby Behringer Bije na łeb 03D ? pracuje na tym stole juz dosyc długo , w tamtym roku gdy był taki BUM , na cyfrowy stół Behringera i wszedzie je sprzedawali obnizali cene itd, pokusiłem sie i wziołem ze sklepu na Test ...
Nie był najgorszy , lecz pozostałem przy swojej Yamaha 03D ktora mimo 20 Bit -owych przetwornikow według mnie brzmiała łagodniej, a przede wszystkim 100 % bardziej Funkcjonalny stół

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 wrz 2006, 09:30

co w nim jest bardziej funkcjonalnego?
za to brzmienie kwestia gustu - mi bardziej odpowiada behringer bo brzmi bez zakolorowan....eq tez przyjemniejszy....

i nie bum jak piszesz tylko zwykla obnizka cen jaka beh mial na wszystkie swoje produkty...pozniej zaczely isc do gory i to nawet mocno...

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 19 wrz 2006, 12:09

...co w nim jest bardziej funkcjonalnego?
za to brzmienie kwestia gustu - mi bardziej odpowiada behringer bo brzmi bez zakolorowan....eq tez przyjemniejszy....

i nie bum jak piszesz tylko zwykla obnizka cen jaka beh mial na wszystkie swoje produkty...pozniej zaczely isc do gory i to nawet mocno......
hmm. czy ja wiem czy tak mocno , obnizyli ceny pozbyli sie zapasów , a potem go juz nie bylo wiec ceny podniesli ... tylko nie było co sprzedawac .

Yamaha 03d jest o NIEBOOO jak nie o dwa bardziej funkcjkona od Behringera ,,
1) nie posiada wiatraka, czyli działa bezgłosnie
2) pracuje sie myszką nie musisz latac łapami po mikserze ( ogromna zaleta )
3) DUZY WYSWIETLACZ , !!!!
4) WEWNETRZNE KROSOWANIE wszystkiego z wszystkim . co chcesz
5) praca z Surrand
6 kilka wyjsc cyfrowych
7) mozliwosc konfiguracji całego stołu do roznych sytuacji
bardzo intuicyjny ,
NIe zawodny , przez tyle lat jeszcze nic nie nawaliło , kompletnie bez awaryjny , czego nie mozna powiedziec o behringerah

Behringer to jest era pierwszego stołu Yamahy 01Promix, czy jakos tak z ta róznica ze Behringer ma lepsze przetworniki od 01Promix,

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 wrz 2006, 01:12

tez nie mam wiatraka - wymontowalem bo faktycznie pomysl z nim byl nietrafiony - w plenerze luz ale nie w studiu

nie wziales jednej kwestii pod uwage - obsluga mysza wcale nie jest wygodna....dlatego ludzie kupuja czesto sterowniki czy miksery cyfrowe czy inne kontrolery zeby miec wszystko pod palcem....

wielkosc wyswietlacza nie ma zbyt duzego wplywu na prace jesli masz na nim wszystko czego akurat potrzebujesz - gorzej gdy czegos nie masz....nie narzekalem jest ok
ma inny wielki plus - mierniki poziomow przy faderach - tego nie ma zadna yamaha - wiadomo meterbridge ale jakim kosztem?

nie jest to era promomixa01 tylko 01v.....i bije ja na leb...ma bdb preampy tez umozliwia wsylanie sygnalu gdzie zechcesz....moze nie az taka krosownice jak karty rme ale przy pracy nigdy nie mialem problemu z przeslaniem sygnalu 16 busow 4 auxy 4 efekty....efekty tez mo0zesz wyslac gdzie chcesz

tez ma surround ktory dziala bezproblemowo

tez ma wyjscia cyfrowe - spdif i/o i rozszerzenie za pomoca kart i to dwoch
a tam do wyboru 16 i/o adat(nie 8 jak w yamaha)16 i/o tdif i aes/ebu 8 kanalow

tez jest bardzo intuicyjny - zabralem sie za prace po 5 godzinach dlubania i wiedzialem o nim praktycdznie wszystko co gdzie i jak...
przyciski wszystko objasniaja...

awaryjnosc?ma ponad dwa lata i zadnego problemu wiec nie wiem o czym piszesz?

i ma niezaprzeczalny plus - fadery 100mm z dwukrotnie wyzsza rozdzielkczoscia niz yamaha w wersji 60mm.....
moze dla ciebie to szczegol ale ja nie raz mialem klopot z ustawieniem sygnalu bo brakowalo mi wartosci posredniej....
24 bity niby szczegol ale rowniez wazny.......

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 wrz 2006, 01:15

a co do jakosci brzmienia to i tak tascam dm24 wciaga je nosem.....

