Optymalizacja XP

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Re: Optymalizacja XP

Post autor: grembo » niedziela 10 wrz 2006, 16:07

zastosowalem sie wlasnie do porad ze strony podanej przez MB i roznica jest zauwazalna (np. -2 dodatkowe ms latencji).

Nie wiem co ze sladami (nie pracuje na takich sesjach) - ale niewqatpliwie jest lepiej, komp jest tez stabilniejszy (nie ma skokow latencji)

jedna ze zmian stosowalem z sercem na ramieniu - wpis do rejestru - chodzilo o odswiezanie NTFS...... ale poszedl dalej

A wlasnie - mam chipset VIA (kt600) - czyli najgorsze co moze chyba byc - karta Edirol UA25/emu1212m

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 10 wrz 2006, 18:25

...P3/1GHz, dysk UDMA133 100GB. Możesz to nazywać trupem, dla mnie to przyzwoita maszyna...
Potwierdzam. Też tak mam. Pewnie dlatego, że to P3.

Awatar użytkownika
ziolek

Post autor: ziolek » niedziela 10 wrz 2006, 21:00

Panowie.Dodajmy ze praca z muzyką zle chyba znosi obecnośc internetu w studyjnym kompie.Przemaglowałem prace z dwoma systemami ale wirusy są takie,ze wszedzie wejdą.Może są tacy co jakoś dają rade ale moim zdaniem lepiej sobie kupić za te 200zł jakiegoś kompa do internetu i zanim przerzuci sie jakies pliki do studyjnego dobrze je przemaglowac antywirusem!Pozdrówka

Kobe

Post autor: Kobe » poniedziałek 11 wrz 2006, 00:07

......P3/1GHz, dysk UDMA133 100GB. Możesz to nazywać trupem, dla mnie to przyzwoita maszyna...
Potwierdzam. Też tak mam. Pewnie dlatego, że to P3....
Myślałem, że jeszcze tylko ja używam P3. Co prawda nie jest to moja "flagowa" maszyna, ale ze wspomnianą G450 i równie starą RME, spisuje się nadal nienagannie (chodzi mi o to , że po optymalizacji WinXP jest całkiem żwawy).

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » poniedziałek 11 wrz 2006, 08:13

...Panowie.Dodajmy ze praca z muzyką zle chyba znosi obecnośc internetu w studyjnym kompie.Przemaglowałem prace z dwoma systemami ale wirusy są takie,ze wszedzie wejdą.Może są tacy co jakoś dają rade ale moim zdaniem lepiej sobie kupić za te 200zł jakiegoś kompa do internetu i zanim przerzuci sie jakies pliki do studyjnego dobrze je przemaglowac antywirusem!Pozdrówka ...
Za te 200 zł kup sobie lepiej sprzętowego firewall'a, a będziesz mógł zapomnieć o wirusach.

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » poniedziałek 11 wrz 2006, 10:59

...
Przede wszystkim prosze nie rzucac hasel, ktorych sie nie rozumie. Aplikacje DAW to nie sa aplikacje czasu rzeczywistego. Dla aplikacji czasu rzeczywistego wymagany jest system operacyjny czasu rzeczywistego (np. QNX). Od takiego systemu czy aplikacji wymagany jest okreslony limit czasowy na wykonanie kazdej (zaznaczam: kazdej) operacji. Ani windows ani linux ani zaden inny popularny system nie spelnia takiego kryterium.
Jeśli chodzi o Linux to wystarczy trochę pogooglować.
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 11 wrz 2006, 11:35

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:26 przez PiotrK, łącznie zmieniany 2 razy.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » poniedziałek 11 wrz 2006, 11:40

Wiem, że nie zobacze pulpitu, ale po co mam na niego patrzeć
Master jakoś nie moge uwierzyć, że bez kasowania czegokolwiek osiągnąłeś taki wynik. Do tej pory wykasowując kopie plików i wszystkie te backupy tworzone przez winde udało mi się odchudzić system o jakieś 200-300 MB, może więc zdradzisz przepis na tak lekki system
[addsig]
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 28 gru 2006, 22:55

