OktavaMod

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: OktavaMod

Post autor: grembo » poniedziałek 11 wrz 2006, 22:42

...grembo, wiem, że jestem nie wyspany i trochę mało kumam, ale cz Ty też nie spałeś za krótko?;) Może lepiej chodźmy spać (oddzielnie oczywiście;) O co chodzi z tym "nie sprawdzeniem się" mk220?...

:)

faktem jest ze nie dosypiam :)

instrumenty byly zbite do kupy )w basach przede wszystkim) - no i poczulem brak tej górki :)

poozas tym nigdy mnie nie zawiodl - a nagrywalem:

rozne wokale, gitare akust i klas, bas z pieca, flet, wiolonczele, klarnet (tu bywalo roznie, ale w sumie nienajgorzej), beatbox, perkusjonalia... to na razie tyle

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 11 wrz 2006, 23:03

...instrumenty byly zbite do kupy )w basach przede wszystkim) - no i poczulem brak tej górki :)...
Ja pierdzielę, grembo, wake up! Po polskiemu proszę. Plis!

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » poniedziałek 11 wrz 2006, 23:36

...
to ciekawa konstrukcja ciekawe co może takie ładne cosik http://novamusic.pl/product_info.php?cPath=114_115&products_id=279
cena sugerowałaby że to coś profi, ktoś to testował?

...
o jezu... ale skad te ceny ?
przebitka ok 30-35%

wejdz np tu
http://www.audiostacja.pl/index.php?le=cennik&pr=cennik&firma=OKTAVA

dla leniwych, w jednym sklepie mkl5000 kosztuje ponad 5000, u niech 3700
w innym mk2500 3500 u nich 1999 zł
podane ceny brutto :D

niestety nizszych modeli chyba nie maja w sprzedazy

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 00:19

......
to ciekawa konstrukcja ciekawe co może takie ładne cosik http://novamusic.pl/product_info.php?cPath=114_115&products_id=279
cena sugerowałaby że to coś profi, ktoś to testował?

...
o jezu... ale skad te ceny ?
przebitka ok 30-35%

wejdz np tu
http://www.audiostacja.pl/index.php?le=cennik&pr=cennik&firma=OKTAVA

dla leniwych, w jednym sklepie mkl5000 kosztuje ponad 5000, u niech 3700
w innym mk2500 3500 u nich 1999 zł
podane ceny brutto :D

niestety nizszych modeli chyba nie maja w sprzedazy

Pozdrawiam...

Devil - ostroznie!!!

Novamusic sa dystrybutorem

a slynna byla sprawa z podrobkami robionymi przez f-me ktora kiedys wspolpracowala z Oktava a teraz podrabia ich produkty (informacje na stronach oktavy i oktavy USA)

chociaz z tego co pamietam, lampowe Oktavy podrabiane nie byly

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 wrz 2006, 00:24

laliszon i jak wypadl ksm44?mialem i bylem z niego bardzo zadowolony....za to z pomieszczenia w ktorym stal kompletnie nie....przez co zbyt wiernie przekazal caly syf :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 00:26

......instrumenty byly zbite do kupy )w basach przede wszystkim) - no i poczulem brak tej górki :)...
Ja pierdzielę, grembo, wake up! Po polskiemu proszę. Plis!...

Instrumenty brzmiace nizej (bas oraz lewa reka fortepianu) zlewaly sie, byly malo szczególowe - rezonujace (napewno wplyw mialo i pomieszczenie)

Ogolnie w nagraniu brakowala balansu niskie-wysokie, instrumenty jasne ale mocne brzmialy bardzo ciekawie i milo dla ucha (trabka), lecz wokal, klarnet czy szczotkowany werbel (talerzy nie bylo) byly ciemne, i niewyrazne.

Podobno takie nagrania dokonuje sie mikrofonami malomembranowymi, lecz takimi niedysponowalismy wtedy (i w sumie teraz rowniez :)

troche lepiej? mam klawiature z 1997 roku, przyzwyczailem sie do niej - ale wypila chyba tyle kawy co ja i czyszczenie juz nie pomaga - widze ze dluzej sie nie uchowa. Poza tym pracuje troche i jeszcze dokument o 11 wrzesnia i WTC.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 00:47

...laliszon i jak wypadl ksm44?mialem i bylem z niego bardzo zadowolony....za to z pomieszczenia w ktorym stal kompletnie nie....przez co zbyt wiernie przekazal caly syf :)...
mysle ze chodzi o moje porównanie :)

opisywalem szczegolow juz na tym forum

przy okazji watku z oktava mk220 w tytule :)

od czasu tamtego porownywania, wlasciciel tego mikrofonu oraz braunera AE korzysta z nich zamienie, czyli ten Shure rzeczywiscie jest mily. nagrywa nim przede wszystkim swoj glos - ale chyba nawet i kontrabas nim nagrywal.

generalnie - mniej "cieply" niz oktava (czy ktos lubi to cieplo to kwestia gustu) i troszke mniej "jasny" niz Brauner (j.w.)

jaka jest progres cenowy bylo odczuwalne w dzwieku - shure "lepszy' od oktavy ale "gorszy" od Braunera.

Test prawie slepy

tor greatriver preamp-rme fireface- adam s3a

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » wtorek 12 wrz 2006, 10:32

Troche mi sie śmiać chce jak czytam te wszystkie opinie w stylu "Moj kolega testował... ostatnio słyszałem... Wyczytałem gdzieś w necie... Prawie ślepy test...

Jakiś czas temu z ciekawości zainwestowałem parę złotych w dwa modele oktavy: 219, 2500 i ribbona. Zaraz po otrzymaniu przesyłki zabrałem się za modyfikacje opisane na Oktavamod i na zachodnich forach. Tak więc wymontowałem HP filtr, zmieniłem rezystor na 1G, zmieniłem wszystkie kondensatory toru audio, dorobiłem miękkie zawieszenie kapsuły itd...
Z zapartym tchem czekałem na efekt mojej kilkugodzinnej pracy.
Ku mojemu zdziwieniu mikrofony brzmiały tak samo badziewnie jak przed przeróbką. Ograniczone pasmo zarówno z dołu jak i z góry, strasznie natarczywy rezonans z obudową powodujący podbicie w niskim środku, znaczny spadek czułości i pogorszenie brzmienia przy oddaleniu źródła dźwięku... Osobiście mając kilkanaście różnych mikrofonów w studio nie widzę żadnego zastosowania dla tych modeli mikrofonów Oktava. A cała jazda na Oktavamod to tylko kit.
PS. A już najbardziej rozśmieszyło mnie porównanie Oktavy do Baunera
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 12 wrz 2006, 11:13

hahahahahahaa!!!!!!!!!!!!

czytaj co sie pisze!

To nie brauner za 20 000 tylko phantom AE (ok.1000 euro)

nie modyfikowalem (nawet bym nie umial)

o problemach z czuloscia pisalem

skoro byly badziewne po co je kupiles? za te dwa mialbys jeden w rodzju Neu TLM103 czy ów Brauner.

Bralem udzial w takim tescie na nasze potrzeby, i nasze oczekiwania spelnil

Grzybass

Post autor: Grzybass » wtorek 12 wrz 2006, 11:27

AMEN AMEN AMEN !!!

ODPOWIEDZ