Core Duo 2 - czy ktoś to testował?
czy ktos testowal juz moze nowe procesory core duo pod zwgledem zuzycia procesora w aplikacjach vsti? jak to sie ma na tle innych procesorow ?
pozdrawiam
pozdrawiam
clasic trance
Re: Core Duo 2 - czy ktoś to testował?
kupilem, mam, uzywam (model 6300). sprawuje sie swietnie, w porownaniu do mojego poprzedniego Athlona XP 2400+ roznica jest olbrzymia (na oko ok. 120-150%). Jakkolwiek nie uzywam jakiejs extremalnej ilosci VST (sampli w ogole, syntezatorow troche, no i wtyczki do obrobki), to jednak jestem w stanie stwierdzic, ze pod wzgledem mocy obliczeniowej nie widze raczej dyskomfortu w porownaniu do ProTools HD z karta accel, na ktorym pracuje w studio (z dwoma accelami moze juz by przegral, ale nie wiem, bo najbardziej skomplikowane projekty robie jak na razie wlasnie na tym mocniejszym PT). oczywiscie nie mowie o jakosci wtyczek, bo te trudno mi porownac - mam co innego tu i tam. moje projekty maja przecietnie 30-40 sladow i srednio po dwie-trzy wtyczki na slad (uzywam Sonara5 i w znakomitej wiekszosci pokladowych wtyczek)
fan dobrego brzmienia ;)
Jaka płyta główna?
PITmaster
PITmaster
projekty maja przecietnie 30-40 sladow i srednio po dwie-trzy wtyczki na slad (uzywam Sonara5 i w znakomitej wiekszosci pokladowych wtyczek)...
czyli używasz 60-120 plugow na raz ??
musiałbym to chyba zobaczyć
czyli używasz 60-120 plugow na raz ??

musiałbym to chyba zobaczyć
...kupilem, mam, uzywam (model 6300). sprawuje sie swietnie, w porownaniu do mojego poprzedniego Athlona XP 2400+ roznica jest olbrzymia (na oko ok. 120-150%). Jakkolwiek nie uzywam jakiejs extremalnej ilosci VST (sampli w ogole, syntezatorow troche, no i wtyczki do obrobki), to jednak jestem w stanie stwierdzic, ze pod wzgledem mocy obliczeniowej nie widze raczej dyskomfortu w porownaniu do ProTools HD z karta accel, na ktorym pracuje w studio (z dwoma accelami moze juz by przegral, ale nie wiem, bo najbardziej skomplikowane projekty robie jak na razie wlasnie na tym mocniejszym PT). oczywiscie nie mowie o jakosci wtyczek, bo te trudno mi porownac - mam co innego tu i tam. moje projekty maja przecietnie 30-40 sladow i srednio po dwie-trzy wtyczki na slad (uzywam Sonara5 i w znakomitej wiekszosci pokladowych wtyczek)...
jak bedziesz mial okazje zrob maly test, zapakuj w sonara jak najwiecej wtyczek napewno masz tam z3ta+ np i zobacz ile razy mozna je zdublowac ,oczywiscie kazda z nich niech wydaje z siebie glos
z gory dziekuje za sprawdzenie
jak bedziesz mial okazje zrob maly test, zapakuj w sonara jak najwiecej wtyczek napewno masz tam z3ta+ np i zobacz ile razy mozna je zdublowac ,oczywiscie kazda z nich niech wydaje z siebie glos

clasic trance
- stevelukather
Kumpel kupil laptopa HP 2.16Ghz DuoCore2 za prawie 9 tys zl.nie pamietam modelu,ale miesiac temu to byl najdrozszy model,najbardziej wypasiony i prawda jest taka,ze od ostatniego Centrino (2.26)na laptopie rozni sie odpaleniem jednego REAKTORA 5 wiecej a w menadzerze urzadzen dwa procki pokazuja po 50% zajetosci i komp jest ugotowany.Prawda jest taka,ze zaden program chyba jak na razie nie korzysta z 2 procesorow,sa jaja bo na Macu, z muzycznych softow jedynie Logic tak naprawde gra na 2 prockach,ableton chyba od v.6,reaktor5 w pazdzierniku zostanie napisany update pod Intela itd.W wersjach na PC nigdzie nawet nie pisze o update na dwa procki tychze programow.Dobrze,ze da sie zainstalowac chociaz poprzednie wersje na Win XP.Ja tam bym sie tak nie wyrywal z kupowaniem tych kompow,za 3-4 miesiace ceny spadna,upgrade zostanie napisany(moze)a plyty glowne zostana dopracowane.
