VAT na produkt z UE

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: VAT na produkt z UE

Post autor: matiz » poniedziałek 11 wrz 2006, 12:58

clo sciaga firma kurierska i nie wydadza towaru jesli sie nie ureguluje odpowiednich naleznosci (granica celna jest wiec w Twoim mieście w firmie kurierskiej)

To jest, jak rozumiem, madra odpowiedz?

WG

Post autor: WG » poniedziałek 11 wrz 2006, 13:21

jednak czy w przypadku zakupu np. mikrofonu w sklepie angielskim cena podana tamze pomniejszana jest o angielski VAT, a na granicy doliczaja mi polski?
Tak. Nie tyle na granicy co sklep już od razu MUSI ci wystawić fakturę z 22% VAT. Teraz faktura wystawiana jest z VAT-em nabywcy/kupującego. Zmiana od 1 czerwca 2006.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 11 wrz 2006, 14:13

Nieprawda!!
Kupujac jako zwykly "szarak" placisz z lokalnym Vatem (Niemcy - 16%, UK ok 18%) i nie doplacasz nic na granicy. Więc jeżeli cena netto jest podobna - to bierz z Niemiec.

Pozdrawiam
...
Kamil,ja bym tak nie pisal o glupich odpowiedziach,jaki lokalny VAT?Kup cos w Music Store w Koln,od razu przy wysylce nalicza ci cene z 22% vatem plus przesylka.Jak pojedziesz tam i na miejscu kupisz to owszem zaplacisz tamtejsza cene,ale jedz 1000 km po to zeby kupic taniej w Niemczech,nie mowiac o tym,ze niektorzy nie maja znajomych w Niemczech zeby to kupic i wyslac autobusem do Polski.

abproject

Post autor: abproject » poniedziałek 11 wrz 2006, 14:21

....
w musicstore "uproscili" ta sprawe..wystarczy ze kliknie sie na Polska flage i automatycznie jest cena z 22 % czyli 16 % ich + roznica 6 %... i w takiej cenie odbierasz pake po przelewie od kuriera.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Kamil_Wilgucki

Post autor: Kamil_Wilgucki » poniedziałek 11 wrz 2006, 14:44

...clo sciaga firma kurierska i nie wydadza towaru jesli sie nie ureguluje odpowiednich naleznosci (granica celna jest wiec w Twoim mieście w firmie kurierskiej)

To jest, jak rozumiem, madra odpowiedz? ...
Tak, w przypadku zakupu spoza UE.

Dobra, mam chyba juz nieaktualne informacje (ostatni moj zakup na szaraka zrobilem 8.05.06 i dostalem cene z 16% vatem, teraz juz kupuje tylko w cenach netto). Ale skoro sie zmieniły przepisy 1.06.06, byc moze jest tak jak piszecie czyli placi sie z Vatem kraju nabywcy.

Najlepiej po prostu wyslac zapytanie do sklepu o cene (ja tak zawsze robiłem i z reguły dostawałem minimalnie niższa niz na stronie).
Moge polecic sklep w ktorym zostawilem juz kilkanascie tysiecy euro i wszystko doszło: www.rockshop.de.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 11 wrz 2006, 16:00

To jest, jak rozumiem, madra odpowiedz? ...
Tak, w przypadku zakupu spoza UE.

Masz moze do tego watku jeszcze jakies inne madre odpowiedzi? Moze cos o wyzszosci maka nad piecem albo jak nagrac gitare na szumblastera?

ODPOWIEDZ