OktavaMod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oduck
Re: OktavaMod

Post autor: oduck » środa 13 wrz 2006, 01:04

Ja właśnie sprzedałem Oktave MKL2500 bo jej wewnętrzny rezonans obudowy był dla mnie nie do przyjęcia.

jestes pewien ze dobrze ci wyszla ta modyfikacja w takim razie? bo to jest rzeczywiscie jedna z glownych przypadlosci oktav, ale nikt po modyfikacjach nie skarzyl sie na to ani na gearslutz.com ani na recording.org ani na tape op.com; wrecz podkreslali ze "wreszcie nie rezonuje"

niewazne zreszta - sprzedane , zapomniane :)

(przy okazji - zawsze mnie ciekawilo, dlaczego panuje tu poglad ze jesli mikrofon ma pasmo wezsze niz przyslowiowe 20-20000, to juz jest do bani? przeciez nie zawsze takie pasmo jest potrzebne, a nieraz nawet przeszkadza.. niedawno kolega probowal mi teoretycznie udowodnic ze miks na ns10m nie ma prawa wyjsc, bo tam ani dolu, ani gory nie ma, i w ogole jakos pudelkowo papierowo brzmia - a ja mu tlumaczylem, ze to bardzo dobre narzedzie, tylko trzeba umiec z niego korzystac. i tak samo jest z mikrofonami wg mnie)
fan dobrego brzmienia ;)

nextaz

Post autor: nextaz » środa 13 wrz 2006, 10:08

witam

jakis czas temu rozmawialismy na temat oktavy mk 220 na tym forum
(ciekawe bo tego watku znalezc juz nie moge..)

opisze Wam moje doswiadczenia z kupowaniem tego mikrofonu

1.kupilem egzemplarz w sklepie mostrowski.pl
mikrofon dziala jednak ma OGROMNE dropy przy przelaczaniach filtrow,tlumikow i charakterystyk i do tego filtry czasami nie wlaczaja sie na ch.dookolnej i osemkowej... mysle sobie ok sprawdze inne egzemplarze
2.sprawdzilem 4 egzemplarze - kazdy!!! ma jakas podobna przypadlosc a jeden nawet dziwnie charczy
3.poza tym brzmienie bardzo ok nie bez wad ale charakterystyczne, glebokie szkoda ze zaden mikrofon technicznie nie dziala do konca...

4. trudno moze dystrybutor novamusic bedzie mial sprawny mikrofon?
5. testuje 2 nastepne mikrofony mk220 z nova music - kazdy podobne objawy!!!
6.mimo brzmienia ktore naprawde mi odpowiadalo rezygnuje z tego mikrofonu

7.podkreslam profesjonalizm obu sklepow - zwlaszcza nova music przysylali mikrofony ekspresowo, pelne zaufanie i respekt- w koncu w polandzie mozna liczyc na to ze jak sie zle trafi w sklepie mozna towar bez problemow i SZYBKO wymienic/zwrocic super!

wnioski
testujcie SOLIDNIE mikrofony oktava przed kupnem czy dzialaja i czy ich brzmienie faktycznie wam odpowiada!

do igs: kurcze szkoda ze nie udalo Ci sie zmodyfikowac oktavy - i tu jeszcze bardziej jestem ciekaw tych "oficjalnych" modoktav czyzby doswiadczeni uzytkownicy z gearslutz i innych zachodnich for mylili sie? cos mi tu nie gra- a jak widzisz mozna trafic na bardzo rozne egzemplarze z napisem oktava - dodajmy do tego podrobki itd a wyjdzie nam niezly kociokwik

teraz jestem ciekam mk105 - naprawde lubie oktavove brzmienie, lecz nie dane mi jeszcze kupic dobrej oktavy...

