House'owy Pad

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
tox
Re: House'owy Pad

Post autor: tox » wtorek 12 wrz 2006, 09:40

heh dobre ściagam bob sinclair- wake up; odpalam w foobarze : cassius - wake up a słyszę loop z phats & small o ile dobrze kojarzę; a tak poza tym to nie wiem co w tym padzie jest takiego niesamowitego albo houseowego ot zwykły striindżek, poza tym gra on bardzo w tle. Proponuję więcej kombinować z dźwiękiem.

Awatar użytkownika
RadziU

Post autor: RadziU » wtorek 12 wrz 2006, 14:22

Czy mozecie mi podpowiedziec pod jakie efekty poddac sting'a zeby wykrecic takie brzmienie pad'a? cos mi nie wychodzi...

PS nie chodzi mi o to by zrobic kolejny raz ten sam motyw, ale by uzyskac takie brzmienie..., tego typu "smaczki"

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 14:31

po mojemu to sa oryginalne Tamla Motown smyczki (moze zalatwil sobie sesje od nich) przepuszczone przez filtr - albo EQ z automatyka (przemiatanie)

jest tam moment gdy filtr prawie nie dziala (tuz przed koniec frazy) wtedy slychac to charakterystyczne brzmienie muzyki Motown z lat 70.

zgadzam sie , loop dociety po chamsku! :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 14:43

koniecznie rzuccie uchem na ostatnia plyte Christiny Aguuilery

tam ktos ladnie pocial i obrobil swietne dzwieki

Wogoloe dla mnie "genialna" plyta jesli chodzi o produkcje (kompozycyjnie nierówno)

proste (fuss), mistrzostwo samplera (the right man), stylizacji (i get trouble), i odnosnie motown (slow down baby)

na plycie filtrow nie ma zbyt wielu

Awatar użytkownika
Gtancx

Post autor: Gtancx » wtorek 12 wrz 2006, 14:53

...koniecznie rzuccie uchem na ostatnia plyte Christiny Aguuilery
tam ktos ladnie pocial i obrobil swietne dzwieki
Nie taki 'ktos' zupelnie niewiadomo skad, bo sam Dj Premier, producent wielu naprawde dobrych hip hopowych produkcji, sam odpowiedzialny chocby za projekt Gang Starr..

No i tym offtopikiem chcialbym sie przywitac..

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 12 wrz 2006, 15:22

...Czy mozecie mi podpowiedziec pod jakie efekty poddac sting'a zeby wykrecic takie brzmienie pad'a? cos mi nie wychodzi...

PS nie chodzi mi o to by zrobic kolejny raz ten sam motyw, ale by uzyskac takie brzmienie..., tego typu "smaczki"...
Czy chodzi ci o cos takiego Sample? Bo wogole nie wiadomo o co ci chodzi. Czy o samo brzmienie stringa czy o efekt filtra ktory w połączeniu ze stringiem lub czym kolwiek daje podobny efekt.
Taki efekt jak u gory zrobisz filtrem Dynamic EQ ktory jest w Adobe Audition. Wystarczy 2 min, wgrac byle jaki string z ręki pod loopa i ufiltrować w "tajmie". Oczywiscie ja tam zrobilem to na szybko na całosci, mozesz kombinować tylko na poszczególnych instrumnetach.

Awatar użytkownika
Gtancx

Post autor: Gtancx » wtorek 12 wrz 2006, 15:44

...Czy mozecie mi podpowiedziec pod jakie efekty poddac sting'a zeby wykrecic takie brzmienie pad'a? cos mi nie wychodzi...
Na szybcika i za darmo:
- Sciagnij sobie jakiegos darmowego syntha, ktory jest w stanie emulowac stringi, na przyklad Syntheway Strings, albo z wyzszej kategorii Sample Tank 2 Free [[zdaje sie ze byly kiedys ze strony IK do sciagniecia probki pado-stringow]]
- Sciagnij zestaw wtyczek Kjaerhus Classic Series.. Tam znajduje sie taka zabawka jak autofilter..

Zagraj pada, zaaplikuj autofiltra Kjaerhusa i brzmienie gotowe..
Moze nie bedzie powalac, ale to zawsze jakis start

rt

Post autor: rt » środa 13 wrz 2006, 01:11

a tam ... zamiast się zastanawiać, jak ktoś zrobił coś, zrób coś swojego. Eksperymentuj.
Ten kawałek utworu jest stary - Bob wziął jakiś kawałek starszego utworu, zapętlił puścił przez filtr i tyle. Teraz masz całą mase wszelkich efektów różnego typu to korzystaj z tego ...jeżeli chcesz się bawić takimi pętelkami ... zrób coś lepszego niż jakieś stringi puszczone przez filtr.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 13 wrz 2006, 01:38

...Wiesz MB ale jak by na to nie patrzec to jest tez jakas forma kreatywnosci zamieniac petle w calkowicie cos innego, w takim ukladzie w ogole nawet nie pomyslal bym o zadnej licencji bo po co skoro efekt finalny obrabiania takiego loopa bedzie zupelnie inny od oryginalu.
owszem, ale ja nie krytykuję kombinowania po swojemu tylko sklejanie z gotowców (a do tego się sprowadza używanie płyt typu sample-CD). Zupełnie czym innym jest przewalenie 1000 winyli z własnej kolekcji i znalezienie tej jednej unikalnej frazy/motywu czy pojedynczego dźwięku i skomponowaniu na tej podstawie zupełnie nowego utworu, a czym innym - wzięcie kilku/kilkunastu dźwięków już wybranych i skatalogowanych przez wydawcę płyty CD "1000 pętli z Manieczek". W tym pierwszym przypadku powstanie niepowtarzalny utwór, w tym drugim - jeden z setek podobnych do siebie kawałków, których autorzy dorwali się do tej samej płyty z samplami.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 13 wrz 2006, 02:24

szczegolnie ze taka ilosc loopow powoduje, ze "muzyki" jest coraz wiecej - ludzie ja trawia coraz szybciej - jednolita papka :) tak jakby loopujacy (o ile zyja z muzyki) podcinali galaz na ktorej siedza... te same podzialy, te same harmonie, te same frazy, te same formy, te same instrumenty....

Nawet i kolekcje loopow staja sie coraz bardziej do siebie podobne.

ja korzystam z 3 kolekcji i tylko sa to perkusje (tylko szczotkowe) oraz jednej z deciakam (first call - to tez raczej sample - loopow jest kilka).

Czyli to co nie zadowla mnie wykonane na VST czy modulach (czekam na rewolucje w kwestii VSTi dęciakowych - bo teraz juz nawet sensowne szczotki mozna zrobic).

A najprzyjemniej lapac budzety i dac zarabiac kolegom muzykom :)

ODPOWIEDZ