RME HDSP 9632 vs Digi002
Witam.
:D
Pozdrawiam
D_M
:D
Pozdrawiam
D_M
Re: RME HDSP 9632 vs Digi002
...Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia, ustawiaona jakoby fabrycznie w hardware (jesli dobrze zrozumialem ...). Pytanie tylko czy jest ustawiona wystarczajaca zeby mozna bylo bez znaczacych opoznien dogrywac sciezki np wokalu.. Chodzi mi teraz o wspolprace z ProToolsem.
Nie da rady w ogole nic dograc, latencja przekracza wszelkie granice zdrowego rozsadku dochodzac do pojedynczych minut, a zrzuty ekranowe Pro-Toolsa powstaja w fotoszopie i nie maja nic wspolnego z realnym oprogramowaniem. Linki na stronie digi prowadzace do sterownikow ASIO prowadza w rzeczywistosci do stron o wiadomej i ostatnio niepopularnej tematyce. Bufor mozna zmniejszyc do 64 probek, ale tylko zworami wewnatrz urzadzenia, ale w niektorych modelach digi002 te zwory sa zalutowane, zeby uzytkownicy nie mogli nic nagrac - za taka kase - wstyd!...
ok, zrozumiałem aluzje ...
Nie da rady w ogole nic dograc, latencja przekracza wszelkie granice zdrowego rozsadku dochodzac do pojedynczych minut, a zrzuty ekranowe Pro-Toolsa powstaja w fotoszopie i nie maja nic wspolnego z realnym oprogramowaniem. Linki na stronie digi prowadzace do sterownikow ASIO prowadza w rzeczywistosci do stron o wiadomej i ostatnio niepopularnej tematyce. Bufor mozna zmniejszyc do 64 probek, ale tylko zworami wewnatrz urzadzenia, ale w niektorych modelach digi002 te zwory sa zalutowane, zeby uzytkownicy nie mogli nic nagrac - za taka kase - wstyd!...
ok, zrozumiałem aluzje ...

Heh matiz.
Nie mam zamiaru się dalej sprzeczać.
A wyrażać opinię mogę i guzik ci do tego.
Nie mam zamiaru się dalej sprzeczać.
A wyrażać opinię mogę i guzik ci do tego.
A wyrażać opinię mogę i guzik ci do tego....
Do opinii rzeczywiscie guzik - ale nie w formie faktow...
Do opinii rzeczywiscie guzik - ale nie w formie faktow...

- breakbeat_famillia
Witaj,
Posiadam od niedawna RME HDSP 9632 i jestem zachwycony jakoscia dzwieku i funkcjonalnoscia...Z uwagi na to ze pracuje glownie z VSTi i Access Virus Ti, jak dla mnie to jakosc i funkcjonalnosc za dobra cene, dodam ze wazne aby czesciowo ta jakosc uslyszec (selektywnosc, liniowosc) to dobre monitory. Ogolnie rzecz biorac przesiadlem sie z Audiotrak Maya 44 i Alesis M1 Active MK2 na RME HDSP 9632 i monitory Event StudioPrecision 6...Powiem szczerze ze teraz dopiero slysze muzyke i efekty tego co robie....
Wybierz 9632 jesli pracujesz glownie z virtualnymi instrumentami, preampy mozesz zawsze sobie dokupic...
Posiadam od niedawna RME HDSP 9632 i jestem zachwycony jakoscia dzwieku i funkcjonalnoscia...Z uwagi na to ze pracuje glownie z VSTi i Access Virus Ti, jak dla mnie to jakosc i funkcjonalnosc za dobra cene, dodam ze wazne aby czesciowo ta jakosc uslyszec (selektywnosc, liniowosc) to dobre monitory. Ogolnie rzecz biorac przesiadlem sie z Audiotrak Maya 44 i Alesis M1 Active MK2 na RME HDSP 9632 i monitory Event StudioPrecision 6...Powiem szczerze ze teraz dopiero slysze muzyke i efekty tego co robie....
Wybierz 9632 jesli pracujesz glownie z virtualnymi instrumentami, preampy mozesz zawsze sobie dokupic...
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.
......Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia, ustawiaona jakoby fabrycznie w hardware (jesli dobrze zrozumialem ...). Pytanie tylko czy jest ustawiona wystarczajaca zeby mozna bylo bez znaczacych opoznien dogrywac sciezki np wokalu.. Chodzi mi teraz o wspolprace z ProToolsem.
W PT LE i M-Powered jest wbudowana automatyczna kompensacja latencji. W wersji HD mozna wybrac pomiedzy automatyka kompensacji i jej wylaczeniem.
Pracujac z Digi002 nigdy nie mialem absolutnie zadnych problemow z latencja. Ani z dogrywaniem/ poprawianiem czegokolwiek. Cala obrobka nastepuje na poziomie softu.
Nie wiem jaki setup lub jaka przyjeta procedura dogrywania wokali moglaby skutkowac latencja ponad minutowa....
[addsig]
W PT LE i M-Powered jest wbudowana automatyczna kompensacja latencji. W wersji HD mozna wybrac pomiedzy automatyka kompensacji i jej wylaczeniem.
Pracujac z Digi002 nigdy nie mialem absolutnie zadnych problemow z latencja. Ani z dogrywaniem/ poprawianiem czegokolwiek. Cala obrobka nastepuje na poziomie softu.
Nie wiem jaki setup lub jaka przyjeta procedura dogrywania wokali moglaby skutkowac latencja ponad minutowa....
[addsig]
Moje :-): Moog Source, SC Prophet 600, Jupiter 6, A-Juno 2, SH 101, R8M, Matrix 6r, Ensoniq Fizmo ...
Ja generalnie troszke bardziej z ciekawości, pytalem o działanie Digi z produktami Steinberga, bo tak jak wczesniej napisalem - raczej bede uzywal oprogramowania dedykowanego czyli ProTools.
Oprocz Cubase, chodzilo mi rowniez o np WaveLaba - czy program do edycji plikow audio moze miec jakies konflikty z Digi002 ..?
To zalezy czy jednocześnie będziesz chciał korzystać z Pro-Toolsa i WaveLaba. Powinno dać radę ale matiz to potwierdzi czy możliwa jest jednoczesna praca z Pro-Tools i odpalonym w tle WaveLab ?
Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia,
Chyba namieszałem za bardzo. Spoko zapomnij o tym.
Przydałaby się jednak edycja forum
.
Karty Digidesign mają własną sprzętową latencję ustawialną w zakresie 64 - 2048 próbek, a więc na tyle nisko, że w Cubase pod sterownikiem ASIO i tak praca będzie komfortowa. A czy to jest wykonane tak czy siak to kogo to obchodzi
Nie da rady w ogole nic dograc, latencja przekracza wszelkie granice zdrowego rozsadku dochodzac do pojedynczych minut ...
...zwory sa zalutowane, zeby uzytkownicy nie mogli nic nagrac - za taka kase - wstyd!...
Kapitalne
możnaby do kącika z humorem wrzucić,
ja wziąłem w ramki

Oprocz Cubase, chodzilo mi rowniez o np WaveLaba - czy program do edycji plikow audio moze miec jakies konflikty z Digi002 ..?
To zalezy czy jednocześnie będziesz chciał korzystać z Pro-Toolsa i WaveLaba. Powinno dać radę ale matiz to potwierdzi czy możliwa jest jednoczesna praca z Pro-Tools i odpalonym w tle WaveLab ?
Wciąż niepokoi mnie tez ta latencja.. z tego co zrozumiałem to w Dig jest juz niedopoprawienia,
Chyba namieszałem za bardzo. Spoko zapomnij o tym.
Przydałaby się jednak edycja forum

Karty Digidesign mają własną sprzętową latencję ustawialną w zakresie 64 - 2048 próbek, a więc na tyle nisko, że w Cubase pod sterownikiem ASIO i tak praca będzie komfortowa. A czy to jest wykonane tak czy siak to kogo to obchodzi

Nie da rady w ogole nic dograc, latencja przekracza wszelkie granice zdrowego rozsadku dochodzac do pojedynczych minut ...
...zwory sa zalutowane, zeby uzytkownicy nie mogli nic nagrac - za taka kase - wstyd!...
Kapitalne

ja wziąłem w ramki

Jednoczesnie z PT nie. Trzeba wyjsc z PT, zeby uruchomic cos innego.
Wykonalne jest. Wydajnosc jest... nie wiem jaka, by trzeba leb w leb porownac z takim np. Firefacem (pomijajac, ze nie mam ani firefaca ani digi002). Ale z drugiej strony Fireface "cichcem" dodaje jeszcze swoje 64 probki do calego opoznienia, wiec kto jest bez winy...
Kapitalne
możnaby do kącika z humorem wrzucić,
ja wziąłem w ramki
Ciesze sie, ze sie podobalo
Jednoczesnie z PT nie. Trzeba wyjsc z PT, zeby uruchomic cos innego.

Wykonalne jest. Wydajnosc jest... nie wiem jaka, by trzeba leb w leb porownac z takim np. Firefacem (pomijajac, ze nie mam ani firefaca ani digi002). Ale z drugiej strony Fireface "cichcem" dodaje jeszcze swoje 64 probki do calego opoznienia, wiec kto jest bez winy...

Kapitalne

ja wziąłem w ramki

Ciesze sie, ze sie podobalo

Jeszcze jedna rzecz apropos RME HDSP 9632 mnie zastanawia ... czy mi sie zdaje czy ona ma tylko jedno wejscie liniowo/mikrofonowe .. czy moze zle opis zrozumialem? czyli ze nagrywanie dwoch sygnałow na raz odpada ?
Wejscie na monitory odsluchowe tez wydaje sie ze jest tam pojedyncze ..
Wejscie na monitory odsluchowe tez wydaje sie ze jest tam pojedyncze ..
czy mi sie zdaje czy ona ma tylko jedno wejscie liniowo/mikrofonowe .. czy moze zle opis zrozumialem? czyli ze nagrywanie dwoch sygnałow na raz odpada ?
Wejscie na monitory odsluchowe tez wydaje sie ze jest tam pojedyncze
RME 9632
"Wśród złaczy znajdziemy:
- stereofoniczne wejście liniowe (2 x cinch lub 2 x XLR - opcja)
- stereofoniczne wyjście liniowe (2 x cinch lub 2 x XLR - opcja)
- stereofoniczne wyjście słuchawkowe - wejście i wyjście S/PDIF"
Zalezy, co rozumiemy pod pojeciem "jedno"
Wejscie na monitory odsluchowe tez wydaje sie ze jest tam pojedyncze
RME 9632
"Wśród złaczy znajdziemy:
- stereofoniczne wejście liniowe (2 x cinch lub 2 x XLR - opcja)
- stereofoniczne wyjście liniowe (2 x cinch lub 2 x XLR - opcja)
- stereofoniczne wyjście słuchawkowe - wejście i wyjście S/PDIF"
Zalezy, co rozumiemy pod pojeciem "jedno"