Cool Edit i przestery

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Dagget
Cool Edit i przestery

Post autor: Dagget » wtorek 12 wrz 2006, 18:37

Witam

Kiedy importuję mp3 do cool edita i chcę ich potem odsłuchać to dźwięk jest przesterowany. Dlaczego?

pozdrawiam

dagget

Awatar użytkownika
devil

Re: Cool Edit i przestery

Post autor: devil » wtorek 12 wrz 2006, 19:19

...Witam

Kiedy importuję mp3 do cool edita i chcę ich potem odsłuchać to dźwięk jest przesterowany. Dlaczego?

pozdrawiam

dagget
...
a gdzie odsluchujesz ? jezeli w multitrack, to sprawdz czy czasem nie masz mastera w gore powyzej 0dB, a jezeli w edit view, to albo cos nie tak z kodekiem, albo jakas dziwna zabezpieczona mp3, albo cos nie tak z ustawieniami karty dzwiekowej

pozdro
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Dagget

Post autor: Dagget » wtorek 12 wrz 2006, 22:28

Niestety to chyba nie w tym rzecz. Kombinowalem z innymi programami ale one tez wgrywaja przesterowane mp3. Czemu tak sie dzieje?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 12 wrz 2006, 23:01

Czy ten efekt jest powtarzalny, to znaczy czy tylko jeden konkretny plik mp3 jest przesterowany czy może więcej (ew. jaki odsetek plików) ?

Jak mocno/w jakim stopniu sygnał jest odkształcony? Jeśli nieznacznie (tylko obcięte wierzchołki fali), to zjawisko jest jak najbardziej wytłumaczalne. Jeśli oryginalny materiał jest mocno sprasowany dynamicznie a następnie zakodowany mp3, to zniekształcenia kompresji mogą przy dekodowaniu spowodować przekroczenie wartości maksymalnej. Niektórzy producenci kodeków świadomi problemu umieszczają w nich mechanizmy zapobiegawcze, również popularny LAME ma podobną opcję.

Dagget

Post autor: Dagget » środa 13 wrz 2006, 11:47

W sumie muszę wytłumaczyć co chcę zrobić.]

Otóż mam około 500 mp3 w których muszę ustawić jednakową głośność o pewnym zadanym poziomie. Mam kilka plików których poziom głośności jest taki jak oczekuję (na innym urządzeniu). Jednak po wczytaniu do Sounforge czy Adobe Audition przesterowują się. Ich chciałem użyć jako wzorcowe. Problem zwykle dotyczy ścinania wierzchołków, czyli przypadek wspomniany przez MB. Czy da się to jakoś ominąć?

Takie wczytywanie potrafi strasznie zmasakrować dźwięk. Gdyby nie to, mógłbym poprostu wycyrklować sobie w Audition czy Soundforge poziom jaki mi odpowiada i dalej jechać....

WG

Post autor: WG » środa 13 wrz 2006, 11:57

Takie wczytywanie potrafi strasznie zmasakrować dźwięk. Gdyby nie to, mógłbym poprostu wycyrklować sobie w Audition czy Soundforge poziom jaki mi odpowiada i dalej jechać.......
Czy czasem w mp3 nie masz wpisanych poziomów głośności ?

Bo jest taka funkcja która pozwala na zapis poziomu dźwięku dla każdej mp3-trójki. Oczywiście jest to tylko pewna dodatkowa opcja i nie wszystkie odtwarzacze czy dekodery mogą uwzględniać ten parametr.

Możesz to sprawdzić na przykład tym programem (świetnie narzędzie do nieniszczącej obróbki mp3 "na szybko").
MP3 Frame Editor

A tak po za tym przed kompresją do mp3 powinno się nieco zaniżać maksymalny poziom głośności (teoretyczne badania kodeków w internecie jakie znalazłem wskazują na około -1.3 dB ~ -1.0 dB) aby działające filtry i algorytmy kompresji nie ścinały "szczytów". To zależy od kodeka, ogg vorbis jest mniej wymagający pod tym względem ale i tutaj też należy się tego trzymać. Generalnie nie wolno kompresować materiału o poziomie maksymalnym 0dB, bo po dekompresji otrzymamy przesterowany sygnał.

maczeta

Post autor: maczeta » środa 13 wrz 2006, 12:03

Otóż mam około 500 mp3 w których muszę ustawić jednakową głośność o pewnym zadanym poziomie.

Do tego jest fajny darmowy programik MP3 Gain ustawia jednakową głośność bez dekodowania na podstawie RMS lub "z palca"

MP3Gain

WG

Post autor: WG » środa 13 wrz 2006, 12:11

Dla zainteresowanych kompresją i przesterowaniami sygnału poniżej ciekawy artykulik:

http://www.tcelectronic.com/media/nielsen_lund_2003_overload.pdf

Dagget

Post autor: Dagget » środa 13 wrz 2006, 15:24

Wszystko fajnie. Tylko, ze taki program jak mp3gain zalatwia moj problem polowicznie. Oprocz normalizacji musze jeszcze je wyedytowac ( poscinac cisze na koncu itd.) Wiec chcialbym uzyc do tego typowego edytora. Musze cos wykombinowac zeby pliki do edytora nie wgrywaly sie tak glosno...

pawelq

Post autor: pawelq » środa 13 wrz 2006, 15:31

Mam kilka plików których poziom głośności jest taki jak oczekuję (na innym urządzeniu).

Na jakim urządzeniu?

ODPOWIEDZ