Monitory - co, gdzie i jak?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Yayaya
Monitory - co, gdzie i jak?

Post autor: Yayaya » czwartek 14 wrz 2006, 20:32

Witam.

Jako praktycznie początkujący w dziedzinie realizacji i miksowania chciałbym nabyć jakieś monitory. Jednakże nie mam żadnego obeznania w tej dziedzinie, zarówno jeśli chodzi o marki, modele (czyli rynek) jak i samą teorię w tej dziedzinie (typu podziały na aktywne/pasywne).
Nie chodzi mi o to, by ktoś pisał mi tu wypracowania i tłumaczył wszystko od nowa, bo pewnie nikt taki się nie znajdzie.Fajnie by było, gdyby ktoś mógł mi zapodać jakieś linki/adresy stron czy artykuły w EiS itp, gdzie mógłbym sprawdzić i uzyskać tylko fachowe i sprawdzone informacje, bo tylko na takich mi zależy, na temat monitorów.
Gdy już się zapoznam w tej tematyce, to chciałbym kupić jakieś monitory. Prawdopodobnie cena maksymalna, jaką mógłbym za nie dać wynosiłaby ok 1500 zł (no może 2 000), najlepiej by było jakby były nowe. Mam Sound Blastera Audigy Platinum Ex (tak, wiem, że nie jest to boska karta, ale mi musi wystarczyć), podpięty do niej syntezator Yamahy S80, średniego już kompa P4 1,7 Ghz, 512 RAM, dysk 7200 obr/s i to w zasadzie tyle. Dotychczas wszelkie produkcje robiłem tylko na słuchawkach Phillipsa SBC HC8415 i tylko raz na jakiś czas odsłuchiwałem efekty na wieży czy odtwarzaczu CD. Im więcej jednak czytałem wskazówek dotyczących tworzenia muzyki, tym więcej razy powtarzało się "monitory to podstawa" lub "kup najlepsze monitory na jakie Cię stać". Jak widać niestety, nie dysponuję zbyt wielkim budżetem, a chciałbym za te pieniądze kupić jak najlepszy sprzęt. Wszelkie dźwięki zgrywam z syntezatora, tudzieź z VST, więc jakieś specjalistyczne monitory nie są mi chyba potrzebne, ot tak do "ogólnego przeznaczenia". Bardzo ważne by było, by zajmowały też one jak najmniej miejsca...
Prosiłbym więc o radę i fachową opinię (bo wiem, że fachowców tu nie brakuje) o to, czy w ogóle jest sens coś kupować za te pieniądze; jeśli tak, to co i dlaczego? Ponadto przydałoby mi się też trochę podstawowej wiedzy na temat monitorów, poza tym, że pozwalają na odsłuch szerszego pasma niż na zwykłym sprzęcie (10hz-22 khz???) i oczywiście znacznie lepszą jakość dźwięku (póki co wszelkie korekcje, czy kompresory robiłem "na czuja", więdząc mniej więcej, co się powinno robić, ale słuchawki nie nadają się do pracy nad produkcją na dłuższą metę).
Z góry bardzo dziękuję za wszelkie pomocne informacje.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Monitory - co, gdzie i jak?

Post autor: spiker » czwartek 14 wrz 2006, 22:10

Witam
W zasadzie mogę Ci dać jedną dobrą radę. Kup EiS 10/2006. Z zapowiedzi wynika, że będzie tam płyta DVD z wszystkimi numerami jakie ukazały się do tej pory. Przeczytaj, a sam odpowiesz sobie na wszystkie postawione tu pytania. Na przestrzeni 10 lat znajdziesz tama takie mnóstwo testów monitorów i tekstów o odsłuchach.
Pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » piątek 15 wrz 2006, 13:28

...Witam
W zasadzie mogę Ci dać jedną dobrą radę. Kup EiS 10/2006. Z zapowiedzi wynika, że będzie tam płyta DVD z wszystkimi numerami jakie ukazały się do tej pory. Przeczytaj, a sam odpowiesz sobie na wszystkie postawione tu pytania. Na przestrzeni 10 lat znajdziesz tama takie mnóstwo testów monitorów i tekstów o odsłuchach.
Pozdrawiam...
dzięki wielkie jak tylko będzie, to wciągam nową EiS!!!

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » piątek 15 wrz 2006, 15:13

Hej:)
Nie mam dużego doświadczenia, czytam i dowiaduję się, często staram sie słuchać różnych monitorów ale w "okolicach" tej ceny możesz pomyśleć o :

-behringer truth 2031a - aktywne.Najwyższy model behringer'a
Są bardzo dobre jak na proporcję jakości do ceny - był ich test w EiS

-samson resolv 80 a - aktywne

-alesis, fostex nad nimi tez można pomyśleć

Polecam sposób
-wzięcia dobrej płyty cd - taką którą znasz jak brzmi
Podłączyc ją w sklepie pod różne rodzaje monitorów i posłuchać który co uwypukla lub przycina (niektóre pasma).Wiem, że płyty Madonny są b.dobrze zmiksowane-można się oczywiście oprzeć na innych-rock,pop:)
To jest praktyczne ale trzeba wiedzieć czego się szuka albo po prostu próbować po swojemu-samemu trzeba budować doświadczenie

Monitory mające oznaczenie przy numerze "A" często są aktywne(posiadają własny wzmacniacz-czasem mają dwa-dla głośnika wysoko i niskotonowego)

Rzeczą która według mnie jest ważna to to,żeby nie kupować monitora w którym jest za mały głośnik basowy-powinien mieć conajmniej 8 cali, inaczej odłuchującnp. bas który nagraliśmynie będzie dobrze słyszalny-nie ustawimy go dobrze-to jest tylko moje zdanie

Ja mam dwa aktywe monitory behringer 2031 A.Dziś ich koszt się jeszcze zmniejszył-857 zł za sztukę
Uważam,że są dobre jak za taką cenę... albo jestem gluchy

Są też legendarne monitory yamaha ns -10 studio ale za jakość też się płaci-normalne zjawisko

Czytaj EiS-ten numer z dvd koniecznie, na forum masz dużo informacji-wystarczy czytać:) i dużo sie pytaj w sklepach muzyczneych a potem słuchaj jak co gra

Do 2 tys. zł na pewno znajdziesz coś dobrego
Teraz sprzęt na szczęście tanieje i ten dobry i ten mierny;)

strony z opisami:

-www.rnr.pl - dział studio-monitory

-najlepiej google - jest tyle stron że nie przerobisz...

-jeśli mieszkasz w okolicy Grodu Kraka to 21-23 będą tam targi muzyczne-fachowa pomoc i praktyka wjednym:)
[addsig]
www.studiodapson.freehost.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 15 wrz 2006, 16:23

Wiem, że płyty Madonny są b.dobrze zmiksowane-można się oczywiście oprzeć na innych-rock,pop:)
Madonna dobrze zmiksowana - niezły żart

Jedną z najważniejszych cech monitorów jest brak zakolorowań, a tego nie da się ocenić słuchając koszmarnie zniekształconych nagrań pop, w których zamiast naturalnego wokalu jest szkło, od którego krew cieknie z uszu.

Ocena neutralności brzmienia monitorów "na ucho" wymaga sporo doświadczenia, a takiego zazwyczaj nie ma ktoś, kto pierwszy raz w życiu takowe kupuje. Jeśli jednak się na taką ocenę porywać, to koniecznie na podstawie nagrań z akustyczną gitarą, fortepianem, naturalnym głosem. Żadne przekompresowane rockowe papki - to akurat najlepszy sposób, by dokonać fatalnego wyboru.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 15 wrz 2006, 16:38

w latach 80-tych (na tle innych) Madonna BYLA moim zdaniem dobrze miksowana - ale jakos temat sie bardzo nie rozwinal :)

Ja staram sie sluchajac monitorow sluchac muzyki ktroa jest stosunkowo malo masteringowana i z natruy korzysta z calego pasma sprzetu.

Muyzka klasyczna nie jest na ogol bardzo masterowana i uzywam tu plyt Arvo Parta czy innych decca czy deutsche gramophon (np. Swieto Wiosny - I.Strawinskiego przydatne bo i dynamicznie rozne i na symfonie napisane)

No i "rzadki" jazzik - Tord Gustafsen sprzed roku - tylko trio i plytki Frisella

a z muzyki mocno (w moim rozumieniu ) produkowanej Beady Belle. martin,medeskie&wood oraz ostatnio plytka Ledisi

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 15 wrz 2006, 23:36

Madonna dobrze zmiksowana - niezły żart

MB, sorry, ale albo jestes zgnusnialym 80 letnim malkontentem co to wszystko kwituje "za moich czasow", albo tez masz powazniejszy problem - zmiana glosnikow ;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 16 wrz 2006, 01:06

MB, sorry, ale albo jestes zgnusnialym 80 letnim malkontentem co to wszystko kwituje "za moich czasow", albo tez masz powazniejszy problem - zmiana glosnikow ;)...
trafiłeś w sedno. a teraz chcesz dropsa?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 16 wrz 2006, 08:12

ehh.. NC
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 16 wrz 2006, 16:14

http://www.studio.use.pl/odsluchy.html

aa oto i artykul dotyczacyyy monitorkoww taki bardziej oogollny..

http://www.studio.use.pl/monitory_studyjne_1.html

a tu masz juz bardziej rzeczoowo odnoosnie produktow

ja ze swojej stony polecam Behringery B2031A... Jak dla mnie do domowegoo studia akurat.
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