nextaz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 10:32

ja mam dropy tylko przy zalaczaniu filtra HP

przyzwyczailem sie

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » środa 13 wrz 2006, 11:38

do igs: kurcze szkoda ze nie udalo Ci sie zmodyfikowac oktavy - i tu jeszcze bardziej jestem ciekaw tych "oficjalnych" modoktav czyzby doswiadczeni uzytkownicy z gearslutz i innych zachodnich for mylili sie? cos mi tu nie gra- a jak widzisz mozna trafic na bardzo rozne egzemplarze z napisem oktava - dodajmy do tego podrobki itd a wyjdzie nam niezly kociokwik
Żebyśmy mieli jasność.. Zryłem wszystkie zachodnie fora na temat modyfikacji Oktavy i zrobiłem starannie wszystko punkt po punkcie, tak jak było opisane. I wcale góra sie nie otworzyła, jak piszą, ani nic specjalnego nie poprawiło się w basie. Nie mówiąc o pojawieniu się jakiś mikro detali itd... A już na 100% nie udało sie wyeliminować koszmarnego rezonansu obudowy nadającego charakterystyczne brzmienia w stylu "buuuu" podbijające niski środek. Żeby nie być gołosłownym to mogę mój przerobiony mikrofon udostępnić do testów lub też oddać za jakieś psie pieniądze.
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 13 wrz 2006, 12:03

Żebyśmy mieli jasność.. Zryłem wszystkie zachodnie fora na temat modyfikacji Oktavy i zrobiłem starannie wszystko punkt po punkcie, tak jak było opisane. I wcale góra sie nie otworzyła, jak piszą, ani nic specjalnego nie poprawiło się w basie. Nie mówiąc o pojawieniu się jakiś mikro detali itd... A już na 100% nie udało sie wyeliminować koszmarnego rezonansu obudowy nadającego charakterystyczne brzmienia w stylu "buuuu" podbijające niski środek. Żeby nie być gołosłownym to mogę mój przerobiony mikrofon udostępnić do testów lub też oddać za jakieś psie pieniądze. ...
moze i mozna poprawic walory dzwiekowe OKTAVY ! ALE LUDZIE ZROZUMCIE JEDNO , OKTAVA 319 to jest ZELIWNY ODLEW !!! Co chcecie niwelowac ?? NIE POZBEDZIESZ SIE REZONANSU OBUDOWY NIGDY ! aby zniwelowac ta przypadłosc nalezy zminic obudowe całego mikrofonu!

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » środa 13 wrz 2006, 12:16

moze i mozna poprawic walory dzwiekowe OKTAVY ! ALE LUDZIE ZROZUMCIE JEDNO , OKTAVA 319 to jest ZELIWNY ODLEW !!! Co chcecie niwelowac ? NIE POZBEDZIESZ SIE REZONANSU OBUDOWY NIGDY ! aby zniwelowac ta przypadłosc nalezy zminic obudowe całego mikrofonu! ...
Zgadzam sie w 100%!
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 13 wrz 2006, 12:27

...moze i mozna poprawic walory dzwiekowe OKTAVY ! ALE LUDZIE ZROZUMCIE JEDNO , OKTAVA 319 to jest ZELIWNY ODLEW !!! Co chcecie niwelowac ? NIE POZBEDZIESZ SIE REZONANSU OBUDOWY NIGDY ! aby zniwelowac ta przypadłosc nalezy zminic obudowe całego mikrofonu! ...
Zgadzam sie w 100%!...
gdzies czytałem , ze ktos nawsadzał gombki , oblepił plastrami od strodka na koniec zalał silikonem ... i nic nie pomogło i nic nie pomoze , wynika to z budowy samego Zeliwa , ktory gra sam w sobie ... Jednak Oktava tweirdzi ze to jest walor ... czy ja wiem... To chyba jedyna rzecz ktora mnie WKU.... w tym mikrofonie . Kiedys nagrywałem goscia ktory krecił głowa , kabel od słuchwek obijał sie o statyw .. wszystko sie nagrało ! ...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 13 wrz 2006, 12:29

...ja mam dropy tylko przy zalaczaniu filtra HP

przyzwyczailem sie ...
No ale kazdy mikrofon ma prawo stukac przy przelaczaniu, tego sie przeciez nie robi "na zywca"... Chyba, ze chodzi o to, ze przelaczniki przerywaja - to wtedy oliwka

