Monitory - co, gdzie i jak?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SpaceMan
Re: Monitory - co, gdzie i jak?

Post autor: SpaceMan » wtorek 19 wrz 2006, 20:33

Witam

Czytam i super ze taka wymiana potrafi wiele wyjasnic i wniesc do zycia.
Mam pytanko:
MBty stwierdziles ze najlepszym wyborem to M1 active MKII Alesis w przedfziale cenowym (teraz moge je kupic w Anglii za 220 Funtow za pare)
A kolega Oduckco proponuje do muzyki Rap (powiem tylko ze staram sie laczyc dwa gatunki RApu i Elektonicznej)

Zrozumialem tyle ze mozna wybrac monitory pod siebie lub to do czego konstruktorzy daza albo gatunkowo muzycznie.

Wielkosc tego problemu mnie przerasta ze wzgledu na brak wiedzy a moze bardziej praktycznego doswiadczenia z tymi urzadzeniami.

Prosze o jasna odpowiedz mam na poslkie 1400 PLN co najlepiej wybrac do Rapu i Elektorniki (chyba najjasniej bedzie ChillOut)
Z zamilowania muzyk, dopiero zaczynam przygode bo bawie sie tym tylko 5 lat, teraz dopiero zaczne szalec bo kupilem sprzet.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 19 wrz 2006, 21:19

biorac pod uwage srodki do dyspozycji polecam... Alesis m1 mkII :)

najbardziej rozsadny wybor w twoim przypadku, jak i w wielu innych

i to nie jest tak, ze do kazdego podgatunku czy gatunku buzyki sa inne monitory, troche opacznie zrozumiales ;) moim zdaniem mozna wydzielic dwie, gora trzy grupy - 1. do zgrani rzeczy gdzie priorytetem jest energia, tzw "punch" i precyzja w w pionach rytmicznych 2. do rzeczy akustycznych, gdzie duzo wazniejsza role niz w poprzednim przypadku graja plany i niuanse dynamiczne; i ew 3: do robienia rzeczy pod okreslone medium (TV/Radio/Infernet) - gdzie ma byc cos pomiedzy "ladnie" a "skutecznie".
to tak juz bardzo pokrotce, zeby nie zamacic znowu :)
i oczywiscie nie jest tak ze dane moniotry mozna zaszufladkowac tylko do jednej z tych grup - bo to raczej kategorie cech a nie samego sprzetu
to tyle ode mnie w tym temacie ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » wtorek 19 wrz 2006, 22:58

...Witam

Czytam i super ze taka wymiana potrafi wiele wyjasnic i wniesc do zycia.
Mam pytanko:
MBty stwierdziles ze najlepszym wyborem to M1 active MKII Alesis w przedfziale cenowym (teraz moge je kupic w Anglii za 220 Funtow za pare)
A kolega Oduckco proponuje do muzyki Rap (powiem tylko ze staram sie laczyc dwa gatunki RApu i Elektonicznej)

Zrozumialem tyle ze mozna wybrac monitory pod siebie lub to do czego konstruktorzy daza albo gatunkowo muzycznie.

Wielkosc tego problemu mnie przerasta ze wzgledu na brak wiedzy a moze bardziej praktycznego doswiadczenia z tymi urzadzeniami.

Prosze o jasna odpowiedz mam na poslkie 1400 PLN co najlepiej wybrac do Rapu i Elektorniki (chyba najjasniej bedzie ChillOut)
...

Widziałem już na wielu zagranicznych forach o rapie wzmianki o tym że Alesisy się do niego absolutnie nie nadają..

Polecam:
http://www.futureproducers.com
http://www.mpc-forums.com

I tam opcje "search".

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 19 wrz 2006, 23:42

moim skromnym zdaniem teza o niepasowaniu konkretnych monitorów do określonych gatunków muzyki jest nonsensowna. No chyba, że mowa o jakichś wyjątkowo dziwacznych i nietypowych monitorach, ale Alesisy M1 absolutnie takie nie są, wręcz przeciwnie - są całkiem uniwersalne.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 19 wrz 2006, 23:53

zgadzam sie w zupelnosci :)

nie ma czegos takiego jak "kompletne" nie nadawanie sie, monitory moga sie nadawac mniej lub bardziej, ale nigdy "kompletnie" (oczywiscie poza przypadkiem, kiedy sa potwornie kiepskie, ale w sumie wtedy tez moga sie przydac jako podstawka pod doniczke na przyklad ;) )

bierz alesisy, za ta cene nic lepszego nie dostaniesz
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 19 wrz 2006, 23:57