Kobe

Post autor: Kobe » środa 20 wrz 2006, 10:42

...a co do jakosci brzmienia to i tak tascam dm24 wciaga je nosem........
Masz może tego Tascama? Jeśli tak to miałbym kilka pytań, bo jakoś nigdzie nie mam okazji się z nim zapoznać "oganoleptycznie". Co prawda myślę bardziej o DM3200 bo i on jest śmiesznie tani w porównaniu do nowych Yamaszek, ale pewno DM24 też byłby dla mnie wystarczający, a podoba mi się to, że ma najczęściej używane złącza na górze panelu (dla innych to może wada, a dla mnie zaleta).
No więc tak...
1. Jak się sprawuje jako krosownica, bo to będzie jego podstawowe zadanie, czy można łączyć wszystko ze wszystkim (w granicach rozsądu oczywiście, nie planuję wysyłać sygnału sumy do gniazda sieciowego na przykład...)
2. Jak wygląda kwestia sterowania DAWami, tutaj obawiam się, że może korzystać z protokołu HUI i używać np tylko 8 tłumików tak jak w Digital8Bus, to by była wielka szkoda.
3. Najmniej ważne. Jakość przedwzmacniaczy, pewno nie będę ich używał, ale jeśli już są, to kiedyś mogą sie jednak przydać, więc fajnie żeby były lepsze niż w tych starszych Yamahach.
To chyba tyle.

A może ktoś używa DM3200 i powie mi jak wypada on brzmieniowo i funkcjonalnie w porównaniu z Yamahą DM1000, chodzi mi o takie "ludzkie" odczucia, bo to co jest w instrukcji to już nie raz przeczytałem.

Pozdrawiam

Acha jeszcze jedno, będę tego używał w "studiu", nie do nagłośnień.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 20 wrz 2006, 11:37

nie wziales jednej kwestii pod uwage - obsluga mysza wcale nie jest wygodna....dlatego ludzie kupuja czesto sterowniki czy miksery cyfrowe czy inne kontrolery zeby miec wszystko pod palcem....

wielkosc wyswietlacza nie ma zbyt duzego wplywu na prace jesli masz na nim wszystko czego akurat potrzebujesz - gorzej gdy czegos nie masz....nie narzekalem jest ok
ma inny wielki plus - mierniki poziomow przy faderach - tego nie ma zadna yamaha - wiadomo meterbridge ale jakim kosztem?

nie jest to era promomixa01 tylko 01v.....i bije ja na leb...ma bdb preampy tez umozliwia wsylanie sygnalu gdzie zechcesz....moze nie az taka krosownice jak karty rme ale przy pracy nigdy nie mialem problemu z przeslaniem sygnalu 16 busow 4 auxy 4 efekty....efekty tez mo0zesz wyslac gdzie chcesz

tez ma surround ktory dziala bezproblemowo

tez ma wyjscia cyfrowe - spdif i/o i rozszerzenie za pomoca kart i to dwoch
a tam do wyboru 16 i/o adat(nie 8 jak w yamaha)16 i/o tdif i aes/ebu 8 kanalow

tez jest bardzo intuicyjny - zabralem sie za prace po 5 godzinach dlubania i wiedzialem o nim praktycdznie wszystko co gdzie i jak...
przyciski wszystko objasniaja...

awaryjnosc?ma ponad dwa lata i zadnego problemu wiec nie wiem o czym piszesz?

i ma niezaprzeczalny plus - fadery 100mm z dwukrotnie wyzsza rozdzielkczoscia niz yamaha w wersji 60mm.....
moze dla ciebie to szczegol ale ja nie raz mialem klopot z ustawieniem sygnalu bo brakowalo mi wartosci posredniej....
24 bity niby szczegol ale rowniez wazny..........
Obsługa myszą w Yamaha 03D , jest ZAJE -- ZAJE... to zupelnie cos innego niz w kompie... nie musisz ruszac sie z krzesła na boki itd, a wszystko robisz, jesli ktos nie probował myszy w tym stole to nie bedzie wiedzał o czym Mowie ...
. nie chce mi sie tutaj uderzac w szczególiki , ... Behringer ma tylko dwie rzeczy ktore mozna uznac za lepsze
1) 100 mm fadery
2) diody wyswietlacz przy kazdym kanale

nic wiecej ,,,, reszta jest daleko w tyle

co do jakosci dzwięku

Behringer, Tascam, Yamaha ... to wszystko tanie modele ... przecietny Stół analogowy typu MACKIE - WCIĄGA JE WSZYSTKIE NOSEM , ...i kazdy kto testował analog i ""Tanią " cyfre Ci to powie , nie mowimy o funkcjonalnosci tylko sygnale jaki wychodzi , YAMAHA , 03D , ,02R96 ,na tych stołach pracuje , pewnego razu do studia przyszedł człowiek z małym Mackie 1404 VLZ PRO i Płyta CD na ktorej miał slady , chciał zmiksowac swoj numer korzystajac z naszego pomieszczenia ale swojego miksera ,
Ok, na poczatku troche nam było wesoło z kolega , przestało nam byc , gdy zaczeło sie miksowanie ... po 3 godzinach człowiek od Mackiego zebrał graty i poszedł ... a ja z kolega dla swietego spokoju , zrobilismy drugi Miks na Yamaha 02R96 .. na drugi dzien , porownywalismy A/B owe dzieła... nie bede sie rozpisywał , krotko mowiac Miks z MACKIE brzmiał lepiej , masywniej inna przestrzen , jakis czas potem zrobbilismy porownawczy Master .. , tutaj dopiero było słychac róznice ,

ODPOWIEDZ