Nic mi nie brzmi
Witam!
Jestem nowy na forum i prawie tak samo nowy w swiecie elektronicznego uprawiania muzyki.
Pracuje w Cubasie SX uzywajac laptopa Dell Inspirion 5000 i zewnetrznej karty M-Audio 410.
Z trudem rozumiem wszystkie zaleznosci i wogole okreslenia zwiazane z opisywaniem muzyki elektronicznej, bo czuje sie bardzoej autorem niz producentem, ale staram sie pracowac na komputerze i krotko mowiac nie wychodzi. Czyli nie brzmi mi to tak jakbym chcial.
Zrobilem kilka utworow(bardziej testow) i chcialem sie skupic na dwoch z nich. Jeden to czysty eksperyment, gdzie uzylem instrumentow z grupy syntezatorow i brzmienie ktore uzyskalem jest satysfakcjonujace.
W drugim przypadku uzywalem instrumentow tylko "naturalnych" i brzmi to beznadziejnie. Nie wiem gdzie lezy przyczyna? Czy w samym miksie, czy tylko w niedoskonalosci samplerow(bo tak to sie chyba nazywa) i brzmien VST.
Mam prosbe; czy ktos z Was zaawansowanych zgodzilby sie, zebym wyslal mu fragment utowru, zeby ocenic, gdzie tkwi blad i co robie zle?
Nie mam zadnej strony internetowej i nie wiem jak i gdzie moglbym umiescic link do tych utworow, wiec mysle, ze najszybsza metoda byloby wyslanie fragmentu na mail.
Jezeli ktos chcialby mi pomoc, to prosze napisac jak obszerny fragment jest potrzebny, czy ma to byc wav, czy wystarczy mp3 i tym podobne dane.
Bede bardzo wdzieczny, bo metoda prob i bledow zawiodla.
Pozdrawiam
Lighter
Jestem nowy na forum i prawie tak samo nowy w swiecie elektronicznego uprawiania muzyki.
Pracuje w Cubasie SX uzywajac laptopa Dell Inspirion 5000 i zewnetrznej karty M-Audio 410.
Z trudem rozumiem wszystkie zaleznosci i wogole okreslenia zwiazane z opisywaniem muzyki elektronicznej, bo czuje sie bardzoej autorem niz producentem, ale staram sie pracowac na komputerze i krotko mowiac nie wychodzi. Czyli nie brzmi mi to tak jakbym chcial.
Zrobilem kilka utworow(bardziej testow) i chcialem sie skupic na dwoch z nich. Jeden to czysty eksperyment, gdzie uzylem instrumentow z grupy syntezatorow i brzmienie ktore uzyskalem jest satysfakcjonujace.
W drugim przypadku uzywalem instrumentow tylko "naturalnych" i brzmi to beznadziejnie. Nie wiem gdzie lezy przyczyna? Czy w samym miksie, czy tylko w niedoskonalosci samplerow(bo tak to sie chyba nazywa) i brzmien VST.
Mam prosbe; czy ktos z Was zaawansowanych zgodzilby sie, zebym wyslal mu fragment utowru, zeby ocenic, gdzie tkwi blad i co robie zle?
Nie mam zadnej strony internetowej i nie wiem jak i gdzie moglbym umiescic link do tych utworow, wiec mysle, ze najszybsza metoda byloby wyslanie fragmentu na mail.
Jezeli ktos chcialby mi pomoc, to prosze napisac jak obszerny fragment jest potrzebny, czy ma to byc wav, czy wystarczy mp3 i tym podobne dane.
Bede bardzo wdzieczny, bo metoda prob i bledow zawiodla.
Pozdrawiam
Lighter
Re: Nic mi nie brzmi
Wklej Tu YSI. Wiesz jezeli jak mówisz nie jesteś oblatany w dziedzinei miksu etc to lepiej zlec to komus kto dluzej w tym siedzi bo widzisz miksowania etc z dnia na dzien sie nie nauczysz.
wiadomo Wskazowki sie przydaja, wrzuc na serv to sie zobaczy.