...okej okej, ja to wszystko czytam i nasuwa sie pytanie:
skoro nie mam zadnego doswiadczenia z monitorami, nigdy nie mialem z nimi styku, a jak mowicie - "monitorow nalezy sie nauczyc" w sensie, ze dlugo trzeba z nimi popracowac, zeby je rozpracowac, to jak ja mam biorac jakis album do sklepu od razu to rozpoznac, ktory mi przypasuje? moze to smieszne, ale mam obawy, ze w ogole nie uslysze wiekszej roznicy miedzy nimi .. ...
Twoje obawy są bardzo uzasadnione. Żeby móc wiarygodnie ocenić właściwości monitorów, trzeba mieć odpowiednie doświadczenie. Ale jedną z najważniejszych cech monitorów jest neutralność, czyli brak zakolorowań, a tę może stwierdzić każde odpowiednio wrażliwe ucho porównując brzmienie odtwarzanych przez monitory instrumentów akustycznych z naturalnym brzmieniem tych instumentów. Dlatego właśnie wszelkie elektroniczne dźwięki są do takiej oceny nieprzydatne - brak odniesienia do rzeczywistości.
Moim zdaniem każdy kto na serio podchodzi pracy z dźwiękiem musi wiedzieć jak brzmi prawdziwy fortepian czy kontrabas czy orkiestra symfoniczna. A jeśli ktoś nie wie, to niech natychmiast zacznie chodzić na koncerty i nie zabiera się za kupowanie monitorów, dopóki się nie nauczy.

Oduck: wcale nie miałem zamiaru "punktować Twoich kolokwializmów", ale skoro już weszliśmy na ten temat, to według źródeł, którymi ja się posługuję realizacja jak najbardziej jest również określeniem procesu, a nie tylko czynności (oczywiście kwestia nomenklatury jest tu zupełnie akademicka i niewarta kruszenia kopii).

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 20 wrz 2006, 00:17

MB, wchodzimy chyba na grzaski grunt :)bo zakladajac sytuacje, ze rzeczywiscie Pan kupujacy ma mozliwosc nagrania fortepianu i posluchania wiernosci w odwzorowaniu reczywistosci przez monitory, to pozostaje kwestia mikrofonizacji, wyboru mikrofonow, przedwzmacniaczy, przetwornikow, itd itp... czyli znowu powracamy do watku sw Graala, tylko w szerszym spektrum

problem chyba w tym, ze Ty mowisz o sytuacji idealnej i czysto teoretycznej, a niestety rzeczywistosc pokazuje co innego.. bo czy mozesz dla przykladu rzucic nazwe monitora ktory spelnia warunki podane przez Ciebie?

i nadal bede twierdzil, ze ocena monitorow TYLKO I WYLACZNIE na akustycznym, niezmasterowanym materiale nie daje pelnego obrazu.

elektronika rowniez swoje trzy grosze potrafi wtracic, i to calkiem istotne (nie znam zadnego instrumentu akustycznego oprocz moze organow, ktory potrafi tak skutecznie "przegwizdac" cale pasmo akustyczne i pokazac jak na dloni wszelkie wypuklosci i wkleslosci, jak np ostatnia plyta Yello - "The Eye". )

a najciekawsze jest to, ze ja zaczynalem od i specjalizuje sie w zasadzie wylacznie w nagraniach akustycznych: orkiestry, chory, kameralistyka, akustyczny jazz, itp . ale dlatego tez tym bardziej bede obstawal przy swoim :)

a co do nomenklatury to oczywiscie masz racje - przeciez i tak wiemy o co chodzi:) a nazw tyle, ile zrodel (chociaz tez twierdze ze moje prawidlowsze :D )

pozdr!
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 20 wrz 2006, 08:49

dzięki jeszcze raz. Czy mógłbym w takim razie prosić o rzucenie jakimiś konkretami w modelach, jakie wartoby kupić? Dodam, że zajmuję się głównie muzyką elektroniczną, ale czasami także akustyczną lub symfoniczną. Głównie szeroko pojęta elektronika, ale też czasem inne. Przewinął się np kilka razy w temacie Behringer 2031a, ale też i inne. Które więc polecibyście mi szczególnie? Zawsze będzie to dla mnie dużą wskazówką, gdybym miał później przejść się do sklepu i już będę wiedział, czego szukać.

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » środa 20 wrz 2006, 09:53

...jeśli już robimy rozdział etapu rejestracji (czy jak wolisz - nagrywania) od etapu realizacji (czy jak wolisz - miksu), to moim zdaniem do tego pierwszego monitory w ogóle nie są potrzebne, a raczej przydatne są słuchawki. Cechy monitorów o których wspomniałem (oczywiście, że ideał, ale do tego powinno się dążyć a nie do "fajnego" brzmienia) są potrzebne właśnie na etapie realizacji, a nie na etapie nagrania....

Tak jak dotąd zgadzałem się ze wszystkimi postami MB, tak teraz zwątpiłem w Twój autorytet ... Przecież dobrze zarejestrowane, brzmiące ślady są konieczne do zrobienia dobrego miksu. Sprawdzasz ustawienie mikrofonów na słuchawkach??

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » środa 20 wrz 2006, 17:02

...moim skromnym zdaniem teza o niepasowaniu konkretnych monitorów do określonych gatunków muzyki jest nonsensowna. No chyba, że mowa o jakichś wyjątkowo dziwacznych i nietypowych monitorach, ale Alesisy M1 absolutnie takie nie są, wręcz przeciwnie - są całkiem uniwersalne....

Absolutnie w sensie - są od nich lepsze w podobnym przedziale cenowym, jeśli chodzi o ten typ muzyki, ale wydawało mi się że tego nie muszę tak łopatologicznie pisać..

ODPOWIEDZ