House'owy Pad

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: House'owy Pad

Post autor: DJOZD » środa 13 wrz 2006, 07:05

Dajcie spokoj. Tworzenie utworów z gotowych pętli, nie można nazwać sztuka, a twórców artystami. Mysle ze nie ma o czym gadać. Płyty z pętlami służą do kreatywnego ich wykorzystania, kompletnego przerobienia w treść wcześniej niewykonaną. Kocki LEGO są dla dzieci, nie dla dorosłych. Pozatym jakim jest twórca, aranżer, który nie posiada żadnego instrumnetu i podstawowego sprzetu do takiej pracy? Ehhh.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 10:40

Jeszcze jedna kwestia - loopy w wiekszosci opieraja sie na rytmie lub prymitywnych przebiegach harmonicznych tez robionych pod rytm.

A przeciez jest jeszcze Melodia :) (o reszcie "zjawisk" muzycznych nie wspominajac)

Ja dobrych loopiarzy postrzegam przez to czy robia do tego dobra zapetlonego podkladu melodie (missy eliot czy outcast) i czy oddaja nastroj.

Awatar użytkownika
RadziU

Post autor: RadziU » środa 13 wrz 2006, 13:01

Chodzi mi o uzyskanie nie tylko takiego stringa ale calosciowego brzmienia jaki ma ten motyw.
Czyli string przepuszczamy przez filtr..., do tego gitarka - ale jaki rodzaj gitary tu slyszycie? (nie znam sie na giratach) jest tu chyba jakas basowa i jeszcze druga, prawda?

Czy natkneliscie sie na soundbanki soft-syntezatorow z profesjonalnymi brzmieniami/PAD'ami pod house?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 13:09

gitara najprawdopodobniej telecaster (tak bździ troche :)

bass, pewnie Fender jazz bass jak wszedzie w tamtych czasach

czy ta wiedza Ci pomoze?

To sa brzmienia wytwórni Tamla Motown - zespoly w rodzaju Earth, wind and Fire ale i Lionel Ritche czy Diana Ross. Jestem za mlody by wszystko wyliczyc i wiedziec, ale sa tego radzaju kolekcje loopow. Np. funkmaster do Reasona, jest i jakas kolekcja z Motown w nazwie - piekne te loopy - slychac jak nierowno (co jest piekne w czasch autotune i melodyne) wtedy grali.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 13:13

w tle slychac piano Fender Rhodes

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » środa 13 wrz 2006, 14:35

Pozatym jakim jest twórca, aranżer, który nie posiada żadnego instrumnetu i podstawowego sprzetu do takiej pracy? Ehhh....
Ja myśle inaczej Kim jest twórca,aranżer który posiada instrument i podstawowy sprzęt do takiej pracy?? Żadnym twórcą ani aranżerem. Twórca jak sama nazwa wskazuje coś tworzy czyli daje coś od siebie. Po co sprzęt jeśli umiejętności, własna inicjatywa i zapał twórczy nie jest do tego przeznaczony?? Dla mnie wszelaki sprzęt to sprawa 2 rzędna jeśli chodzi o produkcje bo gitare czy fortepian da się załatwić ale zapału twórczego nie zmusisz do działania

pozdrawiam

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 13 wrz 2006, 15:02

MB - nie zapominaj o kolenej sprawie.

1. Tworzenie dla Siebie/jako swej płyty itp.
2. Tworzenie typowo komercyjne "hurtowe"

o ile w pierwszym tworzy sie od podstaw całość, o tyle w drugim, liczy się czas i sugestie klienta.

Muzyka muzyce nie równa, to fakt. Loop'y to dobra sprawa, ale trzeba umieć ich używać.

/;]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 13 wrz 2006, 15:35

...Pozatym jakim jest twórca, aranżer, który nie posiada żadnego instrumnetu i podstawowego sprzetu do takiej pracy? Ehhh....
Ja myśle inaczej Kim jest twórca,aranżer który posiada instrument i podstawowy sprzęt do takiej pracy?? Żadnym twórcą ani aranżerem. Twórca jak sama nazwa wskazuje coś tworzy czyli daje coś od siebie. Po co sprzęt jeśli umiejętności, własna inicjatywa i zapał twórczy nie jest do tego przeznaczony?? Dla mnie wszelaki sprzęt to sprawa 2 rzędna jeśli chodzi o produkcje bo gitare czy fortepian da się załatwić ale zapału twórczego nie zmusisz do działania

pozdrawiam...
Kim jest aranżer bez sprzetu i instrumentu? Co najwyzej wizjonerem teoretykiem, amatorem.
Kim jest twórca bez narzędzi? Twórcą teoretyiem i wizjonerem koncepcyjnym.
Sory, ale mówimy tu pracy studyjnej a nie dumaniu w lesie o tym jak fajnie byloby zagrac to czy tamto. Chodzi mi o warsztat, typową pracę ze sprzetem i materializowaniu twórczych myśli. Jesli ktos jest tylko pomysłodawcą utworu to znaczy że musi wesprzec sie takich co tym studiu pracują, i o nich chcialbym rozmawiać. Zgadzam sie żę nie trzeba sprzetu ale zeby coś stworzyć. Ale w koncu do tego to się sprowadza zeby muzyke materializować. Tak naprawde wymyslic piosenke to Pikuś, sztuką jest ją piknie zaaranżować i zrealizować - NIE ZA POMOCĄ LOOPów, tylko stworzyc brzmienie, charakter, klimat i forme. Do tego nie wystarczy sama gitara i pomysł, ale umiejetwosci aranazacji, realizacji i wiele innych.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 13 wrz 2006, 15:38

A tak ogolnie to chyba myslimy podobnie. Pozarawiam

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 13 wrz 2006, 16:52

RadziU... Ile masz kaski na te sample. Jest tego trochę. Z netu nie sciągniesz bo to duże dvd są, więc możesz sobie od razu darować. Napisz jak u Ciebie z finansami i coś pomyślimy.
Pozdr.
als

ODPOWIEDZ