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 13 wrz 2006, 14:27

igs - ja tez zrylem dosyc powaznie fora zagraniczne, jak i rowniez artykuly w recording magazine dot tego tematu (na pewno o nich sylszales, scott dorsey jest autorem), i szczerze mowiac jestes pierwsza osoba, ktora twierdzi, ze absolutnie NIC sie nie zmienilo. dlatego tez mam watpliwosci co do TWOJEJ modyfikacji, a nie do sensu modyfikacji w ogole. poza tym nie rozumiem Twojego rozbawienia porownaniami mikrofonow z roznych polek cenowych, skoro sam powiedziales ze Twoj mikrofon, zbudowany z komponentow teoretycznie przecietnych brzmi porownywalnie z drogimi produktami - tak wiec albo sila sugestii gra u Ciebie role albo tez cos sie zapetliles :) no offence

Master - posiadasz/les zmodyfikowana oktave czy tylko teoretycznie rozwazasz? bo jesli tak stanowcze opinie bazuja na lekturze i teorii, to... sorry :) poza tym nie czytales chyba wszystkiego, bo o zmianach obudowy tez jest troche i taki Michael Joly (modyfikuje mikrofony - nie tylko Oktavy - od parunastu lat, i ma duuze wziecie na calym swiecie, wlaczajac niektorych z moich idoli producenckich) twierdzi, ze nie jest to potrzebne. poza tym jedna ze zmian jest OMINIECIE przelacznikow na obudowie, tak wiec na pewno nic nie pstryka przy przelaczaniu, bo nie ma co przelaczac :) poza tym, jak matiz slusznie zauwazyl, przelaczanie nastawow to czynnosc scisle techniczna, tak jak np wlaczanie phantomu, i ja nie rozumiem, co to ma do brzmienia mikrofonu? stukania kabla o statyw nie skomentuje :)

ale jak juz wczesniej pisalem, chetnie przekonam sie na wlasnej skorze na ile te modyfikacje cos zmieniaja, i daje slowo honoru, ze wydam szczera opinie ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 13 wrz 2006, 20:37

Master - posiadasz/les zmodyfikowana oktave czy tylko teoretycznie rozwazasz? bo jesli tak stanowcze opinie bazuja na lekturze i teorii, to... sorry :) poza tym nie czytales chyba wszystkiego, bo o zmianach obudowy tez jest troche i taki Michael Joly (modyfikuje mikrofony - nie tylko Oktavy - od parunastu lat, i ma duuze wziecie na calym swiecie, wlaczajac niektorych z moich idoli producenckich) twierdzi, ze nie jest to potrzebne. poza tym jedna ze zmian jest OMINIECIE przelacznikow na obudowie, tak wiec na pewno nic nie pstryka przy przelaczaniu, bo nie ma co przelaczac :) poza tym, jak matiz slusznie zauwazyl, przelaczanie nastawow to czynnosc scisle techniczna, tak jak np wlaczanie phantomu, i ja nie rozumiem, co to ma do brzmienia mikrofonu? stukania kabla o statyw nie skomentuje :)

ale jak juz wczesniej pisalem, chetnie przekonam sie na wlasnej skorze na ile te modyfikacje cos zmieniaja, i daje slowo honoru, ze wydam szczera opinie ;)

...
Byłem posiadaczem Oktavy 319 i nadal twierdze ze za pieniadze za ktore mozna ja nabyc nie ma lepszego mikrofonu , zwłaszcza do woklau ,sprawa modyfikacji , Nie , nigdy nie podchodziłem do Modyfikacji ELEKTRONIKI samego mikrofonu , lecz probowałem pozbyc sie "szlachetnego " przydzwieku jaki generuje obudowa , Nie udało mi sie .... wkaladałem gąbke specjalnie powycinana i takie tam ... Nic nie pomogło .. zaniechałem dłubania w Oktavie rok temu , kiedy to przeczytałem cały Elaborat Faceta , ktory probował usunac owe przydzwieki ... pakując gabke i Silikon i cos tam jeszcze ... niestety nie udało mu sie ... osobiscie mam watpliwosci czy mozna sie pozbyc tego "szlachetnego przydzwieku "" bez zmieniania obudowy .

ODPOWIEDZ