Virtual Memory

Windows defaults to setting virtual memory (sometimes referred to as Page Swap or Swap File) automatically. Under most circumstances this is fine, but for audio it can sometimes be a hindrance to performance. For this reason, we recommend you disable virtual memory. Go to Control Panel > System and select the Advanced tab. Under Performance, click the "Settings" button and select the Advanced tab. Under Virtual Memory, click the "Change" button. Select "No paging file" and press "Set," then "OK." It’s also a good idea to defrag your drive after changing virtual memory settings (see below for more on defragmenting).

NOTE: In some circumstances, you may need to enable virtual memory. These situations might include errors related to paging files, not enough physical RAM of an application, or a program that requires the use of virtual memory. If this is the case, then rather than choosing "No paging file," choose "Custom size" and set the minimum and maximum values to a multiple of 2 (for example, 128, 256, or 512), to a maximum of 512 MB. Be sure to set the minimum and maximum to the same value. Then, choose "Set," "OK."

wniosek:
albo brak
albo nie 2 razy wieksza niz ram, ale maksymalnie 512 mb :O

Karol

Post autor: Karol » piątek 29 gru 2006, 11:28

Proponuję wpisać do rejestru:

Windows Registry Editor Version 5.00

; Przyspiesza otwieranie Mój komputer i Explorer
[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Services\\stisvc]
"Start"=dword:00000004
[HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Policies\\Explorer]
"NoSaveSettings"=dword:00000000
[HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Explorer\\Advanced]
"NoNetCrawling"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Policies\\Explorer]
"NoRemoteRecursiveEvents"=dword:00000001

; Przyspieszony restart
[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows NT\\CurrentVersion\\Winlogon]
"EnableQuickReboot"="1"

; Przyspiesza zamykanie systemu
[HKEY_CURRENT_USER\\Control Panel\\Desktop]
"AutoEndTasks"="1"
"HungAppTimeout"="100"
"WaitToKillAppTimeout"="1000"
"ActiveWndTrkTimeout"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control]
"WaitToKillServiceTimeout"="1000"

;Kompozycje
[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Services\\Themes]
"Start"=dword:00000002

; Shutoff Manage Your Server. works
[HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Microsoft\\Windows NT\\CurrentVersion\\Srvwiz]
"CYSMustRun"=hex(7):30,2c,30,00,00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Policies\\Microsoft\\Windows NT\\CurrentVersion\\MYS]
"DisableShowAtLogon"=dword:00000001

;Processor sheduling Performance for services=18 programs=26
[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\ControlSet001\\Control\\PriorityControl]
"Win32PrioritySeparation"=dword:00000026

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\Session Manager\\Memory Management]
"LargeSystemCache"=dword:00000001
"NonPagedPoolSize"=dword:0001e460
"SecondLevelDataCache"=dword:0000040

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\Session Manager\\Memory Management\\PrefetchParameters]
"EnablePrefetcher"=dword:00000005

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SOFTWARE\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Explorer]
"AlwaysUnloadDll"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\FileSystem\\CDFS]
"Prefetch"=dword:00001358
"CacheSize"=dword:00001358

[HKEY_CURRENT_USER\\Software\\Ahead\\Nero - Burning Rom\\Recorder]
"ShowSingleRecorderSpeed"=dword:00000001

Z tym że wartości

[HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\Session Manager\\Memory Management]
"LargeSystemCache"=dword:00000001
"NonPagedPoolSize"=dword:0001e460 - zmienić na 95% pojemności pamięci ram
"SecondLevelDataCache"=dword:0000040 - zmienićna ilość pamięci L2 swojego procka

Parametry te łatwo sprawdzić programem cpu z
Zmiany te są sprawdzone na wielu komputerach i działają super

ODPOWIEDZ