Pozdro
wiadomo Wskazowki sie przydaja, wrzuc na serv to sie zobaczy.
Pozdro
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
...Wklej Tu YSI. Wiesz jezeli jak mówisz nie jesteś oblatany w dziedzinei miksu etc to lepiej zlec to komus kto dluzej w tym siedzi bo widzisz miksowania etc z dnia na dzien sie nie nauczysz. wiadomo Wskazowki sie przydaja, wrzuc na serv to sie zobaczy...
Przykro mi to pisać lecz nic się nie zobaczy. A przynajmniej nie na naszym Forum. Serdecznie witamy nowego kolegę, lecz bardzo proszę zajrzeć wpierw do regulaminu Forum - to raz.
Dwa - na naszym serwisie istnieje dział FAQ (najczęściej zadawane pytania). Warto zajrzeć!
[addsig]
Przykro mi to pisać lecz nic się nie zobaczy. A przynajmniej nie na naszym Forum. Serdecznie witamy nowego kolegę, lecz bardzo proszę zajrzeć wpierw do regulaminu Forum - to raz.
Dwa - na naszym serwisie istnieje dział FAQ (najczęściej zadawane pytania). Warto zajrzeć!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
No Fakt, w faqu jest troche tego, wsumie mogłem odrazu powiedzieć cóż od dwóch dni nie śpie.
A może jeszce studiu.use.pl tam tez sa materiały które moga Ci sie przydac. Tymczasem dobranoc się z państwem.
A może jeszce studiu.use.pl tam tez sa materiały które moga Ci sie przydac. Tymczasem dobranoc się z państwem.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
Nie chodzi mi o cos pod tytulem:"Nagralem to! Fajne?". Chodzi mi tylko o to, zeby kos wskazal mi bledy na danym przykladzie. I nie zamierzalem niczego wklejac, dlatego zaproponowalem wyslanie na mail.
Tb_Studio, jezeli sie podejmiesz, to daj znac.
Mam nadzieje, ze sie wyspales.
Pozdrawiam
Tb_Studio, jezeli sie podejmiesz, to daj znac.
Mam nadzieje, ze sie wyspales.
Pozdrawiam
...Nie chodzi mi o cos pod tytulem:"Nagralem to! Fajne?". Chodzi mi tylko o to, zeby kos wskazal mi bledy na danym przykladzie. I nie zamierzalem niczego wklejac, dlatego zaproponowalem wyslanie na mail.
Nie ma sprawy. Chciałem tylko upomnieć, iż na naszym forum nie debatujemy nad konkretnymi dokonaniami forumowiczów. Od tego mamy dział "Przyślij nam swoje demo" w naszym magazynie.
[addsig]
Nie ma sprawy. Chciałem tylko upomnieć, iż na naszym forum nie debatujemy nad konkretnymi dokonaniami forumowiczów. Od tego mamy dział "Przyślij nam swoje demo" w naszym magazynie.
[addsig]
A w sumie dlaczego? Tam etatowi realizatorzy oceniaja. Taka jest mala przestrzen na serwerze?
Mozna przyjac ze rekomendowany i jedyny akceptowany format to flac (chyba jedyny kompresowany majacy zastosowanie w audio - nie wiem czy wszystkie DAW go wciagaja, ew. zostaje UHARC dla wav - ale nie wiem czy to freeware)) to powodowaloby ze pliki trzymalyby sie tematu :) a lobuziaki nie przesylalyby sobie wadliwych prawnie plików.
Mozna tez dolaczyc warunek ze plik jest usuwany po jednym czy dwoch tyg.
Rozwoj by byl.
Ludzie by sie nawzajem nie obrazali
Moze zawiazywalyby sie nowe sklady muzyczne.
A moze to zbyt duzy przeciag :) ..........
Mozna przyjac ze rekomendowany i jedyny akceptowany format to flac (chyba jedyny kompresowany majacy zastosowanie w audio - nie wiem czy wszystkie DAW go wciagaja, ew. zostaje UHARC dla wav - ale nie wiem czy to freeware)) to powodowaloby ze pliki trzymalyby sie tematu :) a lobuziaki nie przesylalyby sobie wadliwych prawnie plików.
