OktavaMod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oduck
Re: OktavaMod

Post autor: oduck » wtorek 12 wrz 2006, 16:14

grembo: jak Wawa, to zapraszam :) dam znac jak bede gotowy

igs: problem w tym, ze ja tak samo jak Ty nie wierze dopoki nie uslysze, tak wiec jedynie wlasnoreczny(-uszny) test pozwoli mi wydac wlasna opinie. (bo jakbym mial bazowac na zdaniu kolegow;) to bym sie bujal 3 lata po internecie przy zakupie kazdego sprzetu , bo na kazda opinie pozytywna mozna znalezc i negatywna, i tak jest i w tym przypadku - znam kolesi, ktorzy bardzo lubia np ML52 do gitar mimo posiadania baterii kilkudziesieciu mikrofonow z tzw renoma; czy tez nagrywajacych wokale na zmodyfikowanej 219(nie 319!), a wczesniej robili to na duzo drozszych mikrofonach i jeden swoj sprzedal a drugi wsadzil do szafy.
a moj problem polega moze na tym, ze szukam aktualnie czegos co zabrzmi charakternie i ciekawie, a niekoniecznie czysto, klarownie i pelnym pasmem. takie zabawki juz mnie znudzily :D przy okazji - ostatnio o malo co nie kupilem starenskiego wstegowego Reslo, byl na ebayu za male pieniadze, ale jakos zabraklo mi odwagi. ma ktos wiadomosci jak wstegi wytrzymuja uplyw czasu? tzn cos na pewno im ubywa, ale czy jest to krytyczne dla brzmienia w sensie estetycznym?
a na marginesie- nieraz przekonalem sie ze wysoka cena na metce nie musi miec pokrycia w faktycznym stanie rzeczy, i na odwrot - nieraz za mikroniuanse warto zaplacic pozornie chora kwote.
stan na dzien dzisiejszy u mnie jest taki, ze moim zdaniem Oktavy maja swoj okreslony, oryginalny sound, ktory mozna lubic lub nie, ale na pewno nie jest to proba udawania czegokolwiek, jak w przypadku 90% produkcji azjatyckich, a po prostu patent jeden z wielu w kategorii ciekawych, dodatkowow tani, a wiec experymentowanie niezbyt bolesne bedzie :)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 12 wrz 2006, 16:17

W takim razie koniec rżenia

Oto MÓJ mikrofon, MÓJ preamp o mój głos:

ladnie toto gra :) chociaz tak skapa probka i bez porownania bezposredniego z czymkolwiek, ale na pierwszy rzut ucha nie ma dyskwalifikacji w zadnej dziedzinie u mnie. gratuluje! ( zazdroszcze zdolnosci manualnych i samozaparcia :) )
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 16:53

...
ladnie toto gra :) chociaz tak skapa probka i bez porownania bezposredniego z czymkolwiek, ale na pierwszy rzut ucha nie ma dyskwalifikacji w zadnej dziedzinie u mnie. gratuluje! ( zazdroszcze zdolnosci manualnych i samozaparcia :) )...

no mnie tez sie podoba - milo i cieplo :) mozna poznac cene?

Oduck: jakby co jestem do dyspozycji, mam tez Reflection Filter jesli chcesz zobaczyc czy to dziala :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 16:57

Podobno na Pomorzu jest czlowiek robiacy wysmienite preampy i repliki topowych urzadzen (Fairchild rowniez). Nic nie znam, nic nie widzialem - ale opinie ma naprawde dobre i juz zagranica sie nim zainteresowala.

Moze IGS sproboj i Ty z zagranica www.mercenary.com

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 12 wrz 2006, 17:03

za mała probka aby mozna bylo coś powiedziec o jakosci mikrofonu . klarowny ale cos tam sie przebija w górze co mi sie niepodoba ... Ciekawe jak sie sprawuje w miksie .

