Dlaczego Audition 1.5 wydłuża...

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Sempoo
Dlaczego Audition 1.5 wydłuża...

Post autor: Sempoo » piątek 08 wrz 2006, 15:58

Elo

Czy spotkaliście się z problemem wydłużania finalnego miksu z multitracka A1.5 w stosunku do czasu trwania najdłuższego pliku w sesji?

Pracując w 48kHz mixdown zawsze jest dłuższy - o kilkadziesiąt / kilkaset ms - ma to już znaczenie przy montowaniu tego miksu z obrazem, stąd moje pytanie (w innych przpadkach można to pominąć).
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Re: Dlaczego Audition 1.5 wydłuża...

Post autor: ukaef » piątek 08 wrz 2006, 17:46

...Elo

Czy spotkaliście się z problemem wydłużania finalnego miksu z multitracka A1.5 w stosunku do czasu trwania najdłuższego pliku w sesji?

Pracując w 48kHz mixdown zawsze jest dłuższy - o kilkadziesiąt / kilkaset ms - ma to już znaczenie przy montowaniu tego miksu z obrazem, stąd moje pytanie (w innych przpadkach można to pominąć)....

Nie wiem jak inni, ale ja Cię na przykład nie rozumiem :) ! Jak możesz łopatologicznie to może pomogę. Pracuję na A1.5 od kąd się pojawił i nic takiego nie zauważyłem. Ale jak już pisałem nie kleję do końca o co Ci chodzi.
:)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 08 wrz 2006, 18:56

...Elo

Pracując w 48kHz mixdown zawsze jest dłuższy - o kilkadziesiąt / kilkaset ms - ma to już znaczenie przy montowaniu tego miksu z obrazem, stąd moje pytanie (w innych przpadkach można to pominąć)....

od czego dluzszy?

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 08 wrz 2006, 19:34

mi sie wydaje, ze autorowi chodzi o to, ze jak sa sceizki w multitrack i powiedzmy calosc zaczyna sie od czasu 0 a konczy sie na np 2:45:345
to plik mixdown powinien miec wlasnie 2:45:345, a koledze wychodzi ze ma wiecej.
zasadniczo pracowalem na 1.5 a jak wyszedl 2.0 pracuje na 2.0
ale nigdy czegos takiego nie mialem

a czy czasem nie jest tak, ze masz jakis dlugi poglos gdzies nalozony, i mimo ze clip sie skonczyl, to reverb musi wybrzmiec, no i o to wybrzmiewanie efektu mixdown jest przedluzony ?
bo innego wytlumaczenia nie widze

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » piątek 08 wrz 2006, 23:50

Devil mnie rozumie w 100%.

Nie mam żadnych pogłosów w miksie - jedynie to:
- dodatkowa magistrala, na którą wysyłam wszystkie ścieżki, żebym mógł potem nałożyć globalnie EQ i limiter (coś w rodzaju master channel)
- na pojedyńcze ścieżki mam pozapinane (guzik FX) tylko vst dynamics i EQ

Dlaczego więc miskdown jest dłuższy od najdłuższej ścieżki w miksie?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 wrz 2006, 00:17

a pomyslales ze na przyklad poglos albo jakis inny efekt ma wybrzmienie?dlatego jest i bedzie dluzszy - ciesz sie ze tak jest bo bys inaczej narzekal ze ucina......

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » sobota 09 wrz 2006, 00:20

...a pomyslales ze na przyklad poglos albo jakis inny efekt ma wybrzmienie?dlatego jest i bedzie dluzszy - ciesz sie ze tak jest bo bys inaczej narzekal ze ucina.........
Radzę czytać uważnie.
Powtarzam raz jeszcze - w opisywanej sesji nie użyłem ani jednego pogłosu, delaya itp.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 09 wrz 2006, 12:00

Ja bym zastosowal procedure testowa w tych 48k - najpierw jedna sciezka bez zadnych insertow - jezeli zgrywa sie dobrze, to potem korektor, kompresor, potem ta grupa i tak dalej - w ten sposob bedziesz wiedzial, co powoduje ten problem.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 09 wrz 2006, 12:13

Podobne sytuacje gdy np. wkleja sie mp3 do projectu.

Chodzi mi o taka syuacje - robie mixdown podkladu do mp3 aby wyslac to jako podklad pianiscie, pozniej on swoja partie odsyla mi - rowniez w formacie mp3 i proboje jegopartie wkleic do swojego projectu - wtedy track mp3, jest minimalnie krotszy.

Zawsze gdy wkleja sie do projectu ktory ma np. 44,1 khz - wav o rozdzielczosci 48 DAW pyta czy konwertowac plik, co oznacza - jak rozumiem - zmiane polozenia sampli (44,1khz/sek) - - - jesli sie mu przez nieuwage nie pozwoli tego zrobic - dlugosc trackow sie niezgodzi

A statnie co mi do glowy przychodzi - ze w przypadku pracy z obrazem - moze klatkarz sie niezgadza.

Uwaga:pracuje na Cubase - moze nie miec powyzsze znaczenia w innych programach.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 wrz 2006, 12:36

mp3 krotszy?

jakim cudem skoro na [poczatku i na koncu zawsze doklejane jest kilka ramek?

sempoo czy to tak bardzo ci przeszkadza?przeciez to kompletnie nie ma znaczenia dopoki nie probojesz tego zaloopowac - sprawdz w edytorze czy tez tak sie dzieje bo w multitracku to zaden klopot

ODPOWIEDZ