[addsig]
[addsig]
- stevelukather
Aha,natomiast sila tychze prockow jest masakryczna.Logic 7 zatrzymal sie na MacBookPro 2.16Ghz/2Gb RAM po odpaleniu 38 SpaceDesigner(reverb impulsowy) i 18 maszyn beatowych UltraBeat.Podobnie jest na starym G5 z dwoma procami 2.5 Ghz(procesory Motorolla),wiec na nowym MacuPro pewnie z dwa razy tyle mozna odpalic.Na pecetku pewnie bedzie tak samo o ile Windows nie bedzie robil jakiegos psikusa.Nie wiem do dzis czy sam system ma wplyw na obciazenie procka w kompie.
[addsig]
[addsig]
Prawda jest taka,ze zaden program chyba jak na razie nie korzysta z 2 procesorow
Prawda jest jednak inna. Cubase SX i Pro-Tools na przyklad.
Prawda jest jednak inna. Cubase SX i Pro-Tools na przyklad.
po pierwsze chcialbym sprostowac przejezyczenie: drobne, ale Baaaardzo istotne :) piszac "srednio" mialem na mysli "maksymalnie " :) male, a robi wielka roznice:) niemniej mysle ze jakbym sie uparl to ok 80 - 100 spokojnie bym upakowal, tylko nie wiem po co ;) swoja droga, wtyczki sonarowe bardzo procesorozerne nie sa..
anyway
jako ze jestem swiezo po instalacji windowsa i mam golego sonara na razie, moglem zrobic jedynie prosty test: wav mono z glosem polozylem na slad, zalozylem pantheona stereofonicznego i zaczalem duplikowac. doszedlem do 42 sladow. dolozylem 7 dreamstation i 4 bass station i wskaznik pokazal 94% zajetosci procesora przy odtwarzaniu. nie wiem, czy to sporo, ale dla mnie wystarczy, zwlaszcza, ze nigdy nie korzystam z wiecej niz trzech roznych poglosow (to i tak sytuacja extremalna)
a korekcja czy dynamika sonarowa duzo mniej zajmuje
co do obslugi dwoch rdzeni, to nie wiem jak to wyglada - szczerze mowiac nie interesowalem sie tym zbytnio, ale chyba cos jest na rzeczy, skoro podczas odtwarzania w/w chimery moge spokojnie czytac poczte czy ogladac www. tymczasem na starym amd jednordzeniowym o jakichkolwiek dzialaniach przy zajetosci proca powyzej 80% mozna bylo zapomniec..
poza tym wiem ze mam za malo ramu - 1gb tylko. i to planuje zmienic
anyway
jako ze jestem swiezo po instalacji windowsa i mam golego sonara na razie, moglem zrobic jedynie prosty test: wav mono z glosem polozylem na slad, zalozylem pantheona stereofonicznego i zaczalem duplikowac. doszedlem do 42 sladow. dolozylem 7 dreamstation i 4 bass station i wskaznik pokazal 94% zajetosci procesora przy odtwarzaniu. nie wiem, czy to sporo, ale dla mnie wystarczy, zwlaszcza, ze nigdy nie korzystam z wiecej niz trzech roznych poglosow (to i tak sytuacja extremalna)
a korekcja czy dynamika sonarowa duzo mniej zajmuje
co do obslugi dwoch rdzeni, to nie wiem jak to wyglada - szczerze mowiac nie interesowalem sie tym zbytnio, ale chyba cos jest na rzeczy, skoro podczas odtwarzania w/w chimery moge spokojnie czytac poczte czy ogladac www. tymczasem na starym amd jednordzeniowym o jakichkolwiek dzialaniach przy zajetosci proca powyzej 80% mozna bylo zapomniec..
poza tym wiem ze mam za malo ramu - 1gb tylko. i to planuje zmienic
fan dobrego brzmienia ;)