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 17:06

dopiero teraz skojarzylem ze i mikrofon produkcji IGS - no prosze

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 12 wrz 2006, 17:23

...a dopoki czytaja (a nie slysza, czego oczywiscie zycze) o preampie lampowym Twojego autorstwa (nic nie mowie, nie slyszalem) posiadacze Manley czy niebieskich Focusrite tez pewnie rżą

W takim razie koniec rżenia

Oto MÓJ mikrofon, MÓJ preamp o mój głos:

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=207E42873692EF24

*MÓJ = mojej produkcji...
nie chce wyjść na kogoś kto krytykuje bez sensuFajnie ze zrbiłes sobie mikrofon :) w sumie to jakies osiagniecie ... pracuje na MKL 2500 i bardzo lubie ten Majk. , właśnie porównałem ( sam . nie słyszałem ani kolega ani na forum ) twój mikrofon z MKL 2500 , fakt brzmi masywnie i blisko , jednak góra ... mogę powiedzieć bardzo nie miła i nie przyjemna przypomina mi trochę MXL 990 .

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 12 wrz 2006, 18:21

właśnie porównałem ( sam . nie słyszałem ani kolega ani na forum ) twój mikrofon z MKL 2500 , fakt brzmi masywnie i blisko , jednak góra ... mogę powiedzieć bardzo nie miła i nie przyjemna przypomina mi trochę MXL 990 ....

Jak mogłeś porównać mój majk skoro ani jego ani mnie nie masz??
A może porównany był mój głos vs Twój głos ?
Ja właśnie sprzedałem Oktave MKL2500 bo jej wewnętrzny rezonans obudowy był dla mnie nie do przyjęcia. A próbowałeś w nią kiedyś puknąć palcem? Fajny efekt, nie? Tylko troche membran w odsłuchach szkoda Moim zdaniem jest to niedopuszczalne w żadnych mikrofonach.

http://www.doperacja.pl/igs/img/IGS_MIC1.jpg

Mimo wszystko chciałbym usłyszeć wyniki tego testu :]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 12 wrz 2006, 18:32

...właśnie porównałem ( sam . nie słyszałem ani kolega ani na forum ) twój mikrofon z MKL 2500 , fakt brzmi masywnie i blisko , jednak góra ... mogę powiedzieć bardzo nie miła i nie przyjemna przypomina mi trochę MXL 990 ....

Jak mogłeś porównać mój majk skoro ani jego ani mnie nie masz??
A może porównany był mój głos vs Twój głos ?
Ja właśnie sprzedałem Oktave MKL2500 bo jej wewnętrzny rezonans obudowy był dla mnie nie do przyjęcia. A próbowałeś w nią kiedyś puknąć palcem? Fajny efekt, nie? Tylko troche membran w odsłuchach szkoda Moim zdaniem jest to niedopuszczalne w żadnych mikrofonach.

http://www.doperacja.pl/igs/img/IGS_MIC1.jpg

Mimo wszystko chciałbym usłyszeć wyniki tego testu :]
...
ale czy ja mowie o testach ... porownywałem twój głos z głoesem gosica ktory nagrywał u mnie ostatnio ... fakt przydzwięki od uderzania sa denerwujace, jednak to jest wada kazdej oktawy , no chyba ze ten problem został naprawiony w nowych modelach , ja nie twierdze ze OKTAVA MKL 2500 jest ZAJE ZAJE !! ja stwierdzam ze mi sie podoba i działa dla mnie , jednoczesnie stweirdzam po tym co zaprezetowałes Chociaz to dramatrycznie mały "odcinek głosu " , ze twoj mikrofon ma ostrą góre ktora suma sumarum musisz wyeliminowac w czasie miksu ... Jednoczesnie dziura w pasmie w okolicy 2 Khz , ale to moze byc urok twojego głosu ..

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 18:52

z wygladu jak kopia manleya :)

ODPOWIEDZ