Mozna tez dolaczyc warunek ze plik jest usuwany po jednym czy dwoch tyg.
Rozwoj by byl.
Ludzie by sie nawzajem nie obrazali
Moze zawiazywalyby sie nowe sklady muzyczne.
A moze to zbyt duzy przeciag :) ..........
...Taka jest mala przestrzen na serwerze?...
Nie w tym rzecz, przechodziliśmy już nie takie akcje.
Powiem szczerze i może brutalnie, w sprawach miksu czy masteringu (nie daj Boże) nie da się doradzać wirtualnie na temat konkretnego materiału. Nikt z naszych zawodowców tego się u nas w tej formie nie podejmie, zaś opinie amatorów nie spacjalnie zainteresują kogokolwiek choć trochę kumatego w te klocki. Szkoda więc na to nam miejsca, tym bardziej, że w sieci jest sporo serwisów, które przyjmą prawie wszystko w tym temacie. Może tam?
Mój standardowo-forumowy koszmar senny zawsze wygląda tak samo:
Forum EiS -> Mam pytanie: Co sadzicie o tej muzie?
Wrr... nigdy w życiu
.
[addsig]
Nie w tym rzecz, przechodziliśmy już nie takie akcje.
Powiem szczerze i może brutalnie, w sprawach miksu czy masteringu (nie daj Boże) nie da się doradzać wirtualnie na temat konkretnego materiału. Nikt z naszych zawodowców tego się u nas w tej formie nie podejmie, zaś opinie amatorów nie spacjalnie zainteresują kogokolwiek choć trochę kumatego w te klocki. Szkoda więc na to nam miejsca, tym bardziej, że w sieci jest sporo serwisów, które przyjmą prawie wszystko w tym temacie. Może tam?
Mój standardowo-forumowy koszmar senny zawsze wygląda tak samo:
Forum EiS -> Mam pytanie: Co sadzicie o tej muzie?
Wrr... nigdy w życiu

[addsig]
z tego co wiem coraz popularniejsza praktyka jest wysylanie mix-ow na serwer, skad masteringowiec je pobiera. Znam przynajmniej dwa zespoly ktore tak robia. Jeden gra nietypowa muzyke i z niczyjego (mowie o zawodowcach) masteru robionego w naszym kraju nie byl zadowolony, wiec.... wyslali na Tampe do USA i dostali dokladnie to co chieli, za niewiele lepsze pieniadze.
to skrajny przyklad i nikt tu nic za darmo robic nie bedzie, ale pewna wymiana idei i informacji by sie odbyla.
Gdyby taka przykladowa strona byla podzielona na kategorie wzg. instrumentów, muzyki, efektów to sam bym chetnie czasem cos wyslal lub posluchal.
jest problem nielegalnego wykorzystania takich materialów, cóz - --- - - - mozna dogrywac wady co 5 sek.
zastanawiam sie po prostu glosno nad mozliwosciami kontaktowania tu ludzi, wymiany informacji, pomyslów czy swoistych kooprodukcjach.
to skrajny przyklad i nikt tu nic za darmo robic nie bedzie, ale pewna wymiana idei i informacji by sie odbyla.
Gdyby taka przykladowa strona byla podzielona na kategorie wzg. instrumentów, muzyki, efektów to sam bym chetnie czasem cos wyslal lub posluchal.
jest problem nielegalnego wykorzystania takich materialów, cóz - --- - - - mozna dogrywac wady co 5 sek.
zastanawiam sie po prostu glosno nad mozliwosciami kontaktowania tu ludzi, wymiany informacji, pomyslów czy swoistych kooprodukcjach.
Troszeczke zabrnelismy nie tam gdzie chcialem, dlatego ponawiam swoja prosbe, ktora umiescilem w otwierajacym poscie.
Pozdrawiam i please help!
L
Pozdrawiam